Skip to content

Modernizacja armii, zakupy uzbrojenia .

14041424345

Komentarz

• No to ekonomicznie pozamiatane w temacie SAFE:
    https://www.youtube.com/shorts/Q2tkctxPrG4

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    No to ekonomicznie pozamiatane w temacie SAFE:
    https://www.youtube.com/shorts/Q2tkctxPrG4

Wielgucki prorokuje, że jeśli Huta Stalowa Wola nie dostanie SAFE to Tusk ją sprywatyzuje za karę. Kronikarsko.

• Donek niczego nie przeprowadzi, nie jest w stanie zabić Ziobry nie mówiąc już o Kaczyńskim, a przecież to jego marzenie życia. Polską duszyczkę opanował mistrzowsko ale idzie na to, że na tym jego potencjał się wyczerpał. Normalne, jak z kogo znakomity dżokej, to już koszykarz słabszy.

• @los powiedział(a):
    Donek niczego nie przeprowadzi, nie jest w stanie zabić Ziobry nie mówiąc już o Kaczyńskim, a przecież to jego marzenie życia. Polską duszyczkę opanował mistrzowsko ale idzie na to, że na tym jego potencjał się wyczerpał. Normalne, jak z kogo znakomity dżokej, to już koszykarz słabszy.

Ja jednak sądzę, że Don Aldo doprowadzi do kryterium ulicznego i rozlewu krwi. Być może to jest jego największym marzeniem, tak bardzo nienawidzi on "tenkraju" i gardzi jego ludożerką. Jeszcze nie teraz, ale podczas kolejnej kadencji jego (nie)rządów, która okaże się ostatnią, dla niego oraz całej IIIRP

• @los powiedział(a):
    Donek niczego nie przeprowadzi, nie jest w stanie zabić Ziobry nie mówiąc już o Kaczyńskim, a przecież to jego marzenie życia. Polską duszyczkę opanował mistrzowsko ale idzie na to, że na tym jego potencjał się wyczerpał. Normalne, jak z kogo znakomity dżokej, to już koszykarz słabszy.

Dokona tego mechanizm kredytowy SAFE, po prostu po zmianie władzy kolejne transze nie zostaną wypłacone.

• @Przemko powiedział(a):

@los powiedział(a):

Dokona tego mechanizm kredytowy SAFE, po prostu po zmianie władzy kolejne transze nie zostaną wypłacone.

No to my je możemy przestać spłacać. Możemy?

• To zasadniczo będzie zależało od Polaków.

• edytowano 17 February

@trep powiedział(a):
    To zasadniczo będzie zależało od Polaków.

Kiedyś historycy będą drapać się w głowę: w 2026 roku kraj z największą armią w Unii bał się urzędników tejże Unii wyposażonych w długopisy.

• Na urzędników lepsze są służby specjalne.

• każdy Seba z bejsbolem płaci rachunki za prąd.

• Historia nigdy nikogo niczego nie nauczyła, ludzie którzy psy wieszają na II RP za to że nie przygotowała się do wojny, że wyposażenie nie dotarło na czas do Polski, nie widzą zupełnie że popierany przez nich SAFE doprowadzi do tego samego.

• @KazioToJa powiedział(a):
    każdy Seba z bejsbolem płaci rachunki za prąd.

który Seba z bejsbolem myśli o czymś dalszym perspektywistycznie niż koniec własnego, kartoflanego nochala?

• Polska Amunicja - spółka utworzona w 2014, w 2023 roku Morawiecki podpisał umowę na 14 mld złotych, co taki Onet piętnował, bo wtedy jeszcze udziały miało tam państwo. W 2024 roku, za 2 mln ARP zbył udziały za 2 mln (za pos Wiplerem), czyli spółka stała się całkowicie prywatna (nie dokładnie ale to wystarczające przybliżenie), teraz jej prezesem został Paweł Poncyliusz (były pisowiec nawrócony na peowizm) i nagle pojawiły się obecne informacje.
    Truskawką na torcie jest ćwierkanie złośliwych wiewiurkuf, że spółka została sprywatyzowana, aby jej prezesem mogła zostać osoba bez wyższego wykształcenia, co za podłość.

• Bardzo dobra rozmowa o SAFE i ważnych wątkach pobocznych.

• edytowano 23 February

Tak mnie najszło, czy Polskie wojsko jest w stanie zaabsorbować w racjonalnych zakupach pieniądze z SAFE?
    Drugie pytanie, to jak wiele w Borsuku jest 'wkładu' Polskiego:

• silnik USA/Niemcy
    • armata USA
    • PPK Izrael
    • blachy Szwecja

a to wiem ja, jako laik.

