o przestrzeganiu praw człowieka w Kanadzie - na marginesie sprawy Mary Wagner
Mary Wagner, kanadyjska obrończyni życia, dziękuje Polakom za listy i modlitwy wspierające ją podczas uwięzienia. Niestety, wiele korespondencji mogła otrzymać dopiero po uwolnieniu, gdyż zatrzymała je w depozycie więzienna cenzura.
1. zasadność nakazu aresztowania (spełnione przesłanki? możliwość mataczenia? zagrożenie dla otoczenia?)
2. czas przetrzymywania w areszcie (od grudnia ub. roku, można tak długo kogoś przetrzymywać bez wyroku?)
3. odcięcie aresztowanego od świata, brak możliwości korespondencji (a przecież areszt to nie jest kara więzienia o podwyższonym rygorze?)
1. zasadność nakazu aresztowania (spełnione przesłanki? możliwość mataczenia? zagrożenie dla otoczenia?)
2. czas przetrzymywania w areszcie (od grudnia ub. roku, można tak długo kogoś przetrzymywać bez wyroku?)
3. odcięcie aresztowanego od świata, brak możliwości korespondencji (a przecież areszt to nie jest kara więzienia o podwyższonym rygorze?)
Trwa proces Mary Wagner, w którym obecnie odpowiada z wolnej stopy, co oznacza, że nie jest już traktowana jak najgorsi przestępcy. Odzyskała wolność, ale walczy przed sądem o prawa dla nienarodzonych i swoją niewinność – podkreśla Zbigniew Piłat z parafii pw. św. Jana Chrzciciela w Krakowie. W tej m.in. parafii gościła Mary Wagner podczas ostatniego swojego pobytu w Polsce na przełomie lipca i sierpnia zeszłego roku. Mary Wagner jest na wolności od 9 czerwca br., mimo że wciąż pozostaje związana procedurami sądowymi i terminami kolejnych rozpraw, pisze do nas, Polaków. „Gdy zostałam uwolniona, odzyskałam jednocześnie wszystkie moje rzeczy z więziennego depozytu. Znajdowała się tam wielka ilość listów i paczek zatrzymanych przez więzienną cenzurę. Te przesyłki pochodzą głównie z Polski”, czytamy w liście od Mary Wagner. Jak podkreśla, to dla niej ogromna radość móc teraz przeglądać wszystkie listy, kartki, przesyłki.Artykuł opublikowany na stronie: http://www.naszdziennik.pl/swiat/184645,mary-dziekuje-polakom.html
Otagowano:
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Królowa powinna być dumna.
No, jeśli katolicy na świecie nie mają pomysłu ani pieniędzy żeby wytoczyć proces Kanadzie przed Trybunałem Praw Człowieka - to niestety jesteśmy gówno warci i można nami pomiatać - na nasze własne życzenie.
Gdzie Kościół, Watykan, bardzo popularny Papież to inna sprawa - ale gdzie zwykli katolicy. Może czas na jakąś poważną organizację która się zajmie takimi sprawami.