Grunwald! Grunwald!
Nie nie chodzi mi o klasyczny kawał, który kończy się hasłem
Którędy na Grunwald?
O wielką bitwę pomiędzy nowemi a staremi czasy.
O starcie tzw Zachodu ze sprzymierzonym Śródmorzem.
Co Kolestwo sądzi?
Jak czytać Grunwald dziś?
Czytać niekoniecznie prof. Nowakiem
Którędy na Grunwald?
O wielką bitwę pomiędzy nowemi a staremi czasy.
O starcie tzw Zachodu ze sprzymierzonym Śródmorzem.
Co Kolestwo sądzi?
Jak czytać Grunwald dziś?
Czytać niekoniecznie prof. Nowakiem
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Brakuje mi obchodów proporców i wyświetlenia filmu
Gdzie je Kurski?
- Warszawa.
Jogaiua jest świeżym demokratą
(Most pontonowy, zwrot armii o 180 st w jeden dzień, dowodzenie bitwą ze sztabu, a nie ze środka, itp)
Następne przykłady?
i ciekawe, gdzie ustawiono toytoye/sławojki
mnóstwo czwartorzędnych spraw, bez których żadnej bitwy by nie było!
Wojne kwatermiszczostwo
Dziwne.
Wua la!
No więc ten koleś był już wklejany kilkakrotnie jako najlepiej opisujący BpG, ale teraz czytam tom 3 i tam jest jednak nieco inaczej. Do tego dr Kowalewski podaje podczas swojego wykładu 3 źródła a prof. Andrzeju Nowaku podaje te same 3 i jeszcze kilka innych. Główne różnice to:
Przy okazji: trochę kuleje korekta. Dzieło zawiera więcej niż poprzednio prostych omyłek pisarskich, które bym wyłapał bez problemu. Jakby kto miał dostęp do profesora, to darmowo mogę pod kątem takich pomyłek pomóc.
Aa, obaj naukowcy różnią się jeszcze w piątej kwestii w swoich zeznaniach. Dr twierdzi, że Ulryk raptusem nie był a prof. że wręcz przeciwnie i jeszcze to podpiera jakimś cycatem z epoki.
Warna ciekawsza, i bardziej zafałszowana
Z zafałszowań to Bitwa pod Legnicą jest chyba bardziej epicka. W oficjalne narracji Tatarzy odnieśli zwycięstwo, choć było ono tak epickie, że część armii poszła pustoszyć Węgry, a pozostali wycofali się na swoje tereny. Taki przebieg działań po rozbiciu czyjejś armii (ucieczka w dwóch grupach z pobojowiska, brak spustoszenia krainy był rażąco sprzeczny z ówczesnymi obyczajami) wskazuje, że sukces był w postaci zabicia Henryka Pobożnego ale to wyczerpuje listę sukcesów po wygranej bitwie.
Co do Grunwaldu, to gawędy Jędrka kasztelana zamku Chojnik są bardzo inspirujące.
Pogawędki to ja lubię ale musi być jakaś granica
https://www.facebook.com/share/ZHrXu6ixTStYfie1/?mibextid=WC7FNe
Że Jagiełło kazał namalować MB Częstochowska na wzór swej żony?
I do tego wsparł fundację swego przeciwnika? Władka z Opola , co to managerem był u Węgrów?
Nie klei mi się ta amerykańska chist oria
No chyba że ej aj im to pisze
Ten Opolski to tam nieźle mieszał i to przez długie dziesięciolecia. Raz był po tej stronie, raz po tamtej. W ogóle bardzo wielu grało tam wyłącznie na siebie nie zważając na interes ojczyzny. Taki Witold, co w końcu krzyżaków pomógł pogromić, to wcześniej wielokrotnie zdradzał Unię stając po stronie Teutona.