Skip to content

Ze słyszał kto? Że wie kto co?

edytowano March 2015 w Forum ogólne
Wykopane na pejsbooku:

@BJozwiakUPR i @TRzymkowski mają spore jaja. Ruszyli temat którym przed tragiczną śmiercią zajmował się poseł Kukiz '15 Rafał Wójcikowski.

Z moich ustaleń, którymi dziele się w mediach o kilku miesięcy, wynika, że cichcem, kończy się jej vacatio legis, przepchana jest ustawa wyprowadzająca z Polski grube miliardy. Nie żeby nikt o niej nie wiedział. Na kilka dni przed śmiercią Rafała rozmawiałem z nim na jej temat i miał grube portfolio zastrzeżeni, uwag i wątpliwości które zamierzał poruszyć z mównicy sejmowej. W skrócie, chodzi o ryzyko oddania Totalizatora w amerykańskie ręce. Nie zdążył.

Po jego śmierci rozmawiałem z kilkoma posłami co dalej z tematem i wszędzie słyszałem odpowiedź którą można streścić: "Dziwny był ten wypadek Rafała i nie ma co ruszać tematu, żeby czasem nam się nic nie stało". Cześć z polityków mówiła wprost o zakazie zajmowania się tematem jak dostali ze swoich klubów. W sumie trudno się dziwić.

Co innego przy okazji rocznic, wspominek stawać przed kamerą i opowiadać że oddało by się życie za ojczyznę, a co innego je zaryzykować nawet jeśli ryzyko jest czysto teoretyczne. Obaj wymienieni przeze mnie posłowie zaryzykowali.

Będę obserwować co dalej z tym tematem. Więcej na ten temat mówiłem we wczorajszym Sedno Sprawy - Plus Radio 102,6 - Jacka Prusinowskiego, na którego audio czekam.

Interpelacja nr 10055

do ministra finansów

w sprawie tzw. ustawy hazardowej

Zgłaszający: Bartosz Józwiak, Tomasz Rzymkowski

Data wpływu: 09-02-2017

Szanowny Panie Ministrze!

W związku z uchwaloną tzw. ustawą hazardową (druk 795) zwracam się z uprzejmą prośbą o odpowiedź na następujące pytania:

1. Jakie są pełne dane spółki, która miała powstać w związku z obsługą monopolu państwowego?

2. Jaka firma zajmie się obsługą serwisową maszyn i urządzeń hazardowych będących własnością owej spółki?

3. Jaki podmiot dostarczy urządzenia i oprogramowanie niezbędne do uruchomienia monopolu państwa?

Zwracam się także z prośbą o upublicznienie umowy handlowej zawartej pomiędzy spółką Skarbu Państwa a podmiotami będącymi dostawcami i serwisem obsługującym wcześniej wspomnianą spółkę Skarbu Państwa.

Z poważaniem,

Bartosz Józwiak

http://www.sejm.gov.pl/Sejm8.nsf/InterpelacjaTresc.xsp?key=78751E7B

Komentarz

• Ja cie...Sprzedają nasze po cichu. I to PiS. Aż wierzyć się nie chce, nu ale ci posłowie chyba głupot nie stulają.
  • Naprawdę Totalizator Sportowy (właściciel marki Lotto, spółka Skarbu Państwa) ma być sprzedany?

dane finansowe za 2014 i 2015
  • romeck napisal(a):
    Naprawdę Totalizator Sportowy (właściciel marki Lotto, spółka Skarbu Państwa) ma być sprzedany?

No właśnie się pytam o co biega........
  • Ciekawe1 ruchy.
    Jóźwiak i Rzymkowski to totalni outsiderzy, nie tkwią w żadnych kukizowych resortowych układach i pajęczynach- ot, prowincjonalny upeerowiec i prowincjonalny endek-nacjonalista. Czasem tak się zdarza, że właśnie niepozornym ludziom zawdzięczamy najwięcej w kluczowych momentach- vide śp.Artur Górski ratujący Marsz Niepodległości przed wjazdem armatek wodnych i wywołaniem paniki stutysięcznego tłumu. Mam wrażenie, że jako "osłonę" do ich działań teraz Siarkowska i Błeńska odeszły z Kukiza15 (już dawno było to wiadome).
    Równocześnie plucie Kukiza na "Żołnierzy Wyklętych" odbierałbym jako wysłanie sygnału "Ja brzoza, ja brzoza, jak mnie słyszysz?" do oficera prowadzącego- wszystko idzie zgodnie z planem, panie pułkowniku.

