Skip to content

Irański generał Kasem Sulejmani został zabity

15678911»

Komentarz

• @ms.wygnaniec powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Daj spokój, wszyscy ingerują we wszystko. Z wyjątkiem Polaków oczywiście. A jeśli dla ciebie jest coś bardziej okrutnego niż zabijanie setek tysięcy ludzi, to proszę mnie wyłączyć z tej retorycznej zabawy.

Chodzi ci o wspomniane siły ekspedycyjne IRGC pod Allepo, to się bodaj Siły Ghods nazywa?
    Bo o 'wyczynach' Izraela mamy stosowny wątek.
    IRGC zabił w tym roku od kilku do kilkunastu tysięcy irańskich demonstrantów, i to takich nieuzbrojonych.
    Napiszę ponownie:

• nie jest mi żal bombardowanego Iranu, bo widać, że ich rządzący nie mają żadnych skrupułów i szykowali się do sporej rozpierduchy w regionie. Tak jak proponował wobec Hitlera Piłsudski wojnę prewencyjną, tak teraz to się dzieje. Dodatkowo, jako zakładników biorą ludność cywilną, coś jak carat ze szwedami podczas III Wojny Północnej toczonej na terenie neutralnej I Rzeczypospolitej.
    • wyczyny Izraela i jego premiera Netanyahu to osobny wątek na forum

Ajatollahowie rządzą pół wieku - bez kilku lat.
    Przez ten czas przetoczyło się kilka wojen przez region, żadnej oni nie wywołali, a udział był albo defensywny, albo relatywnie ograniczony do wspierania mniejszościowych, szyickich organizacji terrorystycznych - ale żadnej z dwóch największych, czyli Al-Kaidy a potem Isis.
    Przez cały XXI wiek co bardziej krewcy republikanie podczas debaty opowiadają, że jak nie zbombarduje się zaraz Iranu, to ten zaatakuje Izrael, a potem USA. Przegrywają wybory, oczywiście żadnego ataku nie ma - ani amerykańskiego na Iran (bo przegrali wybory albo priorytetowa była wojna gdzie indziej), jak - co za zdziwienie - irańskiego na USA. Oczywiście do lutego br.

Btw, proponowane warunki pokojowe są dla Iranu korzystniejsze niż stan sprzed wojny.

• loslos
    edytowano 8 April

Co gorzej al-Qaida była organizacją antyirańską. Wojna iracko-irańska była typową wojną napastniczą i to Sadam był ewidentnym agresorem. Inspirowany przez USA, bo wtedy byli to przyjaciele. Iran jest najpoczciwszym państwem w rejonie. Nie ma startu nie tylko do Izraela ale nawet do Turcji.

• ISIS to podobno twór iracki, w znaczeniu pochodzenia twórców.
    To co napisałeś @rozum.von.keikobad nie zaprzecza temu co napisałem.
    Z jednego powinniśmy zdać sobie sprawę, że IRGC to państwo w państwie, więc jak piszemy o Iranie to nie za bardzo wiadomo o czym.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    ISIS to podobno twór iracki, w znaczeniu pochodzenia twórców.
    To co napisałeś @rozum.von.keikobad nie zaprzecza temu co napisałem.
    Z jednego powinniśmy zdać sobie sprawę, że IRGC to państwo w państwie, więc jak piszemy o Iranie to nie za bardzo wiadomo o czym.

Napisałeś, że szykowali się do rozpierduchy.
    Jasne, ktoś mógł przez 45 lat nie wywołać wojny i kiedyś jest ten pierwszy dzień... ale z czego to wynika? Że stłumili antyrządowe protesty? Wiele rządów tłumi protesty i nie napada sąsiadów. Wiele nie tłumi protestów i napada.

• teza nienapadania przez Iran jest trudna do obronienia, bo Iran 1. ma w doktrynie zniszczenie Izraela 2. finansuje Palestyńczyków (a więc prowadzi proxi wojnę) 3. ma gotową broń i napadł na niemal wszystkich wokół w momencie zagrożenia. Napada bez przesuwania granic i wysyłania swoich wojsk lądowych. 4. są państwem programowo anty-USA, bardziej jawnie niż Chiny, Niemcy czy Francja.

• UE też finansuje Palestynę, szczegółów nie poznamy, ale wątpię czy Iran jest największym sponsorem - zwłaszcza biorąc pod uwagę ile kasy mają oni, ile mają inni.
    Polska należy do UE, czy jak zbombardują szkołę z dziećmi koleżanki będzie równie entuzjastyczna to już proszę samemu odpowiedzieć.

Ponieważ jak już wiecie wolę szczerość nad uprzejmości, mogę i chętnie przeczytam na forum różne punkty widzenia, różne opinie, w tym takie, z którymi się nie zgadzam. Ale czytanie kopiuj-wklej z najbardziej tandetnej propagandy to naprawdę nie ma sensu.

