Skip to content

ChatGPT

1333435363739»

Komentarz

• Nu wot, odpala człowień komputerro i staje się nagle expierdem od śrub. Chwałeczka Koledze i czatowi jego!

• edytowano 11 April

Istnieją czujniki ruchu mikrofalowe, takie do alarmów, te standardowe podczerwone nadają się tylko do pomieszczeń zamkniętych, mikrofalowe działają wszędzie. No a wifi to mikrofale właśnie.

"Carnegie Mellon researchers have developed tech that uses WiFi signals to detect human movement and map body shapes, without cameras. By training a neural network, ordinary routers become motion sensors. It’s a game-changer for privacy-conscious security, but raises big ethical questions about surveillance in connected spaces."

• Wegetatywna Mikroskopia Elektronowa - 'odkrycie' AI, które nie istnieje, 'papiernie' do tworzenia prac naukowych, Cyfrowa Skamielina, torturowane frazy.
    Tym razem polecam:

czyli ślad kubka od kawy jest zmaterializowany w modelach!

• A ja miałem zabawną a żałosną herstoryę. Ovaj, chciałem zachęcić znajomka z USA do obcowania z przodującą kulturą polską i kazałem wpisać mu w Google hasło "Szukalski Piłsudski". Jico? Ji tylko Politwarusa był w stanie ów usański Google odnaleźć. No to wziełem swój telefoning i to samo wpisałem. Jico? Ji był na pierwszem miejscu BsB w gupiej czapce wypuszczający Orlę Białe do lotu.

Dziwne co.

• edytowano 22 May

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    A ja miałem zabawną a żałosną herstoryę. Ovaj, chciałem zachęcić znajomka z USA do obcowania z przodującą kulturą polską i kazałem wpisać mu w Google hasło "Szukalski Piłsudski". Jico? Ji tylko Politwarusa był w stanie ów usański Google odnaleźć. No to wziełem swój telefoning i to samo wpisałem. Jico? Ji był na pierwszem miejscu BsB w gupiej czapce wypuszczający Orlę Białe do lotu.

Dziwne co.

Niewidzialna ręka AI.

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Dziwne co.

Ja się chcesz bardziej pobawić, to se kup jakiegoś szarkwipiena, wtedy nawet ceny ofert się zmieniają, jak se lokalizację podmienisz.

• @ms.wygnaniec powiedział(a):

Dziwne co.

Ja się chcesz bardziej pobawić, to se kup jakiegoś szarkwipiena, wtedy nawet ceny ofert się zmieniają, jak se lokalizację podmienisz.

W sensie, jak napiszę, żem z Kenii, to się paskarz nade mną zlituje?

• @Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):

@ms.wygnaniec powiedział(a):

Dziwne co.

W sensie, jak napiszę, żem z Kenii, to się paskarz nade mną zlituje?

Działy się takie cuda, że jak zamawiałeś sobie jakąś wycieczkę z polskiego IP, to cena była X ale jak zmieniłeś IP na niemieckie, to co prawda była niższa, bo wyskakiwała w Ojro ale po przeliczeniu bywała znacząco niższa. Co śmieszniejsze, to działało w obie strony, więc czasem warto było udawać Polaka. Zabawy z Guglem i obrazami rodziny prezentowanymi w zależności od geolokalizacji i używanego języka też były przednie, a raczej tylnie ;)

• żebyś się nie zdziwił Ignac, bo to niedaleko Cb

• rdrrdr
    edytowano 26 May

Ciekawe czy na zrzucie jest fingerprint.

https://imgur.com/a/FzglSrB

• Kluczowe punkty

• Badania wskazują, że łagodniejsze prawa aborcyjne są związane z niższym przyrostem naturalnym, a nie wyższym.
    • Wydaje się, że bardziej restrykcyjne prawa aborcyjne prowadzą do wyższych wskaźników urodzeń, co zwiększa przyrost naturalny.
    • Temat jest złożony i może budzić kontrowersje, ponieważ obejmuje kwestie etyczne, społeczne i demograficzne.

