Skip to content

Sondaże, sondaże -- idą wybory!

189101113

Komentarz

• Co to jest wieś?
    "Banino, dodatkowa nazwa w języku kaszubskim Banino[4], (niem. Banin[5]) – wieś kaszubska w Polsce położona w województwie pomorskim, w powiecie kartuskim, w gminie Żukowo".
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Banino

10 tys. mieszkańców w 2022 r. Obecnie pewnie kilka tysięcy więcej, a zdecydowana większość to ludzie, których nie stać na mieszkanie w Gdańsku. Zwykle wygrywa PO.

• edytowano 17 December

Czy czegoś to koleżeństwu nie przypomina?

image

• Jeżeli ten sondaż oddaje mniej więcej rzeczywistość polityczno-społeczną w tym pokaranym przez dobrego Boga kraju, to mamy dramat. To jest coś niewyobrażalnego, co tkwi w umysłach i duszach całych legionów bugodrzanskiej ludożerki. I nie mam tutaj na myśli tylko tak licznych fanów KO 🤦‍♂️

• Jaki dramat? Jest mocna przewaga prawicy.

• edytowano 17 December

Naprawdę mam być zadowolony aż takim poparciem dla konglomeratu chorobliwych żydożerców i ukrainofobów oraz szurów antyszczepionkowych i pospolitych czubków od Brauna? Albo dla prymitywnych, skrajnie egoistycznych turboliberałów i darwinistów społecznych zafascynowanych toksycznym k.rwinizmem od Memcena?

• @Eden powiedział(a):
    Naprawdę mam być zadowolony aż takim poparciem dla konglomeratu chorobliwych żydożerców i ukrainofobów oraz szurów antyszczepionkowych i pospolitych czubków od Brauna? Albo dla prymitywnych, skrajnie egoistycznych turboliberałów i darwinistów społecznych zafascynowanych toksycznym k.rwinizmem od Memcena?

...optymistycznie załóżmy, że jednak większość sympatyków nie za to ich ceni a za radykalny sprzeciw wobec rządów eurobiurokracji i promowanych przez nią destrukcyjnych ideologii jak klimatyzm, migrantyzm i DEI/LGBT

• Albo ma po prostu bardziej realistyczne spojrzenie na kryształowych ludzi o charyzmie raz na 100 lat...

• @robert.gorgon powiedział(a):

image

2023 a rebours?

• @qiz powiedział(a):

@robert.gorgon powiedział(a):

image

2023 a rebours?

W punkt.

• @robert.gorgon powiedział(a):

@qiz powiedział(a):

image

2023 a rebours?

W punkt.

?

• @Przemko powiedział(a):

@qiz powiedział(a):

image

2023 a rebours?

W punkt.

?

Teoretycznie - "wygrywamy, ale nie mamy z kim koalicjić".

• ...tymczasem czytam w prasie, że w TVN24 niejaki Sasin wyznał, że mu "bliżej do Tuska niż do Brauna"

Wygląda zatem na to, że jest z kim koalicjić. Tylko może to być szok dla niektórych.

Moim zdaniem do tego prowadzi dokładnie i ostatecznie logika "demokracja dobra, Polacy źli".

• Zdawało mi się że niedawno mówił odwrotnie. Ale na głupie pytanie nie ma mądrej odpowiedzi.

• @Brzost powiedział(a):
    Zdawało mi się że niedawno mówił odwrotnie. Ale na głupie pytanie nie ma mądrej odpowiedzi.

Na podobne pytanie Nawrocki powiedział, że Tusk szkodzi bardziej niż Braun bo jest premierem, to silniczki zaraz pisały że "Nawrockiemu bliżej do Rosji niż do Niemiec". :)

@Brzost powiedział(a):
    Zdawało mi się że niedawno mówił odwrotnie. Ale na głupie pytanie nie ma mądrej odpowiedzi.

Na podobne pytanie Nawrocki powiedział, że Tusk szkodzi bardziej niż Braun bo jest premierem, to silniczki zaraz pisały że "Nawrockiemu bliżej do Rosji niż do Niemiec". :)

...a Nawrocki ma na to wywalone, i słusznie

• edytowano 18 December

...jeszcze o zdolności koalicyjnej:

https://www.tokfm.pl/polityka/czy-koalicja-pis-z-grzegorzem-braunem-jest-mozliwa-jaroslaw-kaczynski-o-tym-mowil-jasno

Prawo i Sprawiedliwość nie wejdzie w koalicję z Grzegorzem Braunem - zapewnił w Poranku "TOK FM" Tobiasz Bocheński, wiceprezes PiS, poseł do Parlamentu Europejskiego.

...a nieco wcześniej:

https://jedynka.polskieradio.pl/artykul/3593392,PiS-i-Konfederacja-stworzą-rząd-Błaszczak-oni-nie-wykluczają-współpracy-z-KO

Szef klubu PiS Mariusz Błaszczak wprost odniósł się do potencjalnej koalicji z Konfederacją. Przyznał, że nie jest to możliwe z prostego powodu. - Politycy tej partii nie wykluczają też koalicji z Koalicją Obywatelską i Donaldem Tuskiem - podkreślił w radiowej Jedynce.

