Witold Pyrkosz nie żyje
Miał 90 lat. Zmarł 22 kwietnia 2017 r.
Jeden z niewielu, który chciał zagrać postać śp. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego w filmie Antoniego Krauzego.
Wieczny odpoczynek racz Mu dać Panie.
+++
Jeden z niewielu, który chciał zagrać postać śp. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego w filmie Antoniego Krauzego.
Wieczny odpoczynek racz Mu dać Panie.
+++
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
O tym nie wiedziałem, że chciał.
Ale właśnie miałem zapytać, czy to nie aby jeden z niewielu przykładów uczciwego człowieka w tym zawodzie w Polsce? Bo tak mi się zawsze kojarzył.
Słyszałem dziś w radiu, że aktorstwo to był jego drugi zawód (debiut w wieku 29 lat dopiero), że najpierw pracował w służbie zdrowia - ale nie wiem jako kto, internet milczy na ten temat, trzeba przeczytać wspomnienia.
Witold Pyrkosz rocznik 1927. To generacja mojego Teścia i mojego Ojca. Obaj po wojnie pracowali w różnych zawodach (Teść odbudowywał Warszawę, by w 1955 roku zostać kolejarzem, a Ojciec do 1955 budował Nową Hutę, by po 1956 r. zacząć pracować w wyuczonym zawodzie nauczyciela), by w końcu zacząć zajmować się tym do czego mieli wykształcenie.
+++
R.I.P. +++
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia