a co konkretnie koleżankę ciekawi? ktoś kto się interesuje choć trochę Sabatonem to raczej o tym wie. A że na woodstoku nie same teczowe ale i polskie flagi mają?
O Sabatonie wiedziałam od dawna, ale o tym występie, przyjętym z takim aplauzem, nie. Dla mnie Woodstock to nadal trochę legendarne miejsce, bo jak rozumiem, nie o owsiakowy woodstok tu chodzi. Czy się mylę?
kulawy_greg napisal(a): A swoją drogą, jest jakiś inny woodstok,niż ten owsiakowy? (oprócz tego oryginalnego sprzed 100 lat w Ameryce)
Były różne w Usiech https://pl.wikipedia.org/wiki/Festiwal_w_Woodstock Ostatni w 2009 r. Dlatego dałam się nabrać. Kulega mię nie denerwui, to moja młodość - ja ten oryginalny pamiętam, będąc wonczas młodocianą, ale jednak studentką. O!
To już jak koleżanka zalinkowała tamten dziwny filmik z 3 komentami, to ja zdecydowanie bardziej polecam Uprising, który: a)znacznie lepiej wypadł, b)ma z 1000 komentarzy, c)jest to "official live" tej piosenki,
Ta piosenka o bitwie wrzesnia czy powstaniu była szeroko komentowana juz kilka lat temu. Dla mnie osobiscie to zespół, który spiewa to co mu pasuje. Dla przykładu piosenka o bohaterskich Niemcach spod Stalingradu:
no tak...wyszło niezgrabnie z mojej strony. Ale chcąc konkretniej skupić uwagę, warto popatrzeć na album pt. The Last Stand:
Piosenka nr 8:
8. Hill 3234 Radziecka interwencja w Afganistanie została przeprowadzona w celu utrzymania rządu sprzyjającego Sowietom. W czasie dziesięcioletniej wojny stoczono wiele potyczek, ale jedna jest szczególnie interesująca - bój na wzgórzu 3234. Żołnierze 9 kompani 345 pułku powietrznodesantowego zostali zrzuceni na wspomniane wzgórze. Zaledwie 39 obrońców odpierało ataki dziesięciokrotnie liczniejszego przeciwnika, który posiadał wsparcie ciężkiej broni takiej jak granatniki i ckm-y. Po dziewięciu atakach, dowódca por. Tkaczow był gotów wezwać ostrzał artyleryjski na własne pozycje. Ostatecznie dzięki pomocy plutonu zwiadowców i pojedynczego Mi-8, udało się dostarczyć zaopatrzenie i wywieźć rannych w liczbie 28. Poległo 6 żołnierzy.
A kto tu był agresorem, to chyba tłumaczyć nie trzeba.
Przykro mi, że moja opinia, jest zbieżna z dawnym art. Wyborczej, której nie znosze. Ale czasem tak bywa.. Bieganie z polską flagą pod nazwą Sabaton w niczym dla mnie nie jest lepsze od poteżnej polskiej flagi na koncercie U2 w Chorzowie.
Komentarz
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
A swoją drogą, jest jakiś inny woodstok,niż ten owsiakowy? (oprócz tego oryginalnego sprzed 100 lat w Ameryce)
Dlatego dałam się nabrać.
Kulega mię nie denerwui, to moja młodość - ja ten oryginalny pamiętam, będąc wonczas młodocianą, ale jednak studentką. O!
a)znacznie lepiej wypadł,
b)ma z 1000 komentarzy,
c)jest to "official live" tej piosenki,
Świetnie nadaje się do tłumaczenia zawiłości historii zagramanicznym znajomym.
Zwykle ich ciekawi dlaczego szwedzki zespół sławi Polaków za to co zrobili ponad 70 lat temu:)
Każdemu wedle uznania
Piosenka nr 8:
8. Hill 3234
Radziecka interwencja w Afganistanie została przeprowadzona w celu utrzymania rządu sprzyjającego Sowietom. W czasie dziesięcioletniej wojny stoczono wiele potyczek, ale jedna jest szczególnie interesująca - bój na wzgórzu 3234. Żołnierze 9 kompani 345 pułku powietrznodesantowego zostali zrzuceni na wspomniane wzgórze. Zaledwie 39 obrońców odpierało ataki dziesięciokrotnie liczniejszego przeciwnika, który posiadał wsparcie ciężkiej broni takiej jak granatniki i ckm-y. Po dziewięciu atakach, dowódca por. Tkaczow był gotów wezwać ostrzał artyleryjski na własne pozycje. Ostatecznie dzięki pomocy plutonu zwiadowców i pojedynczego Mi-8, udało się dostarczyć zaopatrzenie i wywieźć rannych w liczbie 28. Poległo 6 żołnierzy.
A kto tu był agresorem, to chyba tłumaczyć nie trzeba.
Przykro mi, że moja opinia, jest zbieżna z dawnym art. Wyborczej, której nie znosze. Ale czasem tak bywa.. Bieganie z polską flagą pod nazwą Sabaton w niczym dla mnie nie jest lepsze od poteżnej polskiej flagi na koncercie U2 w Chorzowie.