Gdzie z rodziną na majowe święta?
Zapragnęliśmy z rodziną na przełomie kwietnia i maja wybrać się na południe Polski, wypocząć nieco. Najmłodsze dziecko ma 2.5 roku, więc generalnie raczej ma mało entuzjazmu do dłuższych wypraw, a jak już chce mu się chodzić, to nie koniecznie w tym kierunku, co byśmy chcieli, więc raczej nie jakieś wysokie góry.
Myślałem albo o Jurze Krakowsko-Częstochowskiej albo o okolicach Bielska Białej.
Czy ktoś z Forumowiczów zna jakąś dobrą bazę wypadową w takich okolicach, gdzie przyjmą i nie obedrą ze skóry rodzinę z piątką dzieci? Pojedziemy raczej samochodem, więc odległość do atrakcji może być duża.
Myślałem albo o Jurze Krakowsko-Częstochowskiej albo o okolicach Bielska Białej.
Czy ktoś z Forumowiczów zna jakąś dobrą bazę wypadową w takich okolicach, gdzie przyjmą i nie obedrą ze skóry rodzinę z piątką dzieci? Pojedziemy raczej samochodem, więc odległość do atrakcji może być duża.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
https://www.polskieszlaki.pl/zloty-potok.html
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
Ciekawi mnie tytuł wątku. Czy rzeczywiście używa się u was terminu "majowe święta"? Ja się nigdy nie spotkałem, raczej długi weekend lub majówka (to drugie bardziej z tv).
O jakie święta chodzi? czy 1 maja jest świętem?
Józefa robotnika (choć był na samozatrudnieniu)
flagi polskiej
pierszej konstytucji polskiej, jeszcze z Krórem
acha 4 jeszcze patrona bramy Floriańskiej, artylerji i strażaków
16 kwietnia Święto Sapera Święto na mocy zarządzenia Ministra Obrony Narodowej[70][71][72]. Obchodzone od 1946 w rocznicę sforsowania Odry i Nysy Łużyckiej.
17 kwietnia Światowy Dzień Hemofilii
(ang. World Hemophilia Day Święto ustanowione w 1989 przez Światową Federację Hemofilii; upamiętnia urodziny Franka Schnabela, założyciela WFH.[73]
Na Śląsku I w Zagłębiu to wiedzą.
O:-)
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Nie udało mi się :-)
polecam prapiastowski Wrocław
Afrykarium, rynek, zoo ogród japonski i botaniczny, czekoladę z serem plesniowym
pomnik Bonhoefera, dzieło Geta-Stankiewicza na Jasiu i Małgosi, ratusz z noblistami, Muzeum Narodowe,panoramę racławicką ze Lwowa na występach we Wrocku, pola irygacyjne
A Wrocław na Jurze? To musi być Jura Krakowsko Częstochowsko Wrocławska (choć nawet prawdę mówiąc Kraków się do Jury nie zalicza.
Inną sprawą jest sposób świętowania.
*
polecam "nie tylko dla orłów"
bo Orzel to nie tylko opiekun Roninów (choć już nie Anny Ronin)
ale to również godło wielu państw
nojii
tam były listy do Jura Krakowsko - Częstochowskiego
jednakowoż nie zostały uwiecznione jeszcze w internecie
mamy majowe święto, grudniowe święto, święto pełni wiosennej
i jeszcze obchodzimy urodziny zamiast imenin
Christo phoros
Okolica wdzięczna do pieszych, rowerowych wycieczek - wiadomo: skały i Orle Gniazda.
Dodatkowo długi weekend majowy to początek sezonu wspinania, a Rzędki to mekka łojantów. Jest na co popatrzeć.
MAJÓWKA!
=
Jako że syn1 urodził się 1. maja o godz. 12:00 (tak ma w papierach! i to była niedziela! obok szpitala (kiedyś sióstr zakonnych) w kościele dzwony biły na sumę!)
Zawsze TE trzy dni są urodzinowo-rodzinne, na miejscu.
Dodam jeszcze że obchodzenie urodzin nie będących wielokrotnością 10 było w moim domu rodzinnym uważane za przejaw niemieckości :P ale imieniny kontra urodziny to chyba temat na inny wątek.
Zobaczymy, jak będzie.