Kolekcjonuję sobie takie scenki - scenariusz jest zawsze identico.
Przedawałem jakieś autko. Przyjechała matka z dorosłym, młodym synem. Bardzo im się podobało i widać było, że chcą kupić, ale chcieli trochę ponegocjować. No, podczas rozmowy chłopiec dostał ode mnie jakąś reprymendę, tłumaczył się. Mniejsza. Podpisaliśmy umowę. Kazali wpisać, że klocki do wymiany (sprawdzali sobie auto w warstacie) i oprócz daty godzinę podpisania umowy. Zgodziłem się. Dzień później telefon, chcieliby jeszcze raz podpisać, wykreślić te klocki i tę godzinę, gdyż nie chcą im zarejestrować. Ok, przyjeżdżajcie.
-- Będzie pan jutro w domu?
-- Jak się umówimy na konkretną godzinę, to będę.
Przyjechali. Punktualnie, bo jak byłem umówiony na oglądanie i 5 minut po umówionej godzinie ich nie było, to wysłałem zaraz sms, czy mają zamiar łaskawie przyjechać.
-- Wie pan, w tej Łodzi to są korki NIE DO WYTRZYMANIA. NIE DA SIĘ JEŹDZIĆ PO ŁODZI.
-- Tak, ja na szczęście nie jeżdżę. Wiem, że Łódź według rankingu garmina trafiła na drugie miejsce w Europie i 15 na świecie jako najbardziej zakorkowane miasto. Ale mieszkańcom Łodzi się te korki bardzo podobają, gdyż osoba, która do nich doprowadziła w każdych kolejnych wyborach dostaje coraz więcej głosiów. Już w pierwszej turze blisko 80% kasuje.
[Tu na twarzy kobiety pojawia się, można by rzec, takie kręcące się kółko, jak w komputerze - widać zachodzący proces myślowy. Trwa to jakieś 3-5 sekund]
-- Ale to bardzo dobrze, że w Łodzi tyle się dzieje.
istnieje legenda Urbana Muehlenberga, wg której niemiecki przegrał jednym głosem z angielskim głosowanie o to, który z nich ma być językiem urzędowym w USA
@trep powiedział(a):
No i kto miałby dziś więcej racji, mówiąc, że w drugim kraju nie panuje już wolnoś, a?
To by trzeba Żółte Kamizelki pytać i obrońców życia, bo tych drugich demonstrowało tak z 0.5 mln ino się do żadnych serwisów nie przebiło ile ich było i jak ich ZOMO biło.
@trep powiedział(a):
Pod Jorktownem było mni wincy 1:1, w 1944 było 2,5US;1FR, licząc tylko w samym mięsie armatnim. Bo jak dodać wartoś uzbrojenia, to...
No i kto miałby dziś więcej racji, mówiąc, że w drugim kraju nie panuje już wolnoś, a?
Siły
10 800 Francuzów
8 500 Amerykanów
24 francuskie okręty wojenne
Komentarz
Ładna gra językowa, zwłaszcza te futra:
https://www.youtube.com/shorts/aj7V6ZIO2gc
Tom Homan o Franciszku:
DJ Wąs kocha niemcy:
Może ktoś nie widział:
https://x.com/TGtarnogorski/status/1901339145923928092
niesamowicie emblematyczne dla płaczącej ciułały
Nie znam się na polityce a na dyplomacji jeszcze mniej. Mam już swoje lata, ale kąciki ust mi się podnoszą.
EU to exclude US, UK and Turkey from €150bn rearmament fund
https://www.ft.com/content/eb9e0ddc-8606-46f5-8758-a1b8beae14f1
Kolekcjonuję sobie takie scenki - scenariusz jest zawsze identico.
Przedawałem jakieś autko. Przyjechała matka z dorosłym, młodym synem. Bardzo im się podobało i widać było, że chcą kupić, ale chcieli trochę ponegocjować. No, podczas rozmowy chłopiec dostał ode mnie jakąś reprymendę, tłumaczył się. Mniejsza. Podpisaliśmy umowę. Kazali wpisać, że klocki do wymiany (sprawdzali sobie auto w warstacie) i oprócz daty godzinę podpisania umowy. Zgodziłem się. Dzień później telefon, chcieliby jeszcze raz podpisać, wykreślić te klocki i tę godzinę, gdyż nie chcą im zarejestrować. Ok, przyjeżdżajcie.
-- Będzie pan jutro w domu?
-- Jak się umówimy na konkretną godzinę, to będę.
Przyjechali. Punktualnie, bo jak byłem umówiony na oglądanie i 5 minut po umówionej godzinie ich nie było, to wysłałem zaraz sms, czy mają zamiar łaskawie przyjechać.
-- Wie pan, w tej Łodzi to są korki NIE DO WYTRZYMANIA. NIE DA SIĘ JEŹDZIĆ PO ŁODZI.
-- Tak, ja na szczęście nie jeżdżę. Wiem, że Łódź według rankingu garmina trafiła na drugie miejsce w Europie i 15 na świecie jako najbardziej zakorkowane miasto. Ale mieszkańcom Łodzi się te korki bardzo podobają, gdyż osoba, która do nich doprowadziła w każdych kolejnych wyborach dostaje coraz więcej głosiów. Już w pierwszej turze blisko 80% kasuje.
[Tu na twarzy kobiety pojawia się, można by rzec, takie kręcące się kółko, jak w komputerze - widać zachodzący proces myślowy. Trwa to jakieś 3-5 sekund]
-- Ale to bardzo dobrze, że w Łodzi tyle się dzieje.
Suchar mi się przypomniano:
Ktoś tu kiedyś wrzucał dialog, idący mniej więcej tak:
-Rząd (wówczas pisowski) podwyższył ceny wody!
-Ale cenę wody ustala samorząd ...(wówczas peowski)
-(chwila konsternacji) No...ta podwyżka z pewnością musi z czegoś wynikać!
To historyjka z mojej kolekcji.
Nie chcewa pisoskich podwyżek wynagrodzeń i świadczeń. Za Tuskiem dumnie choćby w trumnie
Z drugiej strony, to Francji USA zawdzięcza, że nie muszą mówić po angielsku. Pod Yorktown było więcej Francuzów niż Amerykanów.
istnieje legenda Urbana Muehlenberga, wg której niemiecki przegrał jednym głosem z angielskim głosowanie o to, który z nich ma być językiem urzędowym w USA
Doceniłem dowcip, jakby co.
Pod Jorktownem było mni wincy 1:1, w 1944 było 2,5US;1FR, licząc tylko w samym mięsie armatnim. Bo jak dodać wartoś uzbrojenia, to...
To by trzeba Żółte Kamizelki pytać i obrońców życia, bo tych drugich demonstrowało tak z 0.5 mln ino się do żadnych serwisów nie przebiło ile ich było i jak ich ZOMO biło.
Siły
10 800 Francuzów
8 500 Amerykanów
24 francuskie okręty wojenne
7 500 Angolańczyków
20 okrętów
Republican lawmakers have launched a bid to have 'Trump Derangement Syndrome' considered a real mental illness.
;-)
Ja tam podpalenia samochodów Tesli (którymi, tak na marginesie, gardzę) podciągałbym pod terroryzm.
I niby Zdradkowi się to udało?
Zakrywam datę, zasłaniam auto i pokazuję żonie zdjęcie. Który rok? pytam. Nooo, może to być 60któryś a mogą być lata 50. Komuna.
Goleń go boli?