Najważniejsi Polacy
Inspirowany akcja kanału 0 proponuję zabawę. Oni zrobili w ramach play offs zabawę w wybór najważniejszego Polaka. Dali 64 osoby i przeprowadzali głosiowanie w parach - przegrywający odpada. Ja proponuję nieco inną formułę, proponowaną przez Gnoja na naszym wątku rodzinnym. Kto zechce wziąć udział, niech poda dziesięciu (ale nie więcej) Polaków od 10 do 1. Znaczenie słowa "najważniejszy" niech każdy sobie sam założy.
Jeśli podacie w takiej kolejności, będę mógł to potem wrzucić w ms excel i podsumować. Oczywiście wszelkie komentarze i dyskusje są mile dziwiane.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Ja w rodzinnej zabawie dałem:
1 Mieszko
2 Sobieski
3 Piłsudski
4 Jan Paweł
5 Wyszyński
6 Kolbe
7 Jagiełło
8 Pilecki
9 Kopernik
10 Jarro??
Najbardziej niedoceniani Polacy:
św. Jan Paweł II
św. Faustyna Kowalska
Mikołaj Kopernik
bł. Stefan Wyszyński
Maria Skłodowska-Curie
Franciszek Bieliński https://pl.wikipedia.org/wiki/Franciszek_Bieliński_(marszałek_wielki_koronny)
Henryk Sienkiewicz
Ryszard Kukliński
Jan z Czarnobyla
Kaziu Deyna
👣
🐾
🐾
Gdzie Czarnecki, gdzie Chodkiewicz, Mieszko, Chrobry...i prawdziwy gigant, Łokietek. Andrzej Bobola ...
Takie rankingi to bezsens.
No ale zrób se własną listę, wczem problem?
👣
🐾
🐾
Kochanowski Zamoyski WryMouth Skłodowska Wyszyński Chrobry Czarniecki Piłsudski Copernicus JP2
honorowo
J. Retinger
Gomułka to cheba za teetotalling, hehe.
👣
🐾
🐾
Mają być żywi? Rozumiem, że nie.
Ma być 10, więc gdzieś dochodzimy do jednoznacznego wyboru... Serio, ale wg jakich kryteriów Skłodowska miałaby być lepsza od Chrobrego albo na odwrót?
Jak do mnie pijesz to: Cheers!
Już wyjaśniam.
Maria Skłodowska jest lepsza od Bolka Chrobrego dlatego, że przede wszystkiem była kobietą!, zawsze była rada, po prostu codziennie promieniowała.
Oprócz tego wynalazła jedzenie curry, którem zajadają się miliardy ludzi na świecie oraz Hindusi.
A dlaczego nie Bolek Chrobry?
Bo, kurka, zapomniałem!
I tak można w kółko. I tak można dopisywać do listy, bo:
POLSKA MA WIĘCEJ NIŻ DZIESIĘCIU NAJWAŻNIEJSZYCH POLAKÓW!
👣
🐾
🐾
Ja dałem Faustynkę dlatego, a Gomułkę to Ignac wytłumaczy jak wstanie, bo mnie otruł snuzem i sie źle czuję.
może chodzi o Gomółkę, znanego i śpiewanego do dziś, chociaż żył przed Potopem Szwedzkim
@Mordechlaj_Mashke
Pytanie było raczej do watkotwórcy / otwarte, ale dzięki za odpowiedź.
Więc może wyjaśnię, o co mi chodzi. Dla mnie porównywanie wszystkich jak leci, bez podziału na dziedziny, jest bez sensu. Równie dobrze można dopisać swojego wujka, bo był najlepszy w byciu wujkiem.
Dla zabawy mogę dać swoją listę potem, tylko ja to rozpiszę na wieki, 1000 lat to pójdzie po 100 na jednego.
Śmiało.
Patrząc ode frontu to jest w miarę prosto: Mieszko I, Bolesław, Mieszko II, Kazimierz Odnowiciel. Z Bolesławem Szczodrze Śmiałym mam pewien zgryz i z bratem jego Władysławem Germanem też. Ale już synko tego ostatniego Bolesław Krzywousty ze spokojem. A no i biskup tego pierwszego św. Stanisław. Potem długo nic i prymas Jakób Świnka z Władysławem Łokietkiem. Wyróżnienia dla Przemysła II i Bolka II Świdnickiego.
I co, jeszcze w średniowieczu jesteśmy, a już mam 10 dżentelmenów, bez których Polski współczesnej nie widziałbym.
Setka - to byłoby mało.
ahaha no i będzie ciekło jak krew z nosa i ten temst o muzyce
Od razu widać, że Kolega studiował lektury uzupełniające autorstwa erotomanki Cherezińskiej ;-) Dopiero przy nich uświadomiłem sobie ważność epizodycznej wydawałoby się postaci Przemysła II.
Prawdę mówiący, nie zbłądziłę w nie gałką oczną ani uszną!
No to tym bardziej szacun. Ja się zachęciłem do tych lektur pod wpływem forumkowego kolegi ps. "Czarny Frajer", który był/jest ich fanem.
trochę / sporo tam Polaków z wyboru / zaciągu
Dostałem jedną, tę o Przemyśle, przeczytałem, nawet fajnie się to czyta... ale chyba nie na tyle bym miał sięgać po kolejne. Dla mnie tam nie ma spójnej fabuły, kogoś, kto pociągnąłby akcję. Raczej fabularyzowana kronika.
No i te wątki magiczne, scena że Świnką na tym sabacie "wolnych ludzi" to już jakiś mem... Tylko brakowało tam Edyty Górniak w poprzednim wcieleniu.
Dobra, jedziemy.
Chrobry
Krzywousty
Brodaty
Wielki
Długosz (alternatywnie Jagiellończyk, o ile uznamy go za Polaka)
Zygmunt August
Janusz Radziwiłł
Stanisław Poniatowski
Chopin
Jan Paweł II
Tak wyglądają listy bez przemyślenia, dlatego o muzyczną bardziej się staram. Ale jutro @MiejSen się przypomnij.
Jakby ktoś miał wątpliwości - mieli być ważni, nie było, że muszą być pozytywni.