Skip to content

Wątek o Rosji

15153555657

Komentarz

• W latach 90-tych miałem trochę kontaktów z Rosjanami i Białorusinami. Część z nich określala się jako "prawosławni ateiści". To takie bardzo specyficzne podejście: w największe święta, a czasem częściej, chodzą do cerkwii, biorą śluby kościelne i chrzczą dzieci, ale w Boga nie wierzą. Prawosławie to dla nich może nie folklor, ale element tożsamości- dziedzictwa a nie wiara w Boga żywego.

• To tak jak w Polsce. Chrzest święty (na wszelki wypadek). Pierwsza Komunia Święta (bo prezenty i żeby dziecko nie było "poszkodowane"). [Coraz rzadziej] Bierzmowanie (Uroczyste pożegnanie z Kościołem przy asyście biskupa). Ślub w kościele (bo długa suknia i wysokie sklepienia). Święcenie koszyczków (bo wszyscy święcą). [Coraz rzadziej] Pogrzeb kościelny (na wszelki wypadek).

• To samo sobie pomyślałem...

• Wg statystyk 2% Rosjan jest ochrzczonych. O czym my mówimy…

• To też pokazuje potrzebę rytuałów, nawet jak niewiele za tym stoi.

• @los powiedział(a):
    Wg statystyk 2% Rosjan jest ochrzczonych. O czym my mówimy…

A podobno Rosja nie prowadzi takich statystyk?

• A trudno coś takiego oszacować?

• Z cyklu "sankcje nie działają":

"Rosyjskie przedsiębiorstwa przemysłowe stoją w obliczu bankructwa i przestojów w produkcji ze względu na brak możliwości zakupu krytycznych surowców chemicznych za granicą.

A wszystko za sprawą 14. pakietu przydatnych sankcji UE."

• Chodzi o te komponenty do wyrobu bawełny strzelniczej?

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Chodzi o te komponenty do wyrobu bawełny strzelniczej?

Tym razem pianki izolacyjnej.

• W 1983 roku, pod koniec swojego życia, Wiaczesław Mołotow został zapytany przez dziennikarza o istnienie tajnego protokołu. Jego odpowiedź była jednoznaczna. Pogłoski na temat dokumentu miały na celu zaszkodzenie ZSRR. Mołotow powiedział: „Nie było żadnego tajnego protokołu”.

https://wszystkoconajwazniejsze.pl/roger-moorhouse-ribbentrop-molotow/

• No tak, potwierdził. Ale przecież to wszyscy to wiedza.

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

W 1983 roku, pod koniec swojego życia, Wiaczesław Mołotow został zapytany przez dziennikarza o istnienie tajnego protokołu. Jego odpowiedź była jednoznaczna. Pogłoski na temat dokumentu miały na celu zaszkodzenie ZSRR. Mołotow powiedział: „Nie było żadnego tajnego protokołu”.

https://wszystkoconajwazniejsze.pl/roger-moorhouse-ribbentrop-molotow/

co jest kolejnym dowodem na to, że Rosjanie nie mówią, tylko wydają dźwięki. Bo mowa służy do komunikacji, Rosjanie zrezygnowali z tej definicji.

• Tak, Putin powiedział wczoraj, że "wojna jest głównym warunkiem rozwoju Rosji".

• Grabież i eksploatacja terenów podbitych bywała w historii istotnym elementem rozwoju...

• "28 sierpnia 1974 r., dokładnie 50 lat temu Rada Ministrów ZSRR przyjęła rozporządzenie nr 677 w sprawie wydawania paszportów kołchozom, które dawało im równe prawa z mieszkańcami miasta.

Tak naprawdę zaledwie 50 lat temu w Związku Radzieckim zniesiono poddaństwo."

• odnośnie obecnych, nieistniejących, problemów rosji, to polecam 'Świat na sprzedaż', gdzie jest opisana działalność traderów od lat 30, a co ładnie tłumaczy obecną sytuację.

• "W Funduszu Ubezpieczeń Społecznych i Emerytalnych zarejestrowanych jest ponad 466 tysięcy niepełnosprawnych Rosjan, którzy potrzebują wózków inwalidzkich i protez kończyn dolnych.

Liczba ta okazała się rekordowa od 2012 roku. O ile w latach 2013–2022 liczba osób wymagających zapewnienia środków rehabilitacyjnych rosła rocznie nie więcej niż 7% i wahała się od 307 do 331 tys., to w 2023 r. wzrosła o prawie 42% (ponad 137 tys. osób)."

• edytowano 1 September

Ktoś mądry jest w stanie z tej danej wyliczyć liczbę ofiar wojny po stronie radzieckiej.

• von Bortkiewicz

• Z tej danej nie, ale brakuje mi wklejek trepa odnośnie kacapskich strat.

👣

🐾
    🐾

• Spokojnie, pewien stary, mądry Żyd z Jasła wyliczył (poprawnie) datę końca wojny czytając nekrologi niemieckich arystokratów. Statystyka czyni cuda.

• Oprócz wojny swoje będą tu dokładać zapaście infrastruktury drogowej i motoryzacji, które zapewnią wzrost liczby ofiar wypadków.

• @los powiedział(a):
    Spokojnie, pewien stary, mądry Żyd z Jasła wyliczył (poprawnie) datę końca wojny czytając nekrologi niemieckich arystokratów. Statystyka czyni cuda.

Dla mie szokiem była precyzja oszacowanie niemieckiej produkcji wojennej na podstawie nr seryjnych przejętego sprzętu:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Problem_niemieckich_czołgów

• Fajne, ale dzisiej z ruskiego bardaku nic nie wyliczysz.

👣

🐾
    🐾

• Dawno nie sprawdzałem, co tam u Tima Poola. Zerknąłem i nie zawiodłem się.

• Jak w ogóle można pomyśleć, żeby słuchać gościa, który prowadzi program w zimowej czapce.

• ta pasja w głoszeniu :DDD

• @trep powiedział(a):
    Jak w ogóle można pomyśleć, żeby słuchać gościa, który prowadzi program w zimowej czapce.

Przodkowie mówiła, że "czapka rozum grzeje". Tu ewidentny przykład przegrzania, aż do ścięcia białka>...

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.