"Czy Europa umiera? Wrazenia po pobycie w Paryzu, Kopenhadze i Polsce".
Mlody Irlandczyk mowi jak jest. (choc szkoda, ze w naszym przypadku musial napisac "Poland" bo jakby odniosl sie, jak w dwoch innych przypadkach, do nazwy miasta, to niestety Pozen kojarza tylko Niemcory. No i my;))
marniok napisal(a): @balbina, a jakiegoś tłumaczenia do tego filmiku nie ma?
nie:( ja na tlumaczenie z ang. za cienka jestem. ale to co najwazniejsze zrozumialam: Zachod sie chyli a Polska bedzie rosla bowiem mamy cos czego u nich juz nie ma: znamy i przywiazani jestesmy do naszej kultury. Silna tozsamosc.
on mowi o Paryzu dokladnie to co i ja rok temu, po latach tam bedac, odczulam: to cudowne miejsce zieje pustka.
Eh, gosciu sie tam oburza na to, że na ulicy są pisuary, a przeciez w Paryżu w czasach kabaretów i rewolucji 68, to jeszcze gorzej musiało być. Ludzie mają za wysokie wyobrazenia o tym mieście i potem się dziwią, że szczury tam latają po ulicach, a wiele mieszkań na ostatnim piętrze nie ma własnej toalety, tylko wspólne na korytarzu.
Komentarz
Mlody Irlandczyk mowi jak jest.
(choc szkoda, ze w naszym przypadku musial napisac "Poland" bo jakby odniosl sie, jak w dwoch innych przypadkach, do nazwy miasta, to niestety Pozen kojarza tylko Niemcory. No i my;))
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
to jeszcze linka:
http://excathedra.pl/index.php?p=/discussion/9454/jutub-mowi-jak-jest#latest
ja na tlumaczenie z ang. za cienka jestem.
ale to co najwazniejsze zrozumialam: Zachod sie chyli a Polska bedzie rosla bowiem mamy cos czego u nich juz nie ma: znamy i przywiazani jestesmy do naszej kultury. Silna tozsamosc.
on mowi o Paryzu dokladnie to co i ja rok temu, po latach tam bedac, odczulam: to cudowne miejsce zieje pustka.