Też takie luźne skojarzenia- jeśli miałbym spekulować, to stawiałbym na to, że teraz to tacy ludzie jak Adam Hofman pośredniczą między gangsterskim kapitałem zagranicznym a partią rządzącą.
  • "Nadchodzi czas w którym to hobbici będą decydować o losach Śródziemia"
  • qiz napisal(a):
    Ciekawe1 ruchy.
    Jóźwiak i Rzymkowski to totalni outsiderzy, nie tkwią w żadnych kukizowych resortowych układach i pajęczynach- ot, prowincjonalny upeerowiec i prowincjonalny endek-nacjonalista. Czasem tak się zdarza, że właśnie niepozornym ludziom zawdzięczamy najwięcej w kluczowych momentach- vide śp.Artur Górski ratujący Marsz Niepodległości przed wjazdem armatek wodnych i wywołaniem paniki stutysięcznego tłumu. Mam wrażenie, że jako "osłonę" do ich działań teraz Siarkowska i Błeńska odeszły z Kukiza15 (już dawno było to wiadome).
    Równocześnie plucie Kukiza na "Żołnierzy Wyklętych" odbierałbym jako wysłanie sygnału "Ja brzoza, ja brzoza, jak mnie słyszysz?" do oficera prowadzącego- wszystko idzie zgodnie z planem, panie pułkowniku.

Też takie luźne skojarzenia- jeśli miałbym spekulować, to stawiałbym na to, że teraz to tacy ludzie jak Adam Hofman pośredniczą między gangsterskim kapitałem zagranicznym a partią rządzącą.
    Więcej pytań niż krOOlików w OZ
  • Powiedzcie, kiedy się nauczymy w końcu nie wyciągać wniosków posiadając zbyt małą ilość danych ? Szczególnie dotyczy to tego co PiS zrobi, nie przekonaliście się, że poruszamy się w mgławicach wrzut ? A nawet, jeżeli załóżmy że faktycznie dojdzie do sprzedaży to co dostaniemy w zmian ? O jaką stawkę gra idzie ?
  • Tym bardziej taka absurdalna wrzutka
  • dyzio napisal(a):
    Tym bardziej taka absurdalna wrzutka
    Wiara w świętość polityków PiS jest u mnie ujemna, więc pilnie trza baczyć

• edytowano February 2017
    Wrzucili jako plotkę bo nie żyje
  • ms.wygnaniec napisal(a):
    dyzio napisal(a):

chyba logiczne myślenie a nie wiara
  • Ludziska kochane, trwa wojna
    http://wpolityce.pl/polityka/328798-kreml-przyznaje-sie-do-wojny-dr-brzeski-rosja-traktuje-wojne-informacyjna-bardzo-powaznie-i-ma-do-tego-bardzo-duzo-ludzi-nasz-wywiad
    gdyby ktoś nie zauważył
    więc wszystkie fusy należy starannie odcedzać - a nie z nich wróżyć i wyciągać wnioski
  • dyzio napisal(a):
    ms.wygnaniec napisal(a):
    dyzio napisal(a):

chyba logiczne myślenie a nie wiara Logiczne myślenie zakłada posiadanie stosownej wiedzy, której często brakuje.

• Ale sprawdzać i alarmować czeba. Na wszelki wypadek.
  • edytowano February 2017
    JORGE napisal(a):
    Powiedzcie, kiedy się nauczymy w końcu nie wyciągać wniosków posiadając zbyt małą ilość danych ? Szczególnie dotyczy to tego co PiS zrobi, nie przekonaliście się, że poruszamy się w mgławicach wrzut ? A nawet, jeżeli załóżmy że faktycznie dojdzie do sprzedaży to co dostaniemy w zmian ? O jaką stawkę gra idzie ?
    Powiem tak:

odkąd wpOOszczaja mnie bym się mógł cichcem i bokiem przemknąć po korytarzach wadzy, i czasem zdarzy mi się usłyszec to a ow z ust tego a tamtego, mój pogląd na wiele spraw bardzo się zmienił. Krótko: jestem jak niewierny Tomasz a nawet bardziej gdy ktoś mi mówi: uwierz bo oni chcą dla nas /ojczyzny / Polski dobrze.
    Dlaczego? Bowiem za zasłoną słowa ONI są zarówno umieszczani PJK i Antuan, jak i tak pospolite gnidy że koleżeństwo nawet kijem dotknąć by nie chciało.