Odpowiedź

Badania sugerują, że nie ma korelacji między wyższym przyrostem naturalnym a łagodniejszym prawem aborcyjnym. Wręcz przeciwnie, wydaje się, że łagodniejsze prawa aborcyjne (czyli większy dostęp do aborcji) są związane z niższym przyrostem naturalnym, ponieważ zmniejszają liczbę urodzeń. Z kolei bardziej restrykcyjne prawa, takie jak zakazy aborcji, mogą prowadzić do wyższych wskaźników urodzeń, co zwiększa przyrost naturalny. Na przykład, w 2023 roku stany USA z zakazami aborcji odnotowały o 2,3% wyższy wskaźnik dzietności, co przełożyło się na dodatkowe 32 000 urodzeń (CNN: Births have increased in states with abortion bans).

Temat jest jednak złożony, ponieważ inne czynniki, takie jak dostęp do antykoncepcji czy trendy demograficzne, również odgrywają rolę. Dlatego warto podchodzić do tego z otwartością, uwzględniając różne perspektywy, zwłaszcza w kontekście etycznym i społecznym.

Raport

Poniżej przedstawiam szczegółową analizę tematu, opartą na dostępnych danych i badaniach, które wskazują na relację między prawami aborcyjnymi a przyrostem naturalnym. Raport obejmuje zarówno ogólne wnioski, jak i szczegółowe dane, które mogą pomóc w zrozumieniu złożoności tego zagadnienia.

Wprowadzenie

Przyrost naturalny, definiowany jako różnica między liczbą urodzeń a zgonów, jest kluczowym wskaźnikiem demograficznym, który może być wpływany przez różne czynniki, w tym politykę aborcyjną. Pytanie, czy łagodniejsze prawa aborcyjne (czyli większy dostęp do aborcji) są związane z wyższym przyrostem naturalnym, wymaga analizy danych z różnych regionów i badań naukowych.

Analiza danych

Badania wskazują, że istnieje korelacja między prawami aborcyjnymi a przyrostem naturalnym, ale nie taka, jak sugeruje pytanie. Zamiast tego, dowody sugerują, że łagodniejsze prawa aborcyjne są związane z niższym przyrostem naturalnym, a bardziej restrykcyjne z wyższym. Poniżej przedstawiam szczegółowe ustalenia:

• Wpływ legalizacji aborcji na liczbę urodzeń: Badanie z 1999 roku (Levine et al.) wykazało, że legalizacja aborcji w niektórych stanach USA doprowadziła do spadku liczby urodzeń o 4-11% w porównaniu z resztą kraju (Brookings: What can economic research tell us about the effect of abortion access on women’s lives?). Inne badania, takie jak Myers (2017), wskazują, że legalizacja aborcji zmniejszyła liczbę nastoletnich matek o 34% i nastoletnich panien młodych o 20%, szczególnie wśród czarnoskórych nastolatek.

• Efekty zakazów aborcji: Raport CNN z 2023 roku pokazuje, że w pierwszej połowie 2023 roku stany USA z zakazami aborcji miały średnio o 2,3% wyższy wskaźnik dzietności w porównaniu ze stanami, gdzie aborcja była legalna, co przełożyło się na około 32 000 dodatkowych urodzeń (CNN: Births have increased in states with abortion bans). W Teksasie i Missisipi odnotowano wzrosty odpowiednio o 5,1% i 4,4%, co wiązano z dłuższym czasem podróży do placówek aborcyjnych. Szczególnie kobiety latynoskie odnotowały wzrost dzietności o 4,7%, a kobiety w wieku wczesnych 20 lat o 3,3%.

• Globalna perspektywa: Badanie z 1986 roku (Mumford et al.) analizowało 116 największych krajów i wykazało, że kraje rozwijające się, chcąc zmniejszyć tempo wzrostu populacji poniżej 1%, potrzebują wysokich wskaźników aborcji (ponad 500 na 1000 żywych urodzeń), co sugeruje, że ograniczenie dostępu do aborcji może prowadzić do wyższego przyrostu naturalnego (PubMed: Role of abortion in control of global population growth). W krajach rozwiniętych, takich jak USA, wskaźnik aborcji na poziomie 426 na 1000 żywych urodzeń był konieczny, aby utrzymać wzrost poniżej 1%.