Jeszcze raz: pół wieku nikogo nie napadli, od 20 mówimy, że jutro kogoś napadną, dalej nie napadają, więc my ich zaatakujemy.

• USA też finansują Palestynę

• @rozum.von.keikobad powiedział(a):
    UE też finansuje Palestynę, szczegółów nie poznamy, ale wątpię czy Iran jest największym sponsorem - zwłaszcza biorąc pod uwagę ile kasy mają oni, ile mają inni.
    Polska należy do UE, czy jak zbombardują szkołę z dziećmi koleżanki będzie równie entuzjastyczna to już proszę samemu odpowiedzieć.

Ponieważ jak już wiecie wolę szczerość nad uprzejmości, mogę i chętnie przeczytam na forum różne punkty widzenia, różne opinie, w tym takie, z którymi się nie zgadzam. Ale czytanie kopiuj-wklej z najbardziej tandetnej propagandy to naprawdę nie ma sensu.

Jeszcze raz: pół wieku nikogo nie napadli, od 20 mówimy, że jutro kogoś napadną, dalej nie napadają, więc my ich zaatakujemy.

10 minut pisałam z niczego (czyli z głowy) by przeczytać, że tworzę kopiuj wklej. Nie było z czego kopiować, dla mnie to atak na szkołę (istniejącą w dawnych koszarach - tragiczny błąd) i milutkim niegroźnym kraju jest kopiuj-wklej bo to czytam wszędzie. Swoją drogą jeśli to propaganda kopiuj - wklej to proszę podać jakieś miejsca w necie, gdzie tę propagandę szanowny czyta. Może będzie mi na przyszłość łatwiej zarobić na pogardliwe słowa.

• Więc jak serio koleżanka wierzy w taką neokońską papkę i jest ją w stanie generować z głowy to współczuję.

A w dawnych koszarach pracuję kilka razy w miesiącu. W Polsce jest wiele takich miejsc, gdzie w dawnych koszarach są biblioteki, szpitale, sądy, mieszkania itd.

• przyjmuję wyrazy współczucia, taka już głupia jestem, cóż począć. Ale z formalnego punktu widzenia - Trup i jego banda to nie neokony.

• edytowano 8 April

Tak, Trump to... po prostu Trump. A jego "banda" nie jest stała. W czasie pierwszej kadencji kręcili się głównie paleokony, w drugiej do głosu doszło sporo neokonów, jak Rubio, Huckabee czy Hegseth. Tych dwóch ostatnich zresztą opowiada już tak skrajną wersję tych poglądów, podszytą jeszcze protestanckimi herezjami, że polecieliby nawet z drugiej ekipy drugiego Busha.

Ciekawe1 jest natomiast stanowisko J. D. Vance'a, bo ten opowiada różne rzeczy. Ale już nie tak ciekawe jak dwa miesiące temu, w tym czasie szanse na jego wybór na prezydenta znacząco spadły.

• ...wiadomo USA przegrywy i wariaci hare hare, Wielkie Chiny górą i Putin szachmaster 8D hare hare

• @Filioquist powiedział(a):
    ...wiadomo USA przegrywy i wariaci hare hare, Wielkie Chiny górą i Putin szachmaster 8D hare hare

Jak nie Unia to Białoruś!

• @rozum.von.keikobad powiedział(a):

@Filioquist powiedział(a):
    ...wiadomo USA przegrywy i wariaci hare hare, Wielkie Chiny górą i Putin szachmaster 8D hare hare

Jak nie Unia to Białoruś!

Wszyscy won! Najpierw w bugodrzańskim bezmiarze niesprawiedliwości!

Arcymciekaw, czy w istocie jest ktoś, kto gra w szachy gra więcej niż 1D, czy też jest jak pan Jan Karol Chodkiewicz (1560–1621) — hrabia na Szkłowie, Nowej Myszy i Bychowie, hetman wielki litewski — powiedział:

Nikła mądrość rządzi światem.
    Quantilla sapientia regitur mundus. (łac.)

• edytowano 07:42

...polski hrabia?

ps. to ten co przedawkował afrodyzjak? A nie to Koniecpolski

...polski hrabia?

ps. to ten co przedawkował afrodyzjak? A nie to Koniecpolski

Tako rzecze Wikipedia; kimże ja.

• A poza tym litewski.

• ...tak czy owak hrabia na Nowej Myszy - to brzmi

...tak czy owak hrabia na Nowej Myszy - to brzmi

Hrabia na Szkłowie też niezły. Jak to ujął pan Stan, "hr. Czarnota-Szkłowski, primo voto Szwarcglas".

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.