Klimatyzacja
Funkcjonuję dzięki urządzeniu firmy Daiken, które czujnie zainstalowałam kilka lat temu. W prywatnych domach wtedy była to rzadkość.
To cud techniki - gdy gorąco chłodzi, gdy zimno podgrzewa, w miarę cichy. Jestem bardzo zadowolona i nie zamierzam go wymieniać. Nie umiem go oszacować w kategoriach energooszczędności.
A obecnie?
Obecnie potrzebny nam jest w domu drugi - na parterze. Ten mój "mieszka" na piętrze i na cały dom oczywiście nie był przewidziany.
Już usłyszałam, że Daiken be.
Że inne (jakie?!) są lepsze, nowocześniejsze, cichsze, etc.
Firm się namnożyło, każda "swój ogonek chwali" i upłynnia zapasy, na które obecnie popyt niemożebny;)
Mnie akurat na czasie nie zależy. Tylko na dobrym sprzęcie.
Pszyjaciółko pomusz!!!
Ps. Pokój ma ok. 21m2. Plus przedpokój, schody, kuchnia...
To cud techniki - gdy gorąco chłodzi, gdy zimno podgrzewa, w miarę cichy. Jestem bardzo zadowolona i nie zamierzam go wymieniać. Nie umiem go oszacować w kategoriach energooszczędności.
A obecnie?
Obecnie potrzebny nam jest w domu drugi - na parterze. Ten mój "mieszka" na piętrze i na cały dom oczywiście nie był przewidziany.
Już usłyszałam, że Daiken be.
Że inne (jakie?!) są lepsze, nowocześniejsze, cichsze, etc.
Firm się namnożyło, każda "swój ogonek chwali" i upłynnia zapasy, na które obecnie popyt niemożebny;)
Mnie akurat na czasie nie zależy. Tylko na dobrym sprzęcie.
Pszyjaciółko pomusz!!!
Ps. Pokój ma ok. 21m2. Plus przedpokój, schody, kuchnia...
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Druga część Twojej wypowiedzi - oczywistość. Robię przeglądy.
Mógł nie zauważyć wątka. Więc podbijam.
Całości, z montażem, plus ewentualne obsługi (roczne).
Jeśli producent nie podniesie ceny (nie sądzę, bo mnie się nie spieszy, a to jednak będzie raczej po najgorętszym okresie), to koszt całości przewiduję 3500-3800. Się zobaczy - wtedy napiszę. W tym będzie konserwacja starego urządzenia, więc nie można tego tak dosłownie liczyć. Samodzielnie koszt konserwacji to 250 zł.
Natomiast nie jestem w stanie i nie będę mogła podać Ci kosztów rocznej eksploatacji. Poza konserwacją. Na opłaty za elektryczność tyle składników się sumuje, że mowy nie ma, żebym zauważyła jeden. I po mojemu - są niewielkie. Przecież włączam tę klimatyzację tylko od czasu do czasu. Nawet nie wiem, czy w sumie przez miesiąc chodziła...
Bardzo ładny i dużą ilością bajerów jest Samsung. Te ich virus dokotory, oczyszczanie powietrza, jonizatory autentycznie działają, mają jeszcze dość ciekawe rozwiązanie WindFree, chłodzi bez włączonego nawiewu, ale to tylko w określonych sytuacjach.
Daikin ? Oczywiście, ale z wyjątkiem najtańszych modeli, ktoś uznał, że Daikin jest za drogi i postanowili rzucić na rynek parę modeli maksymalnie uproszczonych, łupanych gdzieś w Chinach, tyle że ich już chyba na rynku nie ma.
Bardzo ważne jest kto montuje i czy będzie dał radę naprawić, jakby co. Ale teraz bym już klimy nie montował. Poczekaj do jesieni/zimy, ostatni miesiąc to było wariactwo, rynek wyssał urządzenia z Polski, ceny poszły do góry, firmy będą realizowały zlecenia do końca sierpnia.
W Warszawie też montujesz? I w takich malutkich prywatnych też? Bo to, o czym piszesz, to raczej całe zamknięte systemy są. Te z oczyszczaniem powietrza.
Ten mój Daikin tego nie robi.
Do tego mam Klartę
No i ja właśnie już nie chcę się spieszyć, chociaż sierpień też potrafi być gorący.
Natomiast trochę mnie zaskoczyłeś tymi "chińskimi" Daikinami, bo nie wiem, czy dam radę to sprawdzić:(
Firma sprawdzona - Klimar (nie mylić z Klimar-Plus), działająca od 96r, zakładali mi poprzedni - bez zarzutu.
Splity montujemy, jak najbardziej. Mogę zrobić biurowiec 30 piętrowy, ale też i klimę w jednym pokoju, klient detaliczny jest bardzo ważny (i opłacalny). Tyle, że już nie jeżdżę po Warszawach. Dobra Zmiana mi rynek podlaski rozbuchała. Kiedyś po pół roku w Warszawie siedzieliśmy.
To czekam na nową dostawę i jesienią montuję Daikina. A pana zapytam o tę chińszczyznę. Ale z tego, co mówił on i co Ty potwierdziłeś, to on na pewno żadnego szajsu nie wciśnie. Jeszcze raz dziękuję.
A jak z rozprowadzaniem nawiewu/chłodu?
Są jakieś dodatkowe punkty nawiewu (poza główną jednostką - ona jest w pokoju, tak?) w innych pomieszczeniach (kuchnia, przedpokój)?
Czy wszystko ogarnia jedna główna jednostka a chłód rozchodzi się po całym mieszkaniu grawitacyjne?
Bez dodatkowych punktów nawiewu.
Urządzenie ma sterowniki, którymi możesz regulować kierunki (i moc) nawiewu. Tzn. z jednego urządzenia w dwie strony. Zatem to kwestia usytuowania klimatyzatora w pokoju.
Prawdę powiedziawszy, nawet ten jeden na górze nieźle schładza cały dom, bo jak wiadomo, zimne powietrze spływa na dół. Problemem są dwa pokoje na piętrze - tam jest duchota i gorąc. Ale nie będziemy montować w każdej dziupli klimy - aż takich wymagań i potrzeb nie mamy
Dwa, po jednym na piętrze i chwacit.
Jeśli zakładasz poza sezonem, to całkowity koszt jest zdecydowanie niższy. I ja też liczę na niższy od tej podanej kwoty 3800 kwoty.
No i te urządzenia mają również przyjemną funkcję grzania - warto o tym wiedzieć. Rzadko, ale jednak korzystałam, bo praca przy biurku, a taką się wykonuję, w zimnicy = koszmar.
Szykuje mi się srogi kontrakt w Kenii, byłby Kolega zainteresowany? Też się serio pytam, choć na razie trudno pedzieć, co się z tego wykluje, ale jeśli już ruszy, to ktoś od klimy będzie na zicher potrzebny.
szczególnie serdecznie dziękuję Koledze Fachowcowi, czyli Jorge.
Zgodnie z zaleceniem odczekałam i się opłaciło.
Melduję - nowiutki, oryginalny Daikin właśnie został przez super miłego pana z Klimara zamontowany. Po baaardzo atrakcyjnej cenie, rzecz jasna
Bardzom zadowolona - spokojnie oczekuję upałów.
Lub mrozów, bo to cudo również grzeje.
Uff...
Jedna z wielu spraw z głowy.
Jeśli kto z W-wy kce kontakt i polecanko, służę namiarem.