Ta więc każda wrzutka jest prawdopodobna, tak jak w każdej bajce jest wiele prawdy o świecie i ludziach.
  • romeck napisal(a):
    Naprawdę Totalizator Sportowy (właściciel marki Lotto, spółka Skarbu Państwa) ma być sprzedany?

Tu raczej, o ile dobrze rozumiem, chodzi o jakąś spółkę serwisową, przez którą jednakowoż może przechodzić duża Kasia.
  • No to postawić na czele tej firmy posła z Kukiza.
  • Oświadczenie firmy IGT w sprawie ustawy hazardowej
    W związku z doniesieniami medialnymi, dotyczącymi firmy IGT Global Solutions Corporation, a pośrednio także zależnej od niej spółki IGT Poland Sp. z o.o. oświadczamy, że zarówno IGT Global Solutions Corporation, jak i IGT Poland Sp. z o.o. w żaden sposób nie wpływały i nie będą wpływać na kształt ustawy hazardowej, która wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 2017 r. Oświadczamy również, że żadna spółka z grupy IGT Global Solutions Corporation nie zawarła kontraktu na dostawy automatów do gier z Totalizatorem Sportowym Sp. z o.o. a także, że w tej sprawie nie są prowadzone żadne negocjacje.
    IGT Global Solutions Corporation i IGT Poland Sp. z o.o. jako uczestnicy konsorcjum współpracują z polską loterią, w ramach kontraktu na wdrożenie i obsługę systemu on-line, obsługującego sieć sprzedaży gier prowadzonych przez Totalizator Sportowy Sp. z o.o. Kontrakt został zawarty w lipcu 2010 r., wszedł w życie 1 grudnia 2010 r. i obowiązuje do 30 listopada 2018 r. Nie posiadamy żadnych informacji świadczących o tym, że zostaną nam powierzone jakiekolwiek inne zadania, niż te wynikające z obecnej umowy.

Wbrew temu co zasugerowano w publikacjach, IGT Global Solutions Corporation, jako spółka utworzona na terenie USA nie podlega kontroli bliżej nieokreślonych służb. IGT Global Solutions Corporation jest spółką publiczną notowaną na giełdzie w Nowym Jorku, zatem podlega nadzorowi Security Exchange Commission, która - wedle naszej wiedzy - nie prowadzi w sprawie działalności tej spółki żadnej kontroli. Publikowanie informacji o rzekomych, bliżej nieokreślonych kontrolach jest niemającą potwierdzenia w faktach, bezprawną spekulacją.

IGT Poland Sp. z o.o. jest obecna w Polsce od ponad 26 lat. Mamy w Warszawie ponad 300 osobowe centrum technologiczne, tworzące rozwiązania dla loterii państwowych na całym świecie. To z Polski obsługujemy klientów w innych krajach, a wartość tych usług przekracza 80 mln PLN. Tworzymy miejsca pracy dla Polek i Polaków, płacimy w Polsce podatki i podlegamy polskiemu ustawodawstwu.

Rozpowszechnianie nieprawdziwych, oszczerczych wręcz informacji, celowo i umyślnie dyskredytujących naszą pracę, odbieramy jako próbę wpłynięcia na proponowane w przyszłości rozwiązania. Działania te nie tylko szkodzą wizerunkowi naszej firmy i jej codziennej działalności w Polsce oraz zagranicą, ale są przede wszystkim łamaniem prawa. Dobro naszych pracowników i zaufanie klientów jest dla nas sprawą priorytetową. W związku z tym zmuszeni jesteśmy rozważyć podjęcie działań prawnych.
    http://centrumprasowe.pap.pl/cp/pl/news/info/71423,25,oswiadczenie-firmy-igt-w-sprawie-ustawy-hazardowej
  • 80 mln pln to na waciki
  • 26 lat? To jakieś ubeki muszą być.
  • qiz napisal(a):
    80 mln pln to na waciki
    Dla porównania ot taki gracz na rynku w OZ i także obsługujący klientów w inych krajach; ARISTOCRAT

.................The company employs 2,080 people. Company revenue during 2004 was in excess of $1.1 billion Australian dollars................

