Skip to content

Ratujmy Kościół loklany-zwolnić ze świętopietrza!

2

Komentarz

• w Tarnowskich Górach u ewangelików powiedzieli mi, że ogrzewanie sprzyja drzemce i nie mieli go wtedy jakieś 15 lat temu
  • romeck napisal(a):
    prassówka, Niedziela nr 2, śr. 5.02.2022
    Ile kosztuje ogrzewanie w kościele?

Ogrzewanie świątyni to komfort, na który nie każda parafia może sobie pozwolić. W kościołach jesteśmy przyzwyczajeni do ofiar co łaska, ale proboszcz rachunki musi płacić bardzo konkretne Ile kosztuje ciepło na mszy?
    I przez dwie bite strony o tym.
    To ile kosztuje ogrzewanie kościoła?
  • Przemko napisal(a):
    To ile kosztuje ogrzewanie kościoła?
    No, nie napisali...

Ale dowiedzieć można się o tym, co robią parafie i kurie. Na przykład pompy ciepła. O tym że miał wejść program rządowy o zmianie dotychczasowych ogrzewań (węglowe, elektryczne nagrzewnice) na proekologiczne, lecz pandemia zatrzymała.
  • edytowano January 2022
    U nas na wsi w Długosiodle ksiądz powiedział, wtedy jak były te największe mrozy parę tygodni temu, że ogrzewanie zużywa ok. 10 litrów oleju opałowego na godzinę. Kościół spory.
  • edytowano June 2022
    czwórforum: In Medio Ecclesiae
    Agata:

12 groszy, tylko nie płacz... A nie. Czekaj.
    A jak wam idzie wspieranie watykanskich instytucji paramafijnych?
    image
    https://www.facebook.com/groups/1041425633454848/permalink/1105994836997927/

•••
    i link do TP z artykułem (płatnym)

Polscy katolicy w ogonie listy darczyńców
    Edward Augustyn
    20.06.2022

Watykan po raz pierwszy w historii opublikował listę krajów, które wpłacają najwięcej na świętopietrze, czyli na dobroczynną działalność papieża. Najhojniejsi okazali się Czesi.

Powszechna danina na dobroczynną działalność papieża, zwana tradycyjnie świętopietrzem albo „denarem świętego Piotra”, zbierana jest we wszystkich Kościołach raz w roku, w uroczystość świętych Piotra i Pawła (29 czerwca) lub w najbliższą temu dniu niedzielę. Zebrane w tym dniu pieniądze trafiają na specjalne konto Stolicy Apostolskiej, z którego finansowana jest misja apostolska papieża oraz wiele bezpośrednich projektów pomocowych w krajach najuboższych.

W 2021 roku konto świętopietrza wzbogaciło się o 46,9 mln euro, jak podaje raport opublikowany 16 czerwca przez sekretariat ekonomiczny Watykanu (wydatki wyniosły 65,3 mln, brakującą kwotę uzupełniono z zysków „patrymonium”, czyli w praktyce z zarządu nieruchomości Stolicy Apostolskiej). Największą część świętopietrza stanowią oczywiście ofiary (44,4 mln euro), z których ponad połowa (29 mln euro) to wpłaty z diecezji ...................... /płatne/
  • dałem więcej
  • Podobnie.
    Nawet Jezus potrzebował kilku chlebów i ryb, żeby je rozmnożyć
  • Zupełnie mnie to nie zaskoczyło. Ale tematu nie pociągnę, bo jeszcze parę wpisów i wyjdę na Polakożercę.
  • A jak można wpłacić na to świętopietrze bo nawet nie wiem czy wpłacam?
  • Przemko napisal(a):
    A jak można wpłacić na to świętopietrze bo nawet nie wiem czy wpłacam?
    Jeden (?) raz w roku jest taca na ten cel. Pozatym, co dalej - też nie wiem.
  • Oto najhojniejsze kraje:za zeszły rok
    wpływy do Watykanu

USA – 13 mln euro

2. Włochy – 5 mln euro

3. Niemcy – 2,3 mln euro

4. Korea – 1,4 mln euro

5. Francja – 1,2 mln euro

6. Hiszpania – 0,9 mln euro

7. Brazylia – 0,9 mln euro

8. Irlandia – 0,8 mln euro

9. Czechy – 0,6 mln euro

10. Kanada – 0,4 mln euro

Pozostałe kraje – 6,5 mln euro
  • mniej więcej:

1 = suma 23456789 = ½ sumy reszta

niesamowite!
  • JORGE napisal(a):
    Zupełnie mnie to nie zaskoczyło. Ale tematu nie pociągnę, bo jeszcze parę wpisów i wyjdę na Polakożercę.
    Nie jest tak źle, Polacy potrafią być bezinteresowni. Na samochód dla kolesia, który miał kolizję z kolumną rządową, zebrali w try miga. Tamtym w ogóle zbiórki wychodzą dobrze. Już o tym pisałem, że Polak ma tylko pół duszy - albo ma ludzkie cechy albo jest żywy.

