We tym: 1. zbudowanie silnej PO (oś przyszłej zjednoczonej opozycji), 2. zbudowanie skutecznej koalicji na wybory w 2023 (wygrana w Sejmie), 3. wygrana wyborów na poziomie samorządowym (też w 2023), czyli odbicie sejmików przede wszystkim, 4. pakt senacki.
oraz
Ja, doświadczenie moje i ludzi, którzy odbudowywali Platformę po 2015 r. - jest nie do przecenienia.. Zawsze będę służył doświadczeniem, zawsze będę się angażował, i wspierał Donalda Tuska.
romeck napisal(a): We tym: 1. zbudowanie silnej PO (oś przyszłej zjednoczonej opozycji), 2. zbudowanie skutecznej koalicji na wybory w 2023 (wygrana w Sejmie), 3. wygrana wyborów na poziomie samorządowym (też w 2023), czyli odbicie sejmików przede wszystkim, 4. pakt senacki.
oraz
Ja, doświadczenie moje i ludzi, którzy odbudowywali Platformę po 2015 r. - jest nie do przecenienia.. Zawsze będę służył doświadczeniem, zawsze będę się angażował, i wspierał Donalda Tuska.
No to wydrukowali, a mnie się rozchodzi o realne zamiary
los napisal(a): Naukowo to się nazywa glotalizacja.
?
Spółgłoska glottalizowana – spółgłoska z dodatkową artykulacją krtaniową.
W zależności od dźwięczności spółgłoski glottalizowane dzielą się na: spółgłoski ejektywne – bezdźwięczne, krtań pełni rolę tłoka wyrzucającego powietrze. spółgłoski iniektywne – dźwięczne, krtań zasysa powietrze.
Szacuje się, że spółgłoski glottalizowane posiada 15-20% języków, m.in. języki afroazjatyckie (np. amharski), języki austronezyjskie, języki salisz, języki na-dene, języki kaukaskie. W językach indoeuropejskich spółgłoski glottalizowane są rzadkie; spółgłoski ejektywne istnieją w języku osetyńskim pod wpływem języków kaukaskich. Spółgłoski iniektywne spotykamy w języku sindhi.
--- O! Zjawisko glottalizacji zachodzi w londyńskim dialekcie cockney, czyli do bezgłośnej wymowy głoski "t", zwłaszcza między samogłoskami... (W linku wideo 12 minut nativ cockneya)
romeck napisal(a): Zjawisko glottalizacji zachodzi w londyńskim dialekcie cockney, czyli do bezgłośnej wymowy głoski "t", zwłaszcza między samogłoskami...
Teraz 't' glotalizują praktycznie wszyscy Anglicy. Na córkę mówi się do'a.
R w wygłosie chyba to chyba już w żadnej wersji angielszczyzny nie występuje, trzeba by królowej posłuchać, czy ona może jeszcze. Anglicy pozbyli się też 'r' po samogłosce, na wyspie każdy powie haad, kiedy za stawem ciągle nawijają hard. No i rzadko wymawiają 'h' stąd słynny skecz four candles
Po prostu - jest wiele angielskich dialektów. Podobnie jak niemieckich, włoskich i hiszpańskich. Po polsku mówi się albo szkolnie i telewizyjnie albo wieśniacko czyli obciachowo.
los napisal(a): Po prostu - jest wiele angielskich dialektów. Podobnie jak niemieckich, włoskich i hiszpańskich. Po polsku mówi się albo szkolnie i telewizyjnie albo wieśniacko czyli obciachowo.
Albo po śląsku... Już nie jest obciachowo. Choć mało słyszę, bo same słówka to za mało, nawet gramatyki już niewiele. Lecz 'melodię' czasem usłyszę (dzisiaj jeden raz i to u jakiejś dwudziestolatki).
Komentarz
Listy kandydatów Dobrej Zmiany do PE były na oko atrakcyjniejsze , niż te do miejscowego okrąglaka.
https://www.salon24.pl/u/dorotakania/996357,schetyna-zostanie-tusk-nie-wroci,2
Kiedyś w podobnym tonie Kurka się wypisywał.
Fakt, że potenjcalni rywale Schetyny to kumedyja.
innych kupił, reszte postraszy, a zresztą poco?
Super Express, wt. 26.10.2021
wywiad z Grzegorzem na 2/3 strony
Zrobię wszystko, żeby pomóc Tuskowi
Eee, chcecie czytać wogóle? Czy 'klykbajtowy' tytuł starczy?
1. zbudowanie silnej PO (oś przyszłej zjednoczonej opozycji),
2. zbudowanie skutecznej koalicji na wybory w 2023 (wygrana w Sejmie),
3. wygrana wyborów na poziomie samorządowym (też w 2023), czyli odbicie sejmików przede wszystkim,
4. pakt senacki.
oraz
Spółgłoska glottalizowana – spółgłoska z dodatkową artykulacją krtaniową.
W zależności od dźwięczności spółgłoski glottalizowane dzielą się na:
spółgłoski ejektywne – bezdźwięczne, krtań pełni rolę tłoka wyrzucającego powietrze.
spółgłoski iniektywne – dźwięczne, krtań zasysa powietrze.
Szacuje się, że spółgłoski glottalizowane posiada 15-20% języków, m.in. języki afroazjatyckie (np. amharski), języki austronezyjskie, języki salisz, języki na-dene, języki kaukaskie. W językach indoeuropejskich spółgłoski glottalizowane są rzadkie; spółgłoski ejektywne istnieją w języku osetyńskim pod wpływem języków kaukaskich. Spółgłoski iniektywne spotykamy w języku sindhi.
---
→wiem, pewnie o "mlaskanie podniebienne" chodzi (wiki z przykładem dźwiękowym)
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/89/Palatoalveolar_click.ogg
---
O! Zjawisko glottalizacji zachodzi w londyńskim dialekcie cockney, czyli do bezgłośnej wymowy głoski "t", zwłaszcza między samogłoskami...
(W linku wideo 12 minut nativ cockneya)
Grzegorz Cockney Sindhi