to nawet nie są wacicki.
  • Ojtam, ojtam, przecie zdementowali :D
  • Ale oświadczenie / dementi fikuśne. Niby dementują, ale jasno wynika, że są słupo-krzakiem i przykrywką vel. pośrednikiem dla grubszych wałków, a zyski fakturowane są gdzie indziej (przy 300 pracownikach, wliczając w to derektorów, oraz zakładając nienajniższe pensje, wszak to niby zaawansowana i specjalistyczna działalność, to nie bardzo można zrozumieć, czego te 80 mln dotyczy. Bo chyba tylko drobnicowych wałków na boku, toć to nie starczy na pensje i biura!
  • Słyszałem jakiś czas temu, że poszukiwany był senior developer znający Fortrana (taki archaiczny język programowania) do jakieś firmy programującej maszyny losujące i hazardowe. 12 na rączkę. Czyżby chodziło o IGT?
  • Powoli sie wyjasnia. Zbrojeniówka zmontuje a docelowo wyprodukuje automaty. Wojskowe Zakłady Łączności. Bardzo ciekawe rozwiazanie.

Punkty z automatami do gier wyprodukowanymi przez przemysł krajowy, a także uruchomienie loterii multijurysdykcyjnej EuroJackpot – to pierwsze propozycje Totalizatora Sportowego Sp. z o.o. w sprawie realizacji przez spółkę zapisów znowelizowanej ustawy o grach hazardowych.

Exatel S.A., Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych S.A. oraz Wojskowe Zakłady Łączności Nr 1 S.A – to firmy, które będą odpowiedzialne za przygotowanie i dostarczenie automatów do punktów w związku z nowelizacją ustawy o grach hazardowych. Przeprowadzone przez spółkę analizy wykazały, że realizacja tej części monopolu przez Totalizator Sportowy Sp. z o.o. wpłynie bardzo korzystnie zarówno na budżet państwa, jak również na wyniki finansowe samej firmy.

Jak informuje Totalizator Sportowy sp. z o.o. powyższe informacje całkowicie zaprzeczają pojawiającym się w przestrzeni publicznej nieprawdziwym doniesieniom dot. zawarcia przez spółkę kontraktu z firmą IGT na dostawy automatów do gier.

W wydanym 1 marca 2017 roku przez Totalizator Sportowy sp. z o.o. oświadczeniu spółka poinformowała, że wygrany w 2010 roku przez konsorcjum Data Trans Sp. z o.o. oraz GTECH Corporation przetarg nie zobowiązuje Totalizatora Sportowego do zakupu automatów od ww. podmiotów. Proces przetargowy prowadzony był transparentnie, a umowa obowiązująca od 2011 roku dotyczy zabezpieczenia obszaru operatora gier liczbowych i systemów towarzyszących i nie ma nic wspólnego z realizacją zapisów ustawy o grach hazardowych w innych obszarach rynku.

Jednocześnie spółka informuje, że w III kwartale 2017 roku zostanie uruchomiona sprzedaż gry multijurysdykcyjnej EuroJackpot. Polska dołączy do grona 17 krajów, w których ta loteria jest dostępna. Minimalna pula gwarantowana na wygrane pierwszego stopnia będzie wynosić 10 000 000 euro, a maksymalna może osiągnąć nawet 90 000 000 euro. Losowania tej loterii tradycyjnie odbywają się w każdy piątek w Helsinkach. By trafić główna wygraną, trzeba poprawnie wytypować 5 z 50 numerów oraz 2 z 10 numerów.

https://www.totalizator.pl/media/aktualnosci/totalizator-sportowy-gotowy-na-nowe-wyzwania

Lotek po nowemu. Totalizator Sportowy otworzy w tym roku punkty z automatami do gry
    PAP
    wczoraj 19:12 237

Totalizator Sportowy sięga po smaczny kawałek tortu. Nowelizacja ustawy o grach hazardowych zapewniła państwowej spółce monopol na rynku, więc ta chce to wykorzystać. Zapowiada zatem, że już w tym roku otworzy 50 punktów z automatami o niskich wygranych.

- Przeprowadzone przez spółkę analizy wykazały, że realizacja tej części monopolu przez Totalizator Sportowy wpłynie bardzo korzystnie zarówno na budżet państwa, jak również na wyniki finansowe samej firmy - przyznał p.o. prezesa spółki Radosław Śmigulski.

