@vigilate1944 powiedział(a):
Należy jeszcze zadać pytanie, co ma wspólnego z Kanadą frankofoński Québec, któren od dawien żąda niepodległości.
Vive le Québec libre!!!
...Trump powinien się z nimi dogadać, tam przynajmniej jest jakiś naród, mają swoją tożsamość, kulturę, walczą o niepodległość
...o, tacy Grenlandczycy to jest prędzej naród, to tak, dlatego Amerykanie z nimi rozmawiają, Kanadyjczycy poza Quebec nie są partnerem do rozmowy, to żadne państwo i żaden naród, dlatego Trump słusznie mówi o przyłączeniu tych terytoriów wraz z zamieszkującą ludnością, którą mylnie się bierze na naród
to jest tylko miejscowa ludność, mentalnie postkolonialna, nic dziwnego zatem, że niektórzy z nich majaczą o przystąpieniu do UE
@Filioquist powiedział(a):
...o, tacy Grenlandczycy to jest prędzej naród, to tak, dlatego Amerykanie z nimi rozmawiają, Kanadyjczycy poza Quebec nie są partnerem do rozmowy, to żadne państwo i żaden naród, dlatego Trump słusznie mówi o przyłączeniu tych terytoriów wraz z zamieszkującą ludnością, którą mylnie się bierze na naród
to jest tylko miejscowa ludność, mentalnie postkolonialna, nic dziwnego zatem, że niektórzy z nich majaczą o przystąpieniu do UE
Pewnie już wiele razy byłeś w Kanadzie, zazdroszczę. Ja miałem tylko kontakty zawodowe i nie odważyłbym się z taką pewnością gadać o mentalności Kanadyjczyków.
Biznesowo sa grzeczni i sympatyczni, kobiety maja wiecej wdzieku niz Amerykanki. Wiecej nie wiem.
Znajomi Polacy z Kanady nie lubia miejscowych. Lepiej czuja sie w USA.
@KazioToJa powiedział(a):
patrząc na poważnych polityków w USA, którzy przekonują Ukrainę do podziału na część zmilitaryzowana i już włączoną do Rosji ludzie mówiący o kolejnym rozbiorze Polski nie byli tak głupi.
USA zawsze robią wszystko, żeby było jak dawniej. Tak samo zniechęcali Ukrainę do ogłoszenia niepodległości, a Polskę do występowania z Układu Warszawskiego.
Komentarz
Należy jeszcze zadać pytanie, co ma wspólnego z Kanadą frankofoński Québec, któren od dawien żąda niepodległości.
Vive le Québec libre!!!
...Trump powinien się z nimi dogadać, tam przynajmniej jest jakiś naród, mają swoją tożsamość, kulturę, walczą o niepodległość
que ? Bec?
tam nie ma partyzantki
jest partia umiarkowanego postępu w granicach prawa
i takich oponentów / kontrahentów życzy sobie POTUS
każdy by se życzył
Wpisujcie miasta.
Pewnie już wiele razy byłeś w Kanadzie, zazdroszczę. Ja miałem tylko kontakty zawodowe i nie odważyłbym się z taką pewnością gadać o mentalności Kanadyjczyków.
Biznesowo sa grzeczni i sympatyczni, kobiety maja wiecej wdzieku niz Amerykanki. Wiecej nie wiem.
Znajomi Polacy z Kanady nie lubia miejscowych. Lepiej czuja sie w USA.
Zaczekajmy jeszcze miesiąc i sami wiecie kto nam więcej podpowie.
No to tak:
wystarczy?
Jeszcze tylko frytki do tego.
Ice u Budynia. Wieszczy.
...Waszyngton IV Rzymem?
...byle bez keczupu
chyba że ruski keczup
Lubię słuchać Miłosza.
Rządowe obchody wskazywały parę lat temu, że Polska ma 100 lat, a przecież nawet to nie jest prawda, IIIRP ma 35.
...dziękuję
Quebéc ma dłuższą historię niż USA.
Tak na marginesie.
Mordechlaj pości od forumka?
Kanadyjczycy się bili na paru wojnach
Dwóch światowych, w Korei, dużo ochotników w Wietnamie itd. Bym się wstrzymał z pogardą co nieco...
A ilu wachmannów gościli. Szacun.
Ale tylko z Ukrainy
Długie ale dobre
Musisz Trumpie musisz
Stany patrzą na cały świat jak Chiny, tylko bardziej dynamicznie
Są dla siebie państwem środka
Szturmowiec.Rzplitej
September 2024
USA zawsze robią wszystko, żeby było jak dawniej. Tak samo zniechęcali Ukrainę do ogłoszenia niepodległości, a Polskę do występowania z Układu Warszawskiego.
Mamy optymistycznego Ajsa i pesymistycznego Wróblewskiego...
IMHO Kolega Ice jest znaczniej bardziej wiarygodny jako osoba.
Ice z optymizmem przegina.
Niedawno były czytania o nadziei, m.in. z Listu do Rzymian "On to wbrew nadziei uwierzył nadziei". I tak trza żyć.
Wahadło odbija w drugą stronę, byli oficerowie polityczni DEI teraz będą oficerowie polityczni MAGA.
https://www.cbc.ca/news/world/columbia-university-trump-administration-1.7490531