Skip to content

Konfederacja i okolice, trza zacząć baczyć

1313233343537»

Komentarz

• https://x.com/i/status/2003465818798243872
    Izrael. Tel Aviv. Jarmark bożonarodzeniowy. A czy "propalestyńskie i antysyjonistyczne" paljeznyje duraki bugodrzanskie wiedzą, że w tym samym czasie Hamas zakazuje obchodów Świąt Bożego Narodzenia w Strefie Gazy?

• @marniok powiedział(a):
    Ten mocno mniejszościowy odłam żydów którzy uznają Jezusa za Mesjasza wogóle nie jest uznawany przez żydów za żydów, nie tylko na poziomie religijnym ale i narodowym i państwowym....

Oni się nazywają żydami mesjanistycznymi i było o nich pisane w linkowanym wątku:

Istnieje jednak grupa religijna, którą można nazwać (przy pewnym założeniu) naszymi starszymi braćmi w wierze. Założenie to opiera się na tym, że grupa ta jest spadkobierczynią nurtu z pierwszych wieków, choć odrodziła się mocniej w XIX/XX wieku. Łajka pisze, że gdyby przyjąć, że ona powstała właśnie w ostatnich wiekach, trzeba by ich zaliczyć do chrześcijaństwa zachodniego, zasadniczo do protestantów. Istnieją jednak głosy, że to kontynuacja nazarejczyków a zatem można powiedzieć (znowu za łajką), że to jeden z dwóch głównych konarów naszej religii, czyli judeochrześcijaństwo, w odróżnieniu od nas, czyli od poganochrześcijaństwa.

Ta grupa to żydzi mesjanistyczni. Żydzi, którzy z jednej strony zachowali tradycje i prawo żydowskie, z drugiej jednak, uważają, że Pan Jezus był Mesjaszem.

Judeochrześcijaństwo - słowo, które bardzo często słyszymy ostatnimi laty, jednak w jakichś bardzo dziwnych, nieuprawnionych znaczeniach. Bo, jak wynika z wątku, chrześcijanie są największymi wrogami żydów, według nich samych. Tu jednak mamy prawdziwych judeochrześcijan.

Nie ma ich za wielu, bo tylko 1,5M. Z drugiej strony, jeśli przyrównamy do liczby wyznawców judaizmu (tutaj mała dygresja - w haśle "judaizm" w wiki piszą we wstępie o judaizmie biblijnym i zaraz piszą, że w USA wyznawców jest ca 5M a w Izraelu ca 4M. Jak wiemy, judaiści w Izraelu to judaiści rabiniczni [talmudyczni], nie biblijni, zatem łajka łże), czyli jakieś 12-14M, to wyjdzie to ok. 7-8%, więc całkiem sporo! Interesujące byłoby poznanie trendów ilościowych, ale jeszcze nie dotarłem do takiej informacji.

Jak piecuszka od wójcika zielonego można odróżnić tylko po kolorze nóżek a kibica ŁKS od RTS po tym, jakim kolorem kończy się jego szalik, tak żyda mesjanistycznego od talmudycznego w naturze odróżnimy po kolorze frędzli. A że mało kto o tym wie, więc żyd mesjanistyczny wygląda po prostu jak żyd. Oni to wykorzystują do nawracania. Można ich przyrównać do świadków jechowych. Podchodzą do człowienia (zazwyczaj do Żyda), proponują rozmowę i zaczynają cytować mądre teksty. Cytują nie kogo innego a Pana Jezusa właśnie, nie informując o tym rozmówców. Słuchacze są pod wrażeniem mądrości tych słów (nic dziwnego). Gdy już to wrażenie osiągnie odpowiedni poziom, oni wtedy, jak prestidigitator królika z kapelusza, wyciągają Autora.

Nie dotarłem jeszcze do danych mówiących o skuteczności tej metody.

Nie będzie dla Wasz wielkim zdziwieniem, że ci, których obecnie ma się na umyśle, gdy się słyszy słowo "żydzi", czyli żydzi talmudyczni, nie uważają ich za żydów.

I jeszcze ciekawostka, ale taka, która potwierdza, że żydzi rabiniczni nie są kontynuatorami judaizmu świątynnego:
    Nazarejczycy uważają, za Pismem Świętym, że żydostwo dziedziczy się po linii męskiej, w odróżnieniu od żydów talmudycznych, którzy uważają, że, jak stoi w Talmudzie, po matce.

Żydów mesjanistycznych wielu można spotkać w Izraelu, zwłaszcza w miejscach dla nas świętych. Okazuje się, że oprócz koloru frędzelków można ich poznać po znaku, który noszą na wierzchu. Jest do krzyż wpisany w gwiazdę Dawida. Prawie zawsze złoty, co świadczy o szacunku, jakim darzą swoją religię.
    O, taki:

Istnieje polska społeczność judeochrześcijan - w Koszalinie. Niewiele o nich wiadomo, gdyż są to grupy zamknięte. Na wiki można znaleźć tylko taką notkę:

_"Społeczność Mesjańska „Szalacheni” w Koszalinie – wspólnota żydów mesjanistycznych tworząca jeden z dwóch zborów Kościoła Chrystusowego w RP działających w Koszalinie, obok Kościoła Chrystusowego w Koszalinie.

