Ja rozumiem ten obyczaj przy rozmowie fonicznej - dźwięk wybrzmiał z prędkością 340 m/s, kto by pamiętał, co zostało powiedziane 30 sekund temu, reaguje się tylko na ostatnią wypowiedź. Ale na forum dyskusyjnym widać wszystkie wpisy!
Pytanie pomocnicze: Dlaczego zginęli Ulmowie? Czy dlatego, że komuś pomogli? Nic podobnego! Dlatego, że ich mordercy pragnęli ich zamordować. Tak im nakazała darowana im przez Przedwiecznego wolna wola.
@los Gdyby kolega był uprzejmy stosować się do swoich rad odnośnie dyskusji to by zauważył, że mój pierwszy wpis zasadniczo nie jest sprzeczny z tym co później napisano w tej dyskusji.... Minimum praesupponendum naprawdę przynosi lepsze owoce niż "fukanie" na interlokutorów...
Rafał napisal(a): Komentuję to zdanie o wymarciu ludzkości w męczarniach. Pan Jezus sformułował to jednak cokolwiek łagodniej i raczej nie w sposób upoważniający do tak drastycznej interpretacji.
nie, to tylko ludzie tak sobie "wyinterpretowali" słowa Pana Jezusa - i lekceważą grzech nie rozumieją, że grzech to śmierć ale do czasu
Grzech to śmierć wieczna. Oczywiście grzech ciężki i jest też skrucha, pokuta i Boże miłosierdzie, a przez to grzechu odpuszczenie. I to absolutnie nie oznacza że są dopuszczalne masowe mordy czy wygubienie ludzkości, nawet tylko doczesne. Nie oznacza to nawet że takie rozwiązanie jest preferowane w stosunku do opisanego skrótowo wyżej, a prowadzącego do grzechów odpuszczenia. I Chrystus przyszedł na świat własnie po to aby to bezkrwawe rozwiązanie uczynić dostępnym dla wszystkich ludzi.
los napisal(a): Tak. Ale nawet nieostre i cząstkowe spostrzeżenia nie są bezwartościowe. Że przypomnę kanoniczny przykład z bandytą, którego możemy zabić czy okaleczyć, aby kogoś uratować.
Tak samo jak i analogie nie są bezwartościowe. Ani na tym, ani na tym nie zbudujemy jednak metody naukowej.
Komentarz
Ja rozumiem ten obyczaj przy rozmowie fonicznej - dźwięk wybrzmiał z prędkością 340 m/s, kto by pamiętał, co zostało powiedziane 30 sekund temu, reaguje się tylko na ostatnią wypowiedź. Ale na forum dyskusyjnym widać wszystkie wpisy!
Pytanie pomocnicze: Dlaczego zginęli Ulmowie? Czy dlatego, że komuś pomogli? Nic podobnego! Dlatego, że ich mordercy pragnęli ich zamordować. Tak im nakazała darowana im przez Przedwiecznego wolna wola.
Gdyby kolega był uprzejmy stosować się do swoich rad odnośnie dyskusji to by zauważył, że mój pierwszy wpis zasadniczo nie jest sprzeczny z tym co później napisano w tej dyskusji....
Minimum praesupponendum naprawdę przynosi lepsze owoce niż "fukanie" na interlokutorów...