Jak Biały Człowiek załatwił Japonię
Byłem ostatnio tydzień w Japonii. Polski oddział potężnego koncernu zaprosił paru klientów, żeby pokazać fabryki i zorganizował wypasioną wycieczkę. Świetnie, ale nie o to.
Przyznam, że poza tym, że sprzedajemy japońskie urządzenia, mało mnie Japonia interesowała. Kiedy jechaliśmy z lotniska do Tokio (godzina) nie mogłem się nadziwić, wielka autostrada, po prawej non stop fabryki i magazyny, po lewej to samo. Non stop, bez metra przerwy. Na drodze praktycznie same samochody dostawcze i TIRy. Później dopiero zrozumiałem, że co do idei tak wygląda cała Japonia, to jest jeden wielki biznes. Zacząłem więc googlać, oglądać, czytać. Żeby zobaczyć skalę Japonii i jej zamożność oraz zrozumieć jakim była zagrożeniem i jak sobie z nią poradziliśmy (ponoć) filmik poniżej, warto:
Przyznam, że poza tym, że sprzedajemy japońskie urządzenia, mało mnie Japonia interesowała. Kiedy jechaliśmy z lotniska do Tokio (godzina) nie mogłem się nadziwić, wielka autostrada, po prawej non stop fabryki i magazyny, po lewej to samo. Non stop, bez metra przerwy. Na drodze praktycznie same samochody dostawcze i TIRy. Później dopiero zrozumiałem, że co do idei tak wygląda cała Japonia, to jest jeden wielki biznes. Zacząłem więc googlać, oglądać, czytać. Żeby zobaczyć skalę Japonii i jej zamożność oraz zrozumieć jakim była zagrożeniem i jak sobie z nią poradziliśmy (ponoć) filmik poniżej, warto:
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Chyba coś nie tego bo mnie wykres pokazuje co innego:
PKB PPP Japonii:
1995: 2 9611 mld
2017: 5 7648 mld
http://www.google.pl/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_mktp_cd&hl=pl&dl=pl#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:POL:DEU:UKR:CZE:RUS:JPN&ifdim=region&tstart=652399200000&tend=1504476000000&hl=pl&dl=pl&ind=false
Albo mówi , że Japończycy nigdy nie przegrali ... A wpierdol od Korei w XVI wieku?
Detale są pomijalne. Podobnie jak nasze odczucia, jeżeli produkowałeś wszystko w nieprawdopodobnych ilościach pchałeś w świat i nagle to ci się komplikuje przestawiasz się na jakość. Cały czas produkujesz sporo, ale już nie w takiej skali. Albo inaczej, w z tego filmu wynika, że Japonię po prostu przyhamowano, nie idą do przodu, świat tak.
Tak na marginesie, Stany musiały odejść o parytetu złota, jęczenie korwinistów jest jak zwykle idiotyczne.
A filmik obejrzę.
Ja się zastanawiam - co jest gorsze: tępy, praktyczny buc zainteresowany jedynie zgarnianiem do siebie czy mundrala z Wszechświatem w kieszeni?
A co jest przyczyną upadku Japonii? Porozumienie z Hotelu Plaza. Facet nawet wspomniał o tym ale nie ciągnął tematu.
Suodkie. Banki cały czas chcą operować derywatami, peem więcej - banki ciągle operują derywatami, wszyscy operują derywatami choć większość bez świadomości tego faktu. Derywaty do gospodarki mają się tak jak dusza do ciała, jedno bez drugiego nie może istnieć.
A ja jestem taki mądry, bo mnie Mech wszystko opowiedział. Japonię załatwiono podobnie jak Grecję - podpisali pakt, który krótkoterminowo wydawał się korzystny ale w dalszym terminie był wyrokiem śmierci.
Zaprawdę powiadam wam - upadnie państwo, którego władcy nie zatrudniają nikogo, kto by się znał na APT. Idzie na to, że Polska jest następna na liście.
Zaprawdę powiadam wam - upadnie państwo, którego władcy nie zatrudniają nikogo, kto by się znał na APT. Idzie na to, że Polska jest następna na liście
Jak będę miał państwo, to umowie się z prof. Mchem.
Jest to jakas przeslanka za tym, ze ktos tam moze cos rozumie.
Dlaczego Soros zarobił kilka miliardów funtów, które to funty straciło Zjednoczone Królestwo? Bo Soros znał parytet stóp procentowych a angielscy politycy nie. Podobna była przyczyna upadku Japonii i Grecji. Na jakiej podstawie mamy oczekiwać, że Polska ocaleje, kiedy polscy politycy też są dziećmi we mgle? Ja oczywiście wierzę w opiekę Matki Boskiej, podejrzewam jednak, że może Ona uznać, że najbardziej potrzebujemy wielkiego manta, by wrócić do rozumu.
ale nic nie wygóglałem....
a potem musiałem wyjść przewieżć dziesięć taczek ziemi,
APT.
/A Potem Tentego/
Bo mnie wychodzi że 500+ jest nie do ruszenia przez PiS - PO natomiast spokojnie wytłumaczy ludożerce że kryzys, i nie ma pięniędzy, oraz to wina Pisu że 500+ zniknęło.
Przypominam że buchnęli 150 miliardów z funduszy emerytalnych i nikt nawet nosem nie zakręcił.
Od razu Koledze przejdzie, gwarantuję.
Ja wiem że forum to nie reprezentatywna grupa, acz zapewniam że pod kątem niechęci do PiSu i 500+ tam nie przyjmowali.