Skip to content

Jego Świątobliwość Ojciec Święty Leon XIV

124»

Komentarz

• edytowano 3 June

A teraz znalazłem to, o czym pisałem wcześniej:

Rz 11

Reszta Izraela
    1Pytam więc: Czy Bóg odrzucił swój lud? Ależ nie! Przecież i ja jestem Izraelitą, potomkiem Abrahama z plemienia Beniamina.2Bóg nie odrzucił swego ludu, który wybrał od dawna. Czy nie wiecie, co Pismo mówi o Eliaszu? Uskarżał się przed Bogiem na Izraela: 3Panie, pozabijali Twoich proroków, rozwalili Twe ołtarze. Ja sam zostałem, a oni nastają na moje życie.4A jaka jest Boża odpowiedź? Pozostawiłem sobie siedem tysięcy mężczyzn, którzy nie zgięli swych kolan przed Baalem.5W taki sam sposób również w obecnym czasie pozostała Reszta wybrana z łaski. 6Jeśli zaś z łaski, to nie ze względu na uczynki, bo wtedy łaska nie byłaby łaską. 7I cóż? Izrael nie osiągnął tego, o co zabiegał. Osiągnęli to natomiast wybrani. Inni zaś okazali zatwardziałość, 8jak jest napisane: Dał im odurzającego ducha: oczy, aby nie widzieli, i uszy, aby nie słyszeli aż do dnia dzisiejszego.9Dawid zaś mówi: Niech stół ich stanie się dla nich zasadzką i sidłem, powodem upadku i odpłatą. 10Niechaj zaćmią się ich oczy, aby nie widzieli, a kark ich zegnij na zawsze.

Fragment objaśnienia:

Ci nieliczni są jednak dla Pawła znakiem niegasnącej nadziei. Ich życie i postawy potwierdzają, że zawsze znajdą się ludzie sprawiedliwi, którzy dzięki swojej prostocie i przylgnięciu do Boga, umieją odczytać Jego zamysły i potrafią wypełnić Jego wolę.

• edytowano 3 June

Tt 3,5

5On zbawił nas nie dzięki sprawiedliwym czynom, które spełniliśmy, lecz ze względu na swe miłosierdzie. Stało się to przez odradzającą i odnawiającą kąpiel w Duchu Świętym.

Życie w poszanowaniu prawa i porządku oraz pełnienie dobrych czynów, choć konieczne, nie jest wystarczające. Zbawienie nie jest skutkiem naszych sprawiedliwych czynów, ale miłosierdzia Boga. To On nas zbawił (np. Rz 3,28; 4,5; 11,6; Ga 2,16; 3,11). Wcielenie Chrystusa (Tt 2,11n) stanowi początek tego szczególnego objawienia Bożej dobroci i miłości. Każdy chrześcijanin doświadcza tej łaski w sakramencie chrztu św., jak i w innych sakramentach. Dzięki temu pragnienie szczęścia złożone przez Boga w sercu każdego człowieka opiera się na obietnicach Chrystusa i realizuje się z pomocą Ducha Świętego. Takie są także podstawy chrześcijańskiej nadziei (Hbr 6,18n; 10,23). Żywa nadzieja chroni przed egoizmem i zwątpieniem oraz pobudza do pełnienia dobrych uczynków, które są konieczną konsekwencją poznania Bożej miłości.

• No, jest tego więcej, ale myślę, że tyle wystarczy. Papa oczywiście ma rację.

• @trep powiedział(a):

określenia wzięcia swego krzyża jako "dobroludzizmu"

Tu jest pies pogrzebany. Otóż nie da się wziąć swojego krzyża tylko będąc motywowanym chęcią naśladownictwa. Do tego potrzebna jest wiara, otwarcie się na Łaskę Bożą. Dopiero to pozwoli nam wziąć swój krzyż. Bez tego polegniemy. Dlatego Papa słusznie nas wzywa do przyjęcia wiary (jako odpowiedzi na spojrzenie Miłości), bo bez tego nie damy rady naśladować, dźwigać swojego krzyża. Czyli tędy droga.

Wicie jak jest, tayszu, każdy orze jak morze.

• Albo jak mu się wydaje, że jest git. A Papa mówi jak się powinno. To są cenne rady. Zwłaszcza jeśli niesprzeczne z PŚ.

