Skip to content

Gdzie z rodziną na majowe święta?

2»

Komentarz

• edytowano April 2018
    Gorlias_Fitzgorgon napisal(a):
    Dziękuję za porady, w końcu wybieramy się do Koszarawy. https://pl.wikipedia.org/wiki/Koszarawa
    Zobaczymy, jak będzie.
    Ja będziecie na miejscu polecam zobaczyc:
    - w samym Żywcu park z zamkiem Habsburgów
    - zapora w Tresnej, tam są fajne rejsy stateczkiem po jeziorze żywieckim lub rowerki wodne
    - od zapory kilka km jest Góra Żar, warto
    - 12 km od Żywca w stronę Zwardonia Węgierska Górka,
    - stamtąd w kierunku na Żabnicę fort Wędrowiec, punkt dowodzenia obroną w czasie kampanii wrześniowej - powinien być otwarty, można zwiedzać
    - kościółek św Katarzyny Aleksandryjskiej w Cięcinie, zabytek z XVI wieku
    -słynna droga krzyżowa na Matysce w Radziechowach, z krzyżem milenijnym na szczycie, jedziesz do końca droga główną we wsi lub z Żywca linia autobusowa nr5
    - fajna trasa do Sanktuarium MB Wspomożenia Wiernych w Przyłękowie, ostry podjazd samochodem przez las (blisko z Koszarawy)
    - Sanktuarium MB Rychwałdzkiej
  • Rodzina małej żonki (i sama) pół dzieciństwa w wakacje spędziła w Koszarawie! :)
  • Dziękuję za wszystkie porady. Skupiliśmy się głownie na wchodzeniu na Jałowiec - drugiego dnia nam się udało.
    Możemy z czystym sumieniem polecić dla rodzin noclegi u państwa Juraszków w Koszarawie. Gospodarze bardzo mili, sami mają trójkę dzieci, najmłodsze przy piersi. Ze starszymi się moje chętnie bawiły i ogólnie miejsce przyjazne dla rodzin.
  • A w tym roku dokąd radzicie?

• Nowo powstała gmina Szczawa!
    Północna strona Gorców po jednej stronie Beskid Wyspowy po drugiej! Stary i Nowy Sącz podobnie jak Nowy Targ niedaleczko!

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    A w tym roku dokąd radzicie?

Jak Gnój miał 9 przeszliśmy całe Karkonosze. Niezapomniane przeżycia. Spacer boso po morkadłach - temperatura wody 0% (chodziło o ocalenie butów). Kąpiele w źródłach Łaby (po zapadnięciu się śniegu). Wicher, na którym można było się położyć na stojąco pod kątem 45 stopni. Było też pełne słońce. Zbieranie pieczątek do książeczek i nabywanie blach. Bardzo malownicza i niewyczerpująca wycieczka. Wystarczyło wziąć 3 dni urlopu (w tym roku 4) i zyskać 9 dni pięknych wakacji.

Sanok

• Góry świętokrzyskie. Tam jest wszystko - polska historia z polskimi zabytkami, cuda przyrody, przepiękne trasy piesze i rowerowe, no i miejsce święte warte pielgrzymki.

Baza turystyczna - z czystym sumieniem mogę polecić ekoboksy https://archesiedlisko.pl - może z zewnątrz nie robią najlepszego wrażenia, ale są świetnie wyposażone, czyste i wygodne wewnątrz. Sprawdziłam jesienią na Podlasiu.

• @Maria powiedział(a):
    Góry świętokrzyskie. Tam jest wszystko - polska historia z polskimi zabytkami, cuda przyrody, przepiękne trasy piesze i rowerowe, no i miejsce święte warte pielgrzymki.

Baza turystyczna - z czystym sumieniem mogę polecić ekoboksy https://archesiedlisko.pl - może z zewnątrz nie robią najlepszego wrażenia, ale są świetnie wyposażone, czyste i wygodne wewnątrz. Sprawdziłam jesienią na Podlasiu.

lepsze niz Karko Nosze. wiecej Polski w Polsce

Na Podbeskidziu polecam zobaczyć

• w samym Żywcu park z zamkiem Habsburgów
    • zapora w Tresnej, tam są fajne rejsy stateczkiem po jeziorze żywieckim lub rowerki wodne
    • od zapory kilka km jest Góra Żar, warto
    • 12 km od Żywca w stronę Zwardonia Węgierska Górka,
    • stamtąd w kierunku na Żabnicę fort Wędrowiec, punkt dowodzenia obroną w czasie kampanii wrześniowej - powinien być otwarty, można zwiedzać
    • kościółek św Katarzyny Aleksandryjskiej w Cięcinie, zabytek z XVI wieku
      -słynna droga krzyżowa na Matysce w Radziechowach, z krzyżem milenijnym na szczycie, jedziesz do końca droga główną we wsi lub z Żywca linia autobusowa nr5

• fajna trasa do Sanktuarium MB Wspomożenia Wiernych w Przyłękowie, ostry podjazd samochodem przez las (blisko z Koszarawy)

• Sanktuarium MB Rychwałdzkiej

Jak by co to mogę udostępnić lokum na nocleg tam na miejscu.
    Oferta nie tylko dla @Szturmowiec.Rzplitej

• @Gorlias_Fitzgorgon powiedział(a):
    Dziękuję za wszystkie porady. Skupiliśmy się głownie na wchodzeniu na Jałowiec - drugiego dnia nam się udało.
    Możemy z czystym sumieniem polecić dla rodzin noclegi u państwa Juraszków w Koszarawie. Gospodarze bardzo mili, sami mają trójkę dzieci, najmłodsze przy piersi. Ze starszymi się moje chętnie bawiły i ogólnie miejsce przyjazne dla rodzin.

W okolicach Jałowca mozna spotkać jelenie, sarny itp bestie. Spotkałem też borsuka. W maju jak jest pogoda można śmiało uderzać na Babią Górę. Zwróćcie uwagę na charakter tamtejszych górek: każda jest inna, albo świerki, albo sosny, albo coś.

• @marniok powiedział(a):

/..../

Za ile?

Rabka Zdrój (Chabówka, Ponice), Koninki, Zawoja, Zubrzyca Grn. Biały Dunajec, Sucha Beskidzka, Wadowice, Szczawnica, Krynica, Sanok. Komańcza, Chochołów, Witów, Maków Podhalański, Schronisko Maciejowa, okolice Czorsztyna, Sromowce, Łapsze Niżne. Stryszawa, Lachowice...
    ZAKOPANE NIE.
    Autem czy bez?

• @Smok_Eustachy powiedział(a):

@marniok powiedział(a):

/..../

Za ile?

Kiedyś ktoś mnie obdarował podobnym prezentem za darmo więc mam potrzebę/powinność "zwrócić" ten dług wobec innych.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.