• edytowano 18 December

...gadałem dzisiaj z synem, przyszłej jesieni mógłby już głosować

Nie mógł uwierzyć w cytat z Sasina. W młodej głowie mu się nie mieści, żeby jakiemuś Polakowi mogło być "bliżej do Tuska"

• @Filioquist powiedział(a):

Nie mógł uwierzyć w cytat z Sasina. W młodej głowie mu się nie mieści, żeby jakiemuś Polakowi mogło być "bliżej do Tuska"

To niech przeczyta z całym kontekstem, po pierwsze. Po drugie - nigdzie nie widać tej wypowiedi, zasadniczo, jest tylko taka że bliżej PiS do Brauna niż do Tuska.

• Może z tą wypowiedzią jest tak jak z Morawieckim w USA? Forum dowiedziało się o tamtej "wtopie" od tego samego użytkownika, owdp.

@Filioquist powiedział(a):

To niech przeczyta z całym kontekstem, po pierwsze. Po drugie - nigdzie nie widać tej wypowiedi, zasadniczo, jest tylko taka że bliżej PiS do Brauna niż do Tuska.

...nie oglądam TVN24, ale przeglądam dzienniki DGP i Rzeczpospolita, w wersji cyfrowej, wpadło mi w oko w komentarzu w tej drugiej:

https://www.rp.pl/publicystyka/art43519841-marek-migalski-grzegorz-braun-stanie-sie-przyczyna-rozpadu-pis

...wiadomo, jaki to komentator i komentarza nie zgłębiałem, ale to w leadzie poszło. Podałby nieprawdziwą informację w kwestii drażliwej i w sumie łatwej do zweryfikowania?

• Podaje jak gdyby cytując z tekstu który jest za paywallem. wpisz w google "sasin tusk braun" i zobacz wyniki.

• Podałby nieprawdziwą informację w kwestii drażliwej i w sumie łatwej do zweryfikowania?

Tak, a co?

• @Filioquist powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

...nie oglądam TVN24, ale przeglądam dzienniki DGP i Rzeczpospolita, w wersji cyfrowej, wpadło mi w oko w komentarzu w tej drugiej:

https://www.rp.pl/publicystyka/art43519841-marek-migalski-grzegorz-braun-stanie-sie-przyczyna-rozpadu-pis

...wiadomo, jaki to komentator i komentarza nie zgłębiałem, ale to w leadzie poszło. Podałby nieprawdziwą informację w kwestii drażliwej i w sumie łatwej do zweryfikowania?

Kolega poważnie pyta czy Migalski Marek byłby w stanie podać nieprawdziwą informację?

• W ogóle tvn24 jako forumkowe źródło informacji...

• @trep powiedział(a):
    W ogóle tvn24 jako forumkowe źródło informacji...

...słabe te komentarze

Zauważ, że nikt nie dementował, nikt się w sumie nie zdziwił, najwyżej się zrobiło przykro i zapadło milczenie.

Ile razy mam powtarzać, że nie oglądam TVN24, przeglądam dzienniki prawno-gospodarcze i widzę nagłówki. Wrzuciłem zakładając, że ktoś zdementuje, ale nie.

I nadal nie wiem jak było, i sprawdzać w TVN24 nie zamierzam, może Sasin tak bełkotał w tym wywiadzie, że każdy mógł sobie wybrać co mu pasowało do tezy - Migalski to a kto inny co innego.

• Nie wiem jak było, ale wrzucę w trzech wątkach.

• @trep powiedział(a):
    Nie wiem jak było, ale wrzucę w trzech wątkach.

...kolejny słaby post

A dlaczego nie? Każdy może odpisać - gdzie mam lepsze miejsce, żeby przegadać a może i sfalsyfikować takie twierdzenie?

Jednak merytorycznie zapadło milczenie, tylko formalny jęk, że flooding

Uczciwie sprawdź jak brzmiał mój post, uczciwość - ok?

Nigdy nie masz pewności jak było, ale kiedy pisze coś zawodowy felietonista w dzienniku drukowanym, którego adresat nie jest plemienny, więc zasadą nie jest jazda po bandzie tylko utrzymywanie choćby pozy na profesjonalizm, to warto to zaprezentować i przerobić na forum.

• PiS ma natychmiast dementować propagandowe nagłówki z TVN/Gazowni/AxelSpringer itp. bo jak nie, to przekazują one prawdę,

Aha.

• @MarianoX powiedział(a):

@Przemko powiedział(a):

Kolega poważnie pyta czy Migalski Marek byłby w stanie podać nieprawdziwą informację?

...oprzeć felieton w Rzeczpospolitej na nieprawdziwej a kontrowersyjnej wypowiedzi czołowego polityka - tak, pytam

To nie X - to zawodowy felietonista pisze w dzienniku drukowanym, którego adresat nie jest plemienny, więc zasadą nie jest jazda po bandzie tylko utrzymywanie pozy na profesjonalizm.

Redakcja ma swoją linię, ale czytelnicy nie i redakcja się pilnuje. To byłaby duża, profesjonalna wpadka felietonisty.

• ...i nadal nie wiem jak było.

W Internetach piszą coś innego? Kto? Anonimowo czy się podpisał? Portal plemienny czy branżowy?

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.