Porady dla sprzątających
Sofy, tkaniny, dywany, fotele, meble - to wszystko się kurzy, plami, brudzi, traci kolor. Po odkurzaniu zostają jednak ślady używania mebelkow. Jak je czyścić domowym sposobem bez użycia chemii i wydawania forsy na drogie preparaty?
Robimy tak:
2 szklanki wody
4 łyżki sody oczyszczonej
dowolny olejek eteryczny (latem porządany jest waniliowy, goździkowy, bo uciekają od niego meszki i komary) zimą miły będzie cytrynowy, lawendowy (nie lubią ich mole w szafie)
butelka z rozpylaczem ( po myciu szyb może być)
Do butelki wlewamy olejek zapachowy, sypiemy sodę i dopełniamy dwiema szklankami wrzącej wody. Mieszamy to wszystko w butelce, wstrząsająć.
Zostawiamy to na 1/2 godziny. Jeśli soda nie do końca się rozpuści dodajemy kroplę alkoholu.Zakręcamy rozpylacz, do ręki - czystą szmatkę do wycierania spryskanych plam i cieszymy się odnowionymi meblami/tkaninami.
Przy okazji oczyszczamy powietrze po palaczach i inszych domowych zapaszkach.
Wyprodukowałam sobie taki preparacik i jestem zadowolniona. Soda ładnie czyści plamy, a w domu zostaje piękny świeży zapach.
Robimy tak:
2 szklanki wody
4 łyżki sody oczyszczonej
dowolny olejek eteryczny (latem porządany jest waniliowy, goździkowy, bo uciekają od niego meszki i komary) zimą miły będzie cytrynowy, lawendowy (nie lubią ich mole w szafie)
butelka z rozpylaczem ( po myciu szyb może być)
Do butelki wlewamy olejek zapachowy, sypiemy sodę i dopełniamy dwiema szklankami wrzącej wody. Mieszamy to wszystko w butelce, wstrząsająć.
Zostawiamy to na 1/2 godziny. Jeśli soda nie do końca się rozpuści dodajemy kroplę alkoholu.Zakręcamy rozpylacz, do ręki - czystą szmatkę do wycierania spryskanych plam i cieszymy się odnowionymi meblami/tkaninami.
Przy okazji oczyszczamy powietrze po palaczach i inszych domowych zapaszkach.
Wyprodukowałam sobie taki preparacik i jestem zadowolniona. Soda ładnie czyści plamy, a w domu zostaje piękny świeży zapach.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
ale ostatnio zaaplikowalam "wspanialy, niechemiczny srodek na wybielenie bielizny" i g...to dalo...