Za przygotowanie i dostarczenie automatów do wybranych punktów odpowiedzialne będą Exatel, Polska Wytwórnia Papierów Wartościowych oraz Wojskowe Zakłady Łączności.

Hazard po nowemu
    1 kwietnia wejdzie w życie znowelizowana ustawa o grach hazardowych, którą pod koniec ubiegłego roku podpisał prezydent Andrzej Duda (niektóre przepisy m.in. dotyczące blokowania dostępu do stron internetowych, wchodzą w życie 1 lipca 2017 r.).

REKLAMA

Nowela gruntownie zmienia ustawę z 2009 roku oraz wprowadza silną kontrolę państwa w obszarze gier na automatach. Zgodnie z ustawą m.in. automatami do gier ma zarządzać Totalizator Sportowy, właściciel marki LOTTO, który jest spółką Skarbu Państwa.

- Będąc w stałej współpracy z Polską Grupą Zbrojeniową, myślimy o uruchomieniu 50 punktów z kilkuset urządzeniami. W tej chwili mamy wybrane 43 lokalizacje. Będziemy chcieli obserwować, jak zostały te automaty przyjęte przez rynek, jak to funkcjonuje. W perspektywie 2-3 lat chcielibyśmy wyczerpać to, co daje nam ustawa, czyli 35 tys. urządzeń - powiedział Śmigulski.

Zakłada on, że po nowym roku miesięcznie będzie produkowane 1000 sztuk. Pierwsze automaty pojawią się na początku czwartego kwartału. Na razie pracują zespoły robocze, ponieważ spółki nie mają podpisanej formalnej umowy.

- Totalizator ma spore środki własne i na pewno nie będzie potrzebował kredytowania ani pieniędzy publicznych - zapewnił Śmigulski. Jest to biznes, który od pierwszego dnia przynosi przychody. Nie musimy czekać wielu lat, aby te przychody się pojawiły - dodał.

Prototypy automatów
    Prezes Wojskowych Zakładów Łączności Grzegorz Banecki powiedział, że obecnie trwa etap tworzenia prototypu automatów.

- Spodziewamy się go opracować na przełomie maja i czerwca. Na razie pierwszym rozwiązaniem, nad którym pracujemy będzie montownia. Elementy składowe tego urządzenia będą nabywane na rynku jak np. monitor, drukarka, przyciski. Oprogramowanie będziemy pisali sami. Natomiast gry - w tak krótkim czasie nie jesteśmy w stanie sami stworzyć i będziemy nabywali je na rynku - powiedział Banecki.

Zapewnił, że Zakłady mają odpowiednią infrastrukturę, która umożliwi im produkcję urządzeń.

"Miliony uciekają budżetowi przez hazardową mafię"
    Kamil Wyszkowski powiedział, że Skarb Państwa z powodu działalności mafii hazardowej traci rocznie - według szacunków ostrożnościowych - kwotę nie mniejszą niż 552 mln zł.

- Zakładamy, że to jest kwota znakomicie wyższa. Natomiast wolimy się opierać o dane bezpiecznie sprawdzone, szacowane. Dane za 2014 rok pokazują, że wartość samego długu bukmacherskiego to jest 5,3 mld zł. Szacuje się, że zaledwie 1 mld zł z tego długu - to są zakłady, które były przeprowadzone legalnie. Reszta jest działalnością nielegalną - powiedział.

Dodał, że zgodnie z danymi za 2015 rok w Polsce było ponad 29 tys. automatów o niskich wygranych, które były eksploatowane bez zezwolenia.

Rada nadzorcza Totalizatora Sportowego prowadzi konkurs na prezesa spółki. Do drugiego etapu konkursu dopuściła siedmiu kandydatów, rozmowy z nimi odbędę się 7 marca.

http://businessinsider.com.pl/wiadomosci/automaty-do-gier-totalizator-sportowy/nk9g6et

• Przemko napisal(a):
    26 lat? To jakieś ubeki muszą być.
    To stary GTtech przecież jest schowany pod nowym brandem. Ubeki i żydy.
  • ferb napisal(a):
    Słyszałem jakiś czas temu, że poszukiwany był senior developer znający Fortrana (taki archaiczny język programowania) do jakieś firmy programującej maszyny losujące i hazardowe. 12 na rączkę. Czyżby chodziło o IGT?
    12 na rączkę? Chyba w USD. Tyle (albo i więcej) warci są na rynku senior developerzy znający fortrana.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.