MarianoX napisal(a): Główny Inspektorat Sanitarny wydał najnowsze ostrzeżenie przed koronawirusem. Nie zaleca w nim podróżowania do 9 krajów:
Chiny Korea Południowa, Włochy (w szczególności regiony Lombardia, Wenecja Euganejska, Piemont, Emilia Romania, Lacjum), Iran Japonia, Tajlandia, Wietnam, Singapur, Tajwan ===================
Liczni miłośnicy unikalnej tajskiej przyrody i architektury bedą niepocieszeni....
W szkole syna w czerwcu ma być wycieczka do Włoch (ksiądz i histeryk organizują). Mój syn i tak miał nie jechać ale na klasowym WhatsAppie czytam że rodzice juz powoli rezygnują z wyjazdu swoich pociech.
Jeszcze raz siem pytam: O CO BIEGA???? śmiertelność mniejsza niż grypy i to takiej zwykłej, a nie jakieś 'hiszpanki' zarażeń tyle, co kot napłakał, więc o co to larum?!?
Mam kolegę , który prowadzi interesy z firmą z Mediolanu. W mieście szkoły i przedszkola zamkniete rzeczywiście. Koncerty odwołane. Jeśli zamką zakład produkcyjny, na dłużej niż miesiąc, kolega bankrutuje....
ms.wygnaniec napisal(a): Jeszcze raz siem pytam: O CO BIEGA???? śmiertelność mniejsza niż grypy i to takiej zwykłej, a nie jakieś 'hiszpanki' zarażeń tyle, co kot napłakał, więc o co to larum?!?
No chyba nie mniejsza niż grypy. Choruje już blisko 300 tysięcy, a zmarło prawie 3 tysiące czyli około 1 % chorych. Większość tych chorych to jednak nowi chorzy więc nie wiadomo ilu przeżyje. Wyzdrowiało na razie około 25 tysięcy. Tak więc realna śmiertelność jest znacznie wyższa niż 1 %. Aby wiedzieć jaka konkretnie należy mieć dokładniejsze statystyki nowych i starych chorych. Nie wiadomo też ilu chorych było i jest nierozpoznanych, w tym ilu zmarło. To umyka służbom nawet przy braku złej woli w ujawnianiu, a taka w Chinach była i chyba nadal jest. Nawet jeśli śmiertelność będzie "tylko" 2-3 % to jest to znacznie więcej niż z powodu grypy i jest to poważny problem. Nie zdziesiątkuje to ludzkości, jeśli nie będzie szybko mutować i da się wyizolować i opanować, ale poważne straty ludzkie i gospodarcze przyniesie. To że wielu chce z tego skorzystać i już korzysta to inna sprawa.
ms.wygnaniec napisal(a): Jeszcze raz siem pytam: O CO BIEGA???? śmiertelność mniejsza niż grypy i to takiej zwykłej, a nie jakieś 'hiszpanki' zarażeń tyle, co kot napłakał, więc o co to larum?!?
(ja myślę, że o to)
romeck napisal(a): ... - grypa jest znana, "opanowana", w sensie, że pod kontrolą, a ten nowy wirus - nie.
Nie znam się więc się wypowiem: ponoć chodzi o to, że wprawdzie śmiertelność jest mniejsza, ale tempo rozprzestrzenia większe, więc w sumie ofiar może być więcej.
Mimo to uważam, że najlepsze, co można zrobić, to nie siać paniki, bo ofiar paniki może być więcej niż ofiar wirusa.
Na razie więc ten wirus paraliżuje Chiny. Nie zdziwiłbym się gdyby w tym roku mieli zerowy wzrost, albo nawet spadek. Oczywiście statystyki zafałszują więc te 3-4 % jakoś wykręcą. To może zapoczątkować, właściwie już zapoczątkowało, przenoszenie zamówień, a więc i produkcji do innych krajów. Najpierw do tych które sami Chińczycy już zaczęli eksploatować i przenosić tam co prostszą i bardziej pracochłonną produkcję. Mogą też skorzystać kraje które pochopnie polikwidowały całe branże i przeniosły je do Chin. Mogą jeśli zechcą. Tak więc jest to w interesie wielu, a szczególnie antyglobalistów i antykitaistów. Teorie spiskowe same się nasuwają.