• Reaktywacja Pronitu Pionki. Produkcja min i granatów.
    Prawda, że fajnie brzmi?
    https://tech.wp.pl/pronit-wraca-do-gry-zapowiedziano-miny-granaty-i-szybki-start-produkcji,7256742647126400a
    A co jest pod spodem?
    Lokalny "przedsiębiorca", znany głównie z tuczu, uboju i przerobu kurczaków na nuggetsy, a mający tyle wspólnego ze zbrojeniówką, że kilka lat temu kupił za bezcen kawał działki na obszarze strefy ekonomicznej po dawnym "Pronicie", bez żadnego doświadczenia w branży, bez maszyn, urządzeń i specjalistów, nagle zapałał chęcią produkcji min i granatów.
    Oczywiście, pod chodliwą nazwą, która akurat niezabezpieczona leżała na ulicy.
    Jeżeli to nie jest wał przygotowany pod kasę z SAFE, to ja jestem święty turecki.
    Ilu jeszcze takich cwaniaków nam się objawi?

• edytowano 23 February

@krzychol66 powiedział(a):
    Reaktywacja Pronitu Pionki. Produkcja min i granatów.
    Prawda, że fajnie brzmi?
    https://tech.wp.pl/pronit-wraca-do-gry-zapowiedziano-miny-granaty-i-szybki-start-produkcji,7256742647126400a
    A co jest pod spodem?
    Lokalny "przedsiębiorca", znany głównie z tuczu, uboju i przerobu kurczaków na nuggetsy, a mający tyle wspólnego ze zbrojeniówką, że kilka lat temu kupił za bezcen kawał działki na obszarze strefy ekonomicznej po dawnym "Pronicie", bez żadnego doświadczenia w branży, bez maszyn, urządzeń i specjalistów, nagle zapałał chęcią produkcji min i granatów.
    Oczywiście, pod chodliwą nazwą, która akurat niezabezpieczona leżała na ulicy.
    Jeżeli to nie jest wał przygotowany pod kasę z SAFE, to ja jestem święty turecki.
    Ilu jeszcze takich cwaniaków nam się objawi?

Zatem ma doświadczenie w uboju i produkcji materiałów toksycznych :D

• Ja oczekuję klubów dla swingersów, jachtów i saun finansowanych z SAFE ;)
    No i bym zapomniał Szkoleń z Gender, redukcji Śladu Węglowego, oraz stworzenia Centrum Badań Zeroemisyjnych pojazdów wojskowych.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    Tak mnie najszło, czy Polskie wojsko jest w stanie zaabsorbować w racjonalnych zakupach pieniądze z SAFE?

• silnik USA/Niemcy
    • armata Niemcy
    • PPK IZrael
    • blachy Szwecja

a to wiem ja, jako laik.

Armata Bushmaster jest amerykańska

PPK Spike jest produkowany w Skarżysku na licencji Rafaela

• @W_Nieszczególny powiedział(a):

@ms.wygnaniec powiedział(a):

• silnik USA/Niemcy
    • armata Niemcy
    • PPK IZrael
    • blachy Szwecja

a to wiem ja, jako laik.

Armatę poprawiłem, dzięki za zwrócenie uwagi. Z PPK jest pytanie czy to 'Polska' część oraz jak wiele kluczowych komponentów pochodzi od jednego dostawcy?
    Aby nie było, sprawa armaty jest mniej istotna, bo są konkurencyjne, a wieża jest nasza, więc możemy ją dowolnie dostosowywać. Blachy to tylko stosunek jakości/ceny/dostępności więc też są do zamiany. Silnik to już znacznie gorzej, a i chyba system przeniesienia napędu też nie jest krajowej produkcji.
    Ja tego nie krytykuję, tylko wskazuję, że postulat 'polskości' jest z jednej strony konieczny, a z drugiej bałamutny.
    Gdzie Spike jest bardzo dobrym przykładem.

• edytowano 23 February

@W_Nieszczególny powiedział(a):

@ms.wygnaniec powiedział(a):

• silnik USA/Niemcy
    • armata Niemcy
    • PPK IZrael
    • blachy Szwecja

a to wiem ja, jako laik.

Lasciate mi cantare:

Zabierzcie mi rakietę.
    Nie róbcie pośmiewiska.
    Jestem prawdziwym Żydem
    Ale ze Skarżyska

• edytowano 23 February

Oczywiście, że skoro mamy przemysł produkujący pojazdy pancerne i opancerzone, to właściwym byłoby zapewnienie własnej produkcji całego asortymentu odpowiednich napędów. W sumie powoli do tego zdążamy, rozszerzane są zdolności obsługowo-remontowe, odbywa się integracja power-packów, oraz chyba coś się dzieje w zakresie przygotowania produkcji przekładni (https://defence24.pl/przemysl/amerykanskie-przekladnie-z-huty-stalowa-wola-wazna-umowa). Niemniej jednak długa droga jeszcze przed nami.
    Natomiast w innych dziedzinach trochę się robi, Ponar Wadowice produkuje nowoczesne zawieszenia hydropneumatyczne, a spora część elektroniki i optoelektroniki jest polskiej produkcji.

