O rzeczach waznych. (alzheimer)
gość.pl - Alzheimer w rodzinie..
Wątek refleksyjny...
Jerzego Polaczka poznałem, gdy był posłem AWS.....Poseł przeprowadził się do domu rodzinnego żony, by móc opiekować się chorą matką...
Wątek refleksyjny...
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Z ostatnich wyborów - u mnie (poseł) robił profilowe (na plakaty, billboardy, ulotki, autobusy-i-tramwaje) ale rodzinne u kolegi żony (jak co cztery lata od lat...).
Zresztą bardzo katolików (współzałożyli szkołę katolicką w Piekarach). I byli również (ten fotograf) z czwórką dzieci w Warszawie na Trumpie. Ale jak to z konkurencją - w (pisowskim!) autobusie oni siedzieli w drugim rzędzie, a ja ( i mała żonka i dwóch synów) w przedostatnim!
Dwóch synów.
foto @ Jerzy Ślęzak
o to toczy sie walka.
Więcej https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Choroby_neurodegeneracyjne
Ale też pokusa do łatwych rozwiązań, na zachodzie nazywa się to godna śmierć...
Moja mama zmarła 4 lata temu po 23 latach stopniowej degradacji fizycznej i psychicznej,
Ja, trzy siostry i tata byliśmy zakładnikami tej choroby (Parkinson). Wyzwanie, największe jakie spotkało mnie do tej pory w życiu.
Nic, czego w życiu do tej pory doznałem nie może się z tym równać.
Mam szacunek dla osób pracujących w hospicjach i w szpitalach ale tam to tylko namiastka sytuacji gdy chory jest w domu. Naprawdę.
Jedynie hospicjum dziecięce wydaje mi się bardziej obciążające.
Duży szacunek dla posła i rodziny.
(Podrzuciłem mu linka.)
Moja mama ma 79 lat w tym roku, ale na szczęście dzięki Bogu na razie wszystko ok. Narzeka że czasem coś zapomni, ale z reguły lepiej wszystko pamięta ode mnie:)
Sąsiad dzielnie opiekował się nią do końca. Całe swe życie podporządkował tej sprawie. Na szczęście był już na górniczej emeryturze.
Musiał zmienić umeblowanie, by chorej było w domu wygodniej i bezpieczniej. Korzystał też z pomocy dziennego domu opieki dla seniorów. To podobno ważne dla chorego, ale i dla jego rodziny. Prowadził tam żonę rano i przyprowadzał ok. 15:00.
Nie ma co szarżować. To najczęściej wieloletnie zmagania.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia