JORGE napisal(a): Dla mnie przekaz tego filmu jest taki - Zachód trzyma rękę na pulsie. Z Chinami może wydarzyć się podobna sytuacja, choć inaczej rozgrywana.
Tak na marginesie, Stany musiały odejść o parytetu złota, jęczenie korwinistów jest jak zwykle idiotyczne.
Ale nawet gdyby nie musiały, to na co komu parytet w złocie? Jak pisał Ignac, pieniądz lepszy wypiera gorszy.
los napisal(a): A nikt nie zapytał, co to za skrót?
Ja chętnie zapytam ale nie o skrót, ale co to jest. Nie będę wierzył słowu pisanemu w książkach nawet wirtualnych. Lepiej zapytać specjalisty z ekonomii co umie wytłumaczyć lajkonikowi tej dziedziny jak ja, c'nie? Proszę uprzejmnie... Podobno już było wałkowane ale ja nawet w tej kuchni co ten wałek jest chyba nawet nie byłem
JORGE napisal(a): Dla mnie przekaz tego filmu jest taki - Zachód trzyma rękę na pulsie. Z Chinami może wydarzyć się podobna sytuacja, choć inaczej rozgrywana.
Tak na marginesie, Stany musiały odejść o parytetu złota, jęczenie korwinistów jest jak zwykle idiotyczne.
Ale nawet gdyby nie musiały, to na co komu parytet w złocie? Jak pisał Ignac, pieniądz lepszy wypiera gorszy.
Ja chętnie zapytam ale nie o skrót, ale co to jest. Nie będę wierzył słowu pisanemu w książkach nawet wirtualnych. Lepiej zapytać specjalisty z ekonomii co umie wytłumaczyć lajkonikowi tej dziedziny jak ja, c'nie? Proszę uprzejmnie... Podobno już było wałkowane ale ja nawet w tej kuchni co ten wałek jest chyba nawet nie byłem
W dwu słowiech: stopy procentowe powiązane są z kursami walut. Ergo - polityk nie może według swego widzimisię ustalać jednego i drugiego. Ale jeśli mu taki pomysł przyjdzie do głowy, to niech się nie dziwi, kiedy przyjdzie rachunek. Zwykle słony.
A my tu znowu ojednym z najbiedniejszych krajów alpejskich, który sprzedawał swe dzieci do Włoch i Austrii a nawet jako dziewczynki do towarzystwa doHamburga bodajże
W dwu słowiech: stopy procentowe powiązane są z kursami walut. Ergo - polityk nie może według swego widzimisię ustalać jednego i drugiego. Ale jeśli mu taki pomysł przyjdzie do głowy, to niech się nie dziwi, kiedy przyjdzie rachunek. Zwykle słony.
Może i oby. Tylko USA już nie te a i Chiny zdaje się odrabiają lekcje. Ja się obawiam dominacji Chin, gdyż jeśli się przydarzy, zatęsknimy za Związkiem Radzieckim.
jak se obejrzałem ww film na wstępie, to przez moment objawiłą sie mnie Rosja sprzed I ww. spore rezerwy surowcowe, liudi mnogo, i przemysł mający zaplecze w politechnikach i uniwersytetach słynnych nie tylko polskimi korporacjami
Machina losująca wyrzuciła mie właśnie interesujący tekst o japąskim sierżancie, który przez ćwierć wieku z okładem czaił się na wyspie Głam, to niemniejszym wklejam go do wątku, co ma w tytule Japonię, tak?
Japończycy zrobili tam Amerykanom mały Katyń po bohaterskiej obronie w grudniu 1941. Wszyscy chyba chcą o tym zapomnieć, nikt nie wpadł na pomysł filmu.
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Machina losująca wyrzuciła mie właśnie interesujący tekst o japąskim sierżancie, który przez ćwierć wieku z okładem czaił się na wyspie Głam, to niemniejszym wklejam go do wątku, co ma w tytule Japonię, tak?
No, bardzo, bardzo ciekawe, ale już to słyszałem. Szczegóły mi umkły ale historię mniej więcej znałem i od razu chciałem napisać że on nie był ostatni, bo jeszcze później znaleźli jednego kolesia na Filipinach, ale artykulik też o tym wspomina, tak że ten, nie będę pisać. Jeśli chodzi o takie historie to ja znam też jedną ruską. Ci to dopiero, kurna, hardkory. Nie wiem czy mi się uda znaleźć teraz. Jak mi się uda to wkleję tutaj, może w ruski wątek, a co?
Szturmowiec.Rzplitej napisal(a): Machina losująca wyrzuciła mie właśnie interesujący tekst o japąskim sierżancie, który przez ćwierć wieku z okładem czaił się na wyspie Głam, to niemniejszym wklejam go do wątku, co ma w tytule Japonię, tak?
No, bardzo, bardzo ciekawe, ale już to słyszałem. Szczegóły mi umkły ale historię mniej więcej znałem i od razu chciałem napisać że on nie był ostatni, bo jeszcze później znaleźli jednego kolesia na Filipinach
Mordechlaj_Mashke napisal(a): Jeśli chodzi o takie historie to ja znam też jedną ruską. Ci to dopiero, kurna, hardkory. Nie wiem czy mi się uda znaleźć teraz. Jak mi się uda to wkleję tutaj, może w ruski wątek, a co?
Chodzi mi po głowie, że jeden taysz ukraiński ujawnił się gdzieś koło roku 2000.
Historyczny Upadek Japonii zdaje się następuje w efekcie najniższego w świecie przyrostu naturalnego. W Cesarstwie odsetek katolików ledwo dobija do 1% (słownie jednego procenta).
Jest to smutne w kraju, w którym działał św. Maksymilian Kolbe oraz miały miejsce ważne objawienia maryjne w Akita, których świadek-wizjonerka siostra Agnieszka Hasegawa wciąż jeszcze dzięki Bogu żyje.
Komentarz
Lepiej zapytać specjalisty z ekonomii co umie wytłumaczyć lajkonikowi tej dziedziny jak ja, c'nie? Proszę uprzejmnie...
Podobno już było wałkowane ale ja nawet w tej kuchni co ten wałek jest chyba nawet nie byłem
https://excathedra.pl/index.php?p=/discussion/10126/kupujcie-bitcoiny-nadchodzi-nowy-wielki-kryzys
Ignac
Jeśli tak to co z takim tworem jak RPP?
Albo do babci Jagi
Tylko USA już nie te a i Chiny zdaje się odrabiają lekcje.
Ja się obawiam dominacji Chin, gdyż jeśli się przydarzy, zatęsknimy za Związkiem Radzieckim.
Znaczy się, trzeba robić rezerwacje w hotelu Plaża, bo zaraz się skączą wolne miejsca.
https://www.zerohedge.com/news/2019-06-11/trumps-feud-china-carbon-copy-reagans-trade-war-japan-new-plaza-accord-imminent
spore rezerwy surowcowe, liudi mnogo, i przemysł mający zaplecze w politechnikach i uniwersytetach słynnych nie tylko polskimi korporacjami
https://slate.com/news-and-politics/2022/01/shoichi-yokoi-japan-guam-survival-reappearance.html
Wszyscy chyba chcą o tym zapomnieć, nikt nie wpadł na pomysł filmu.
https://dorzeczy.pl/religia/260134/historia-pierwszych-japonskich-meczennikow.html
👣
🐾
🐾
Dałem do ruskiego wątasa
https://excathedra.pl/index.php?p=/discussion/comment/407606/#Comment_407606
👣
🐾
🐾
Po wklejeniu w chroma można se wybrać automatyczne tłumaczenie na polski. Przetłumaczony w ten sposób tekst jest sam w sobie atrakcją.
http://www.museum.city.nagoya.jp/exhibition/special/past/tenji151017.html
Historyczny Upadek Japonii zdaje się następuje w efekcie najniższego w świecie przyrostu naturalnego. W Cesarstwie odsetek katolików ledwo dobija do 1% (słownie jednego procenta).
Jest to smutne w kraju, w którym działał św. Maksymilian Kolbe oraz miały miejsce ważne objawienia maryjne w Akita, których świadek-wizjonerka siostra Agnieszka Hasegawa wciąż jeszcze dzięki Bogu żyje.