Ale biskupi mają istotny wkład w ten stan rzeczy, bo w chrześcijaninie chcą widzieć głównie grzecznych przedszkolaków. I mają.
  • edytowano June 2022
    Bardzo dobrze to uwidacznia "strategię" biskupów wobec tak potężnych i naglących wyzwań jak uwikłania agenturalne części duchowieństwa, Czarne Marsze, plaga rozwodów wśród nominalnych katolików czy agresywna apostazja, polegająca na uporczywym niezauważaniu problemów i wyczekiwaniu (oczywiście daremnym) aż sprawa rozejdzie się po kościach i zapanuje błogi (nie)święty spokój.

image
  • Jaka praca -- taka płaca!
  • ja tam się zrzucam na tę firmę
    ba! idę nawet do kościoła w Pietra i Pawła
  • Ale ale! Czyż nie jest więc już prawdą, że na tamten przykład w Niemcowie monety na Kościół są zbierane przez państwo w formie ogólnej czyli podatku? Czyli swientopietrze nic a nic niezależy wcale od jakiejś tam hojności wiernych.
    Wtedy te liczby wcale takie dziwne już nie wydają sze Panie Sztajn!
  • Z głoszeń parafialnych:
    11.
    W przyszłą niedzielę 26. czerwca 2022 kolekta przeznaczona będzie na Stolicę Apostolską – Świętopietrze
  • Ja raz w miesiącu robię przelew pod tytułem "taca i inne cele (wedle uznania)" i proboszcz sobie dzieli. Uważam, że on ma lepsze rozeznanie co do potrzeb. Jeździ starym autem małolitrażowym, to wnioskuję, że sobie za dużo nie zatrzyma.
    Dzięki temu mam z bańki:
    - rozterki, wiele komu dać
    - noszenie gotowizny.

Raz tylko, jak KEPscy zarządzili ściepę na nachodźców z Rusi Białem wysłałem maila, żeby na to nie dawać, ale on w ogóle tej zbiórki nie przeprowadził.
  • Przypppominam o świętopietrzu.
    To dziś
    Zrzutka na Watykan
  • edytowano June 2022
    Świętopietrze ma dwa znaczenia, jeden powyżej opisany (dobrowolna zrzutka na Watykan) oraz drugi, czyli pogłówny podatek płacony przez proboszcza biskupowi. Jego wielkość nie zależy od zebranej tacy, dodatkowych dochodów itp, a jest arbitralnie obliczana na podstawie ilości wiernych przypisanych do parafii, ilości wiernych podczas spisu oraz 'oceny możliwości'. To rodzaj pogłównego! Dlatego biskupi bardziej cenią kanalie, które są zaradne ekonomicznie niż zaradnych duszpastersko, o złotych sercach.
    Aby nie było Epidiaskop tak samo się 'dobrowolnie' zrzuca na Watykan i nie ma to ze wzmiankowaną tacą nic wspólnego.
  • Moment, to nie było przeniesienia na minioną niedzielę?
  • Beło
  • Wataha napisal(a):
    Moment, to nie było przeniesienia na minioną niedzielę?
    O, kurczę, zapomniałem. 20 złotych się zmar..., a może niezmarnują się tam?... :)
  • romeck napisal(a):
    Wataha napisal(a):
    Moment, to nie było przeniesienia na minioną niedzielę?
    O, kurczę, zapomniałem. 20 złotych się zmar..., a może niezmarnują się tam?... :)
    I tak wyjdzie że kolegi 20 peelenów nie równe 20 eurodublonom. Także nie ma co się martwić, że prześcigniemy inne kraje. ;)
  • Przypominajka:
    za tydzień (N. 25. czerwca 2023) świętopietrze :)

• edytowano June 2023

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Nie wię, ale klechici mogliby cheba mocniej pyskować, żeby im robić przelewy na tacę.

Zacząłem wtedy i zostało mi to do dziś. Robię 1 przelew w miesiącu. Piszę "nazwa miesiąca taca i inne zbiórki wedle uznania" i niech sobie probosz dzieli jak chce. Księża i kościelny już się nauczyli i do nasz z tacą nie podchodzą. Ja nie muszę się zastanawiać ile na to ile na tamto. On ma lepsze rozeznanie. No i nie trzeba pamiętać o pieniądzach, jak się idzie na Mszę. Jak jest jakaś zbiórka, na którą bardzo nie chcę dawać, to wysyłam @ treści "na to nie dawać".

• Ja wysyłałam "na cele kultu" i tacomatem płacę więc szystko sobie jako darowizny odliczam.
    Niestety niektórzy klechici myślą, że to tuczy banki masterkarda i narzuca kontrol świecką

• noale tak jest!

btw za Bene Dicta wpływy z wpłat kartą z obu Ameryk pono były znaczą częścią budżetu SCV.
    oficjalnie
    bo widać ;-)

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.