Pastorem zboru jest Stanisław Kotliński. Nabożeństwa odbywają się przy ul. Zwycięstwa 168 w soboty (szabat) o godz. 11.00 oraz w środy o godz. 18.00."_

A skoro pastor i zbór, to zaliczani są, można powiedzieć, do wspólnot protestanckich.

@Przemko wrzucał taki link:

https://www.gosc.pl/doc/4445405.Jeszua-wraca-do-swoich

No, a jako dodatek: Istnieje organizacja zwalczająca aktywnie żydów mesjanistycznych - jest sponsorowana i przez żydów tropikalnych i wschodniowybrzeżowych.

https://en.wikipedia.org/wiki/Yad_L'Achim

• Jarmark bożonarodzeniowy, który ma mało wspólnego ze świętami Bożego Narodzenia jest cool i ok ale fakt że przez 2 lata w Betlejem nie można było odprawić Pasterki umknoł........

• https://x.com/i/status/2003245499101643185
    Pozdrowienia od Hamasowców, Marek

• Oj, Eden, Eden.... błogosławieństwa Dzieciątka Jezus dla Ciebie i twoich bliskich

https://www.vaticannews.va/pl/kosciol/news/2025-12/betlejem-wigilia-w-miescie-narodzin-jezusa.html

• @trep powiedział (a):

No, a jako dodatek: Istnieje organizacja zwalczająca aktywnie żydów mesjanistycznych - jest sponsorowana i przez żydów tropikalnych i wschodniowybrzeżowych.

https://en.wikipedia.org/wiki/Yad_L'Achim

No i się zagłębiłem w to bagno i znalazłem ściek pod tytułem Lehawa, która też zwalcza działaność żydów mesjanistycznych. Związany z nią jest niejaki Ben-Gwir (bywszy minister w rządzie Izraela) który dał się poznać z bardzo żydowskiej postawy którą zacytuję:
    "Kiedy przechodzimy obok klasztoru lub księdza, plujemy. Można się z tym zgadzać lub nie, ale kiedy plujemy na księdza lub na kościół, nie sądzę, że jest to wyrazem jakiegokolwiek naruszenia”.

• W linkowanym przeze mnie wątku jest i Ben Gvir, który wg Szewki przed "wejściem do polityki" bronił zwyczaju plucia przez Żydów na chrześcijan jako "pradawnego, żydowskiego".

• Zapluty karzeł reakcji religijnej, nic ponad to. W każdym narodzie i konfesji się taki znajdzie na tym łez padole

• Zastanawiam się, na ile Gwir stanowił inspirację dla obecnego wcielenia Gerszoma. Bo jest to nastojaszcze bydlę, nawet jak na kurnikowe standardy.

• Eden nie jest już zwolennikiem propalestyńskich terrorystów, dobra zmiana!

• Przecież ja nigdy nie byłem zwolennikiem hamasowców, czy dżihadystów, generalnie fundamentalistów islamskich. Za młodu natomiast sympatyzowałem z OWP Jasera Arafata, czy Ludowym Frontem Wyzwolenia Palestyny

• To jak Krzysiu, jednak dobrze móc sobie zamówić tanio kebsa z dowozem do domu/pracy?

• edytowano 25 December

@los powiedział(a):
    Koran proszę pana jest jeden dla wszystkich. We wszystkich egzemplarzach Koranu na Ziemi nie ma i nie było różnicy choć jednego znaczka.

Jest jeden bo kalif Usman spalił pozostałe wersje

• Ja nigdy w życiu kebsa żadnego nie szamałem. I nie zamierzam ruszać tego goofna!

• @polmisiek powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Koran proszę pana jest jeden dla wszystkich. We wszystkich egzemplarzach Koranu na Ziemi nie ma i nie było różnicy choć jednego znaczka.

Jest jeden bo kalif Usman spalił pozostałe wersje

Ojtam, ojtam. Twierdził, że takie same tylko potrzebował opału na ognisko.

• @Przemko powiedział(a):
    To jak Krzysiu, jednak dobrze móc sobie zamówić tanio kebsa z dowozem do domu/pracy?

Jeśli każdy sympatyk Konfy ma w krótkich abcugach zostać oligarchą, to miejscowych rabów zdecydowanie za mało.

• Ale marzyć sobie o zostaniu oligarchą to już może każdy.

• @peterman powiedział(a):
    Zastanawiam się, na ile Gwir stanowił inspirację dla obecnego wcielenia Gerszoma. Bo jest to nastojaszcze bydlę, nawet jak na kurnikowe standardy.

Wieszczysz mu ministerialny stołek?

• @marniok powiedział(a):

@peterman powiedział(a):
    Zastanawiam się, na ile Gwir stanowił inspirację dla obecnego wcielenia Gerszoma. Bo jest to nastojaszcze bydlę, nawet jak na kurnikowe standardy.

Gaśniczaki już rozpisują stołki. Braun często dostaje tam MSZ.

• Braun w MSZ, to pewnie zmienią adres na Belwederską 49 ;)

• @peterman powiedział(a):

@marniok powiedział(a):

@peterman powiedział(a):

Gaśniczaki już rozpisują stołki. Braun często dostaje tam MSZ.

dla Jaszczura i Ludwiczaka widziałbym stołki w Ministerstwie Kultury, a dla Sumlińskiego w MEN (i tak gorzej już być nie może). Niechże więc "szeroki front gaśnicowy🧯" po dojściu do władzy przekształci się w "szurski front narodowy 🚑"

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.