MUDITA - polski telefon
gość od CD Project (Wedźmin)
postanowił skonstruować telefon
bez monitora LCD!
za to z e-ink, jak czytniki
Telefon TYLKO do rozmów i czytania wiadomości
bez możliwoścci oglądania (np, insta czy FB, czy wogóle zdjęć i filmów)
zdaje się że buddysta, bo jest funkcja "medytacja"
otworzyl "okienko" na kickstarterze aby zebrać 100.000 dolców, a zebrał już ponad 170 tys.
fajny...
postanowił skonstruować telefon
bez monitora LCD!
za to z e-ink, jak czytniki
Telefon TYLKO do rozmów i czytania wiadomości
bez możliwoścci oglądania (np, insta czy FB, czy wogóle zdjęć i filmów)
zdaje się że buddysta, bo jest funkcja "medytacja"
otworzyl "okienko" na kickstarterze aby zebrać 100.000 dolców, a zebrał już ponad 170 tys.
fajny...
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
https://v.kickstarter.com/1569530474_baae4022088020ddb3dd0da5bdfdf340f2484d8d/assets/026/527/033/97d6dac85c42fcd88ac48cc5ce9d338d_h264_high.mp4
ale to strumień, więc nie można zalinkować do filmiku,
na samym początku kickstartera
Bo raczej nie pomysl zastosowania e- inka w fonie ( byl nie jeden), nie czas pracy na baterii, i nie dual sim, ktory jest obecnie standardem
nic nie pisałem o cudowności i nowatorstwie, ale w sumie tak dla mnie jest
dwa - to światowy trend i dlaczego nie zachwycić się że taki powstaje również w Polsce? Tylko w Japonii???
i w Chinach? I w USA (Kingrow K1)?
a sam na swoim biurku nie potrafię sobie sklecić...
- telefon bez przeglądania internetu, oglądania fimów/ zdjęć, "powrót do żródeł"
- że w Polsce
a nie każdy podświetlenie daje prawie na zero (jak ja) i jeszcze ściąga apkę do zażółcenia* monitora (jak ja)
* zmiana temperatury barwowej z ciemnoniebieskiej na żółtą
potusz eynk!
tworzą duże korporacje wespół-zespół z celebrytami-chodzącymi reklamami....
a taki nowy fajny film "U Pana Boga za piecem" AD2019 z takim fajnym pejdżerem....
brak ęternetu
w pochmurny, przeddeszczowy dzień cali jesteśmy "skapani" w sinoniebieskim świetle!
ale również o ŚWIECENIE
tedy każdy monitor jest szkodliwy dla oczu - od telewizora począwszy,
ale jeśli TV oglądamy z 2, 3 metrów, to smartfona z 20 cm!
Pamiętam, już mój tata 40 lat temu uczył, że nie wolno TV oglądać po ciemku, musi byc delikatne rozproszone światło wokoł
w domu, w TV mam ustawione cztery rodzaje jasności i podświetleń ekranu - od jasnego dnia po ciemną noc (nocny: jasność 10%, podświetlenie 20 %, albo odwrotnie, tylko)
I dlategu na tym polu e-ink rządzi.
- z własnym wzornictwem (design)?
- a oprogramowanie (OS) to mało? (bo raczej nie z licencji)
w cenie 100 można mieć coś takiego...
bateria 1600 mAh .
1. szkodliwy jest NADMIAR światła (dlatego nie wolno patrzeć prosto w słońce!) ale zbyt jasno lub przejście z ciemnego do baaaardzo jasnego pomieszczenie, też są szkodliwe
oraz
2. barwa niebieska jest częścią spektrum światła (czy słońca czy żarówki, czy innych świecideł), nie da się żyć z filtrem antyblue nonstop na oczach (niebieskich okularach), zresztą jakoś ludzkość nie oślepła przez te dziesiątki tysięcy lat swojej historii;
natomiast nadmiar niebieskiego, którego teraz - w dobie wszędobylskich monitorów - doświadczamy juz jest niebezpieczny i światłoczułe komórki w naszych oczach nie nadążają z obroną przeciwutleniaczową
Albowiem otóż dowiedziono, że komórka (światłoczuła) obumiera nie od samego światła niebieskiego, ale od "skisłego" retinolu, który pod wpywem niebieskich promieni zamienia się w toksyczną postać.
aby (wogóle) widzieć, komórka światłoczuła musi mieć na bieżąco dostarczany retinol,
ten sam retinol pod wpływem niebieskiego światła może przestać być retinolem, komórka światł. obumiera
To co ją (na co dzień powszedni) ochronia? antyutleniacz alfa-tokoferol (pochodna witaminy E). Jednak wraz z wiekiem organizm coraz mniej/ trudniej wytwarza tego antyutleniacza, koło się zamyka, ślepniemy (zwyrodnienie plamki żółtej) ...
Naukowcy zalecają nie korzystanie z monitorów, kiedy jest ciemno (1. + 2,).
+
ściemnianie, by nie "waliło" po oczach " żarówą"
Ale to dotyczy się KAŻDEGO monitora! (tablety, laptopy, komputerowe itp)