Tymczasem w Warszawie - bez zmian
"Moi koledzy rekonstruktorzy dzisiaj podczas uroczystości kolejnej rocznicy Bitwy pod Olszynką zostali tak potraktowani : Krzyż zakryty unijną flagą , hymn Unii Europejskiej itp. Nie dziwne, że na swoim profilu tak skomentowali sprawę " W dniu dzisiejszym nasze Stowarzyszenie ( Stowarzyszenie Artylerii Dawnej Arsenał) miało uczestniczyć w uroczystościach z okazji kolejnej rocznicy bitwy o Olszynke Grochowską organizowanych przez urząd gminy Praga Południe. Po przybyciu na miejsce okazało się ze uroczystości mają nie być niczym innym jak polityczna hucpą jednej z opcji politycznych.
Cześć rekonstruktorów w tym cala artyleria i piechota opuściły miejsce przed rozpoczęciem imprezy.
Pomimo różnych poglądów politycznych jakie mamy prywatnie w naszym srodowisku nie zgadzamy się na wycieranie sobie twarzy historią i robieniu politycznych agitek z naszym udziałem.
Pozdrawiamy kolegów z 16 i 4 ppl KP.""
Cześć rekonstruktorów w tym cala artyleria i piechota opuściły miejsce przed rozpoczęciem imprezy.
Pomimo różnych poglądów politycznych jakie mamy prywatnie w naszym srodowisku nie zgadzamy się na wycieranie sobie twarzy historią i robieniu politycznych agitek z naszym udziałem.
Pozdrawiamy kolegów z 16 i 4 ppl KP.""
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Krzyż a wokół niego wieniec z gwiazd dwunastu...
Wieczna chwała i cześć poległym.
Ze strony Prezydent.pl
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
"Ciekawsze jest, że po imprezie to coś niebieskie z gwiazdkami spadło na ziemię... Nikt nie kwapił się podnieść (a cześć bodajże specjalnie po tym czymś przeszła). A kawalerzyści którzy zostali (jedyni, którzy zostali, w dodatku nieźli) - dosyć dosadnie komentowali."
:-w
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
O zdjęcie wątkotwórcze mi chodzi.
Zarząd Gminy Praga- Południe:
Tomasz Kucharski- Burmistrz Dzielnicy Praga-Południe - PO
Adam Cieciura - Zastępca Burmistrza - SLD
Jarosław Karcz - Zastępca Burmistrza
Michał Wieremiejczyk - Zastępca Burmistrza - PO
Piotr Żbikowski - Zastępca Burmistrza
O Tomaszu Kucharskim pisał SE:
" Burmistrz Tomasz Kucharski z Platformy Obywatelskiej nie może czuć się pewnie nawet nocą. Zbulwersowani mieszkańcy Pragi nagrali go, jak niedawno po godz. 1 w nocy wędrował ulicami swojej dzielnicy i miał wyraźne trudności z utrzymaniem równowagi. Nagranie trafiło do "Super Expressu". To krótki film zrobiony telefonem komórkowym przez tajemniczego obserwatora eskapady burmistrza. Widać na nim, jak Tomasz Kucharski z pochyloną głową idzie chodnikiem, po czym dziwnie zarzuca go na bok. - Co to było?! - pytamy, pokazując burmistrzowi nagranie. Ogląda je wyraźnie zmieszany. - Hm. Czuję się nieswojo - przyznaje. - No... zdarzyło się. Wracałem wtedy nocą od znajomych. Ale to było po pracy, z piątku na sobotę - wyjaśnia uwieczniony na nagraniu incydent. Szczerze przyznaje, że znajomi namawiali go, by wziął taksówkę, ale wolał iść piechotą. Miał pecha. Trafił na zgorszonego jego zachowaniem mieszkańca, który rozpoznał go i uwiecznił."
Natomiast położenie pentagramu jest zupełnie nieistotne. Pentagram będzie pentagramem w każdej pozycji.
Examples of incorrect reproduction
1. The emblem is upside down.
Bardzo symboliczna jest ta jewropejska flaga - albo jest koroną z gwiazd dwunastu albo diabelskim znakiem. Większość oczu nie odróżni jednego od drugiego.
I nie przekonywać mnie już do flagi.
Edit - a może to też to samo? Do wiki nie chce mi się zaglądać...
W każdej.
Pentagram to pentagram/ pentalpha/ pentangle/ star-pentagon - πεντάγραμμον (grecki: pięć-liń)
W katolickich kościołach (w witrażach i ornamentach): i tak i "do góry nogami".
Jako znak samego szatana dopiero w 1856 roku przez byłego księdza i okultystę, masona: Alphonse Louis Constant
===
Considerationes de Vulnere.
Rozważanie o Ranach.
Na marginesie, do czasu wejścia na Rebelię kompletnie nie interesowałam się żadnymi satanistycznymi symbolami i nie miałam pojęcia o takim właśnie znaczeniu pentagramu. Myślę, że dla sporej grupy katolików w Polsce ten symbol może być zupełnie obojętny. Dziś przepytam najbliższą rodzinę, ciekawe, co usłyszę.
*
słowa, słowa, słowa