• ...a krytyka jaka cenna (prawdopodobnie islamu)

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@trep powiedział(a):

określenia wzięcia swego krzyża jako "dobroludzizmu"

Tu jest pies pogrzebany. Otóż nie da się wziąć swojego krzyża tylko będąc motywowanym chęcią naśladownictwa. Do tego potrzebna jest wiara, otwarcie się na Łaskę Bożą. Dopiero to pozwoli nam wziąć swój krzyż. Bez tego polegniemy. Dlatego Papa słusznie nas wzywa do przyjęcia wiary (jako odpowiedzi na spojrzenie Miłości), bo bez tego nie damy rady naśladować, dźwigać swojego krzyża. Czyli tędy droga.

Wicie jak jest, tayszu, każdy orze jak morze.

...i TO jest podejście duszpasterskie

Innymi słowy - why not both?

• Oczywiście both.

Jk 2,17

17Tak więc wiara, która nie jest potwierdzona czynami, martwa jest sama w sobie.

Nie można oddzielać wiary od czynów miłości, gdyż one są jej sprawdzianem. Wiara „teoretyczna” nie wystarcza do zbawienia. Nie można być wierzącym niepraktykującym. Wiara domaga się bowiem czynów miłości; nie jest tylko słuchaniem nauki Jezusa, lecz polega na wypełnianiu jej (Mt 7,21.26n). Przykładem wiary, która nie owocuje miłością, jest wiara demonów. Chociaż wierzą one w Boga, nie zmieniają pod jej wpływem swojego postępowania (Mt 8,29; Mk 1,24; Łk 4,34). Jakub nie podaje tutaj w wątpliwość nauczania apostoła Pawła o zbawieniu, które jest owocem wiary, niezależnie od czynów człowieka (np. Rz 3,28; Ga 2,16). Zbawienie jest łaską, darem Boga, na który nie jesteśmy w stanie sobie zasłużyć. Przyjęcie tego daru przez wiarę domaga się jednak pielęgnowania go w sobie i współpracy z nim, co realizuje się w konkretnych czynach (Mt 25,14-30). Nie da się osiągnąć zbawienia tylko własnym wysiłkiem, bez łaski Boga, ale nie zbawi nas także wiara „teoretyczna”, która nie kształtuje postępowania zgodnego z Ewangelią. Apostoł Paweł wiele razy mówi o konieczności życia zgodnego z wiarą (np. Rz 2,5-8; 2Kor 5,10). Tak więc nauki Pawła i Jakuba wzajemnie się dopełniają: i wiara, i czyny miłości są konieczne w życiu chrześcijanina.

Ale przecież Papa nie mówi, że nie both. Mówi tylko, że nie samo naśladownictwo.

• edytowano 3 June

...no dobra, powiem tylko, że nie słyszałem, aby ktokolwiek w Kościele twierdził, że samo, kiedykolwiek

• Świadczy to tylko o tym, że mądrość Kościoła nigdy się nie wyczerpie i będziemy nią zaskakiwani do końca świata. Właściwie, to tak miało być.

• Przecież Papa też nie mówi że w Kościele ktoś tak mówi. Ale znam wiele osób, które tak myślą.

• @trep powiedział(a):

Nie, że będziemy rozważać: zrobiłbym tak a tak, ale jakieś przykazanie tego zabrania, więc zrobię tak, by tego przykazania nie łamać.

Przypominają się kultowe wątki z FF z frazą CKM (Czy Katolik Może).

• @trep powiedział(a):
    Przecież Papa też nie mówi że w Kościele ktoś tak mówi. Ale znam wiele osób, które tak myślą.

...ok! Oby nauka trafiła do adresatów zatem!

• https://www.vatican.va/content/leo-xiv/la/letters/2025/documents/20250516-lettera-diocesi-plock.html

...list z okazji 950 lecia Diecezji Płockiej

Ciekawostka, że w tekście łacińskim mamy tradycyjne pluralis maiestatis

• Ferula św. Pawła VI najbardziej znana z używania przez św. Jana Pawła II.

• Dziękuję za wrzucanie tych cytatów.
    Nauczanie Leona XIV jest głębokie i dobrze się go czyta.

• @trep powiedział(a):

...

Zauważam tylko nieśmiało, że to już kolejny raz, gdy powołuje się na św. Augustyna (jest przecież augustianinem). A że św. Augustyn był logiczny jak mało kto, to i ten pontyfikat będzie wyróżniał się logicznością wypowiedzi. Jestem zachwycony. Życie zaczyna się jakoś układać.

No matematyk i fizyk przecież.
    Umysł ścisły.
    A nie jakiś, za przeproszeniem, humanista.

👣

🐾
    🐾

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.