• proszę zauważyć - zasady warunkowości wypłat nie było w KPO, zostało zaimprowizowane, wprowadzone bez podstawy, albo na podstawie zapisów ogólnych. W przypadku SAFE już warunkowość jest wpisana w umowę, ale naiwne są nadzieje, że wykreślenie jej z umowy jakoś nas zabezpiecza. W KPO brak takiego zapisu nas nie uchronił od nieuczciwości pośrednika. Zapisy o warunkowości wskazują w SAFE wolę innych stron umowy - pokazują wprost, że chcą wpływać na Polskę przy pomocy tego mechanizmu. Dlatego nie ma co negocjować treści - w umowach między państwami nie ma policji, musi być tylko dobra wola stron a tu z góry deklarowany jest brak dobrej woli.

• edytowano 23 February

@KazioToJa powiedział(a):
    proszę zauważyć - zasady warunkowości wypłat nie było w KPO, zostało zaimprowizowane, wprowadzone bez podstawy, albo na podstawie zapisów ogólnych. W przypadku SAFE już warunkowość jest wpisana w umowę, ale naiwne są nadzieje, że wykreślenie jej z umowy jakoś nas zabezpiecza. W KPO brak takiego zapisu nas nie uchronił od nieuczciwości pośrednika. Zapisy o warunkowości wskazują w SAFE wolę innych stron umowy - pokazują wprost, że chcą wpływać na Polskę przy pomocy tego mechanizmu. Dlatego nie ma co negocjować treści - w umowach między państwami nie ma policji, musi być tylko dobra wola stron a tu z góry deklarowany jest brak dobrej woli.

To już wiemy na co pójdzie polskie SAFE:

• edytowano 24 February

Dlaczego pijarowcy Morawieckiego czy Bosaka nie wprowadzają do obiegu narracji, że kiedyś był katarski inwestor dla Stoczni Gdańskiej maskujący niszczenie polskich stoczni przez Tuska aby zlikwidować konkurencję dla Niemiec, a teraz Tusk usiłuje rozwalić polski przemysł zbrojeniowy za pomocą SAFE.
    Krótko: kiedyś był katarski inwestor teraz jest SAFE!

A odnośnie inżynierii finansowej, to należy przypominać ile polskie firmy straciły na opcjach walutowych, które też rozpleniły się za Tuska

• Dlatego, że wyborcy thuska nie rozumieją mowy pisanej. Mam to przećwiczone. Nic do nich nie dociera. Poza tym, jeśli oni kochają niemcy a nienawidzą Polski to zniszczenie Polski jeszcze ich podkręci.

• @trep powiedział(a):
    Dlatego, że wyborcy thuska nie rozumieją mowy pisanej. Mam to przećwiczone. Nic do nich nie dociera. Poza tym, jeśli oni kochają niemcy a nienawidzą Polski to zniszczenie Polski jeszcze ich podkręci.

Obserwowałem to jakieś 10 lat temu w Szczecinie, bardzo smutne doświadczenie

• Odnośnie ostatniego przeglądu Józefa Orła, to sprawy militarne pomijamy milczeniem, bo to mieszanina różnych rzeczy.
    W dużym skrócie, te ćwiczenia w Estonii służyły czemu innemu i były prowadzone w sposób specyficzny, o czym nawet Wolski wspomina.

• będzie można kontrolować na co i gdzie Polacy wydadzą swoje pieniądze

Nie. Są wymogi aby to było "unijne" w uproszczeniu, ale na co dokładnie to jest decyzja SG w jakim siedzą ludzie mianowani przez prezydenta z PIS.

będzie można zablokować dostęp do środków

Nie. To nie KPO i kamienie milowe. Maksimum co można robić to udowadniać złodziejstwo - tak samo jak przy budżecie UE. Nic więcej. A jak by to się udało i tak można wziąć finansowanie z rynku. Niestety trochę gorsze, ale można.

Zaś SAFE wezmą i tak bo ustawa nie reguluje w jaki sposób się rząd zadłuża.

• @Rolka powiedział(a):
    będzie można kontrolować na co i gdzie Polacy wydadzą swoje pieniądze

Nie. Są wymogi aby to było "unijne" w uproszczeniu, ale na co dokładnie to jest decyzja SG w jakim siedzą ludzie mianowani przez prezydenta z PIS.

będzie można zablokować dostęp do środków

Nie. To nie KPO i kamienie milowe. Maksimum co można robić to udowadniać złodziejstwo - tak samo jak przy budżecie UE. Nic więcej. A jak by to się udało i tak można wziąć finansowanie z rynku. Niestety trochę gorsze, ale można.

Zaś SAFE wezmą i tak bo ustawa nie reguluje w jaki sposób się rząd zadłuża.

KPO nie można było wg umowy blokować, a było blokowane. Widać wyborcy PO wciąż gotowi zanosić swoje pieniądze do Amber Gold.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.