Sugeruję dużą ostrożność i dystans to zjawiska koronowirusa. To są raczej niegroźne ćwiczenia z elementem pewnego ryzyka, ale bardzo małego. Albo taki sabotażyk, faktycznie z podtekstem biznesowym. W każdym razie, nie panikować, sprawę olać.
Zanim przeczytam - ja bym stawiał na uczestnictwo Białego Człowieka w tym wszystkim. Nawet jeżeli są jakieś zwalczające się frakcje w chinolskiej partii to pewnie na którąś Amerykanie patrzą przychylniej. Czasami to wystarczy. USA ma największy interes w destabilizacji Chin, bo tak się złożyło, że od paru lat mamy zderzenie gigantów. Powiem tak, kiedy poznałem najnowszą historię Japonii zalała mnie fala optymizmu. Amerykanie w przepiękny sposób Japonię wykończyli, kiedy ta zaczęła gospodarczo zagrażać. Japończyków, stojących cywilizacyjne parę poziomów wyżej do plujących Chinoli.
Kuba_ napisal(a): Wielu chorobom nikt nie powiedział, że rasy już nie istnieją i nadal chętniej atakują konkretne układy genów.
Te zarazy to tak głupie som, ze nie wedzą iż tzw. pcie to tylko zdezuaktualizowany postpatriarchalny konstrukt heteronormatywny. Czy one o dżenderze nie słyszały?
Zanim przeczytam - ja bym stawiał na uczestnictwo Białego Człowieka w tym wszystkim. Nawet jeżeli są jakieś zwalczające się frakcje w chinolskiej partii to pewnie na którąś Amerykanie patrzą przychylniej. Czasami to wystarczy. USA ma największy interes w destabilizacji Chin, bo tak się złożyło, że od paru lat mamy zderzenie gigantów. Powiem tak, kiedy poznałem najnowszą historię Japonii zalała mnie fala optymizmu. Amerykanie w przepiękny sposób Japonię wykończyli, kiedy ta zaczęła gospodarczo zagrażać. Japończyków, stojących cywilizacyjne parę poziomów wyżej do plujących Chinoli.
JORGE napisal(a): Sugeruję dużą ostrożność i dystans to zjawiska koronowirusa. To są raczej niegroźne ćwiczenia z elementem pewnego ryzyka, ale bardzo małego. Albo taki sabotażyk, faktycznie z podtekstem biznesowym. W każdym razie, nie panikować, sprawę olać.
No ale do Mediolanu teraz nie masz co jechać bo po prostu nawet nie zjesz ani nie dojedziesz gdzie bedziesz chciał
U nas dochodzi dodatkowy czynnik . Przypuszczam ,że media będą podsycać panikę . Wykazywać na wszelkie sposoby jak "to państwo " jest nieprzygotowane , w nadziei ,że wpłynie to na wynik wyborów.
Komentarz
Chiny Korea Południowa, Włochy (w szczególności regiony Lombardia, Wenecja Euganejska, Piemont, Emilia Romania, Lacjum), Iran Japonia, Tajlandia, Wietnam, Singapur, Tajwan
===================
Liczni miłośnicy unikalnej tajskiej przyrody i architektury bedą niepocieszeni....
https://www.informatorevigevanese.it/attualita/2020/02/24/news/c-e-il-coronavirus-cancellato-il-convegno-sul-coronavirus-545517/#.XlO2zy7s6R4.facebook
W mieście szkoły i przedszkola zamkniete rzeczywiście.
Koncerty odwołane.
Jeśli zamką zakład produkcyjny, na dłużej niż miesiąc, kolega bankrutuje....
Mimo to uważam, że najlepsze, co można zrobić, to nie siać paniki, bo ofiar paniki może być więcej niż ofiar wirusa.
Fabryka komponentów leków dla UE w Polszcze.
I to nie Massa tabuletae
https://foxmulder2.blogspot.com/2020/02/kto-jest-chinskim-beria.html?m=1
https://wiadomosci.wp.pl/koronawirus-we-wloszech-polki-opowiadaja-o-dramacie-6482361646052993a