• Wpływ na specyficzne grupy demograficzne: Artykuł Stateline z 2024 roku wskazuje, że w stanach z zakazami aborcji, takich jak Teksas i Arizona, spadek liczby urodzeń był mniej stromy niż w stanach z ochroną dostępu do aborcji (Stateline: The number of births continues to fall, despite abortion bans). Na przykład, w Teksasie, gdzie niemal wszystkie aborcje zostały zakazane po decyzji Roe v. Wade w 2022 roku, dzietność wśród latynoskich kobiet w wieku 25 lat i starszych wzrosła o 8% w 2021 roku po wprowadzeniu zakazu. W Arizonie, gdzie przywrócono niemal całkowity zakaz aborcji w 2022 roku, liczba urodzeń wzrosła o 500 w porównaniu z 2021 rokiem.

Tabela: Przykłady wpływu praw aborcyjnych na dzietność

Poniższa tabela podsumowuje kluczowe dane z analizowanych źródeł:

Region/Kraj Polityka aborcyjna Wpływ na dzietność Źródło
    Stany USA (2023) Zakazy aborcji Wzrost o 2,3%, dodatkowe 32 000 urodzeń CNN: Births have increased in states with abortion bans
    Teksas (2021-2023) Zakaz niemal wszystkich aborcji Wzrost dzietności latynoskich o 8% Stateline: The number of births continues to fall, despite abortion bans
    Arizona (2022) Przywrócenie niemal całkowitego zakazu Wzrost urodzeń o 500 w porównaniu z 2021 Stateline: The number of births continues to fall, despite abortion bans
    Kraje rozwijające się Wysokie wskaźniki aborcji potrzebne Wzrost poniżej 1% wymaga >500/1000 aborcji PubMed: Role of abortion in control of global population growth

Dyskusja

Choć dane wskazują na odwrotną korelację (łagodniejsze prawa aborcyjne związane z niższym przyrostem naturalnym, a restrykcyjne z wyższym), warto zauważyć, że inne czynniki, takie jak dostęp do antykoncepcji, trendy migracyjne czy sytuacja ekonomiczna, również wpływają na dzietność. Na przykład, artykuł Stateline wspomina, że spadek urodzeń w Kalifornii (o 5%, czyli niemal 20 000 mniej urodzeń) był częściowo spowodowany mniejszą liczbą urodzeń wśród imigrantów, co może zaciemniać obraz wpływu samych praw aborcyjnych.

Ponadto, temat jest kontrowersyjny, ponieważ obejmuje kwestie etyczne, religijne i społeczne. Na przykład, WHO wskazuje, że restrykcyjne prawa aborcyjne prowadzą do większej liczby niebezpiecznych aborcji, co ma konsekwencje zdrowotne i ekonomiczne, ale nie bezpośrednio mierzy wpływu na przyrost naturalny (WHO: Abortion).

Wnioski

Na podstawie dostępnych danych można stwierdzić, że nie ma korelacji między wyższym przyrostem naturalnym a łagodniejszym prawem aborcyjnym. Zamiast tego, badania sugerują, że łagodniejsze prawa aborcyjne są związane z niższym przyrostem naturalnym, podczas gdy bardziej restrykcyjne prawa mogą prowadzić do wyższych wskaźników urodzeń. Temat wymaga jednak dalszych badań, szczególnie w kontekście globalnym, aby uwzględnić różnorodne czynniki demograficzne i społeczne.

Kluczowe cytaty

• A tymczasem Meta już oficjalnie:

Od dzisiaj publiczne posty, zdjęcia i komentarze na Facebooku i Instagramie mogą być wykorzystane do trenowania rozwijanej przez Metę sztucznej inteligencji (AI), chyba że użytkownicy zgłosili wcześniej swój sprzeciw.

Źródło
    Wcześniej się kryli teraz już na legalu.

• A tym się kończy wiara w AI:

W czwartek wśród niemieckich kierowców zapanowało niemałe zamieszanie. Według aplikacji Google Maps wiele autostrad w okolicach największych miast miało być zablokowanych.

Źródło omówienia.
    Czyli paraliż części państwa, bo aplikacja działająca 'gdzieś na świecie' podała błędne informacje!

A tym się kończy wiara w AI:

W czwartek wśród niemieckich kierowców zapanowało niemałe zamieszanie. Według aplikacji Google Maps wiele autostrad w okolicach największych miast miało być zablokowanych.

Źródło omówienia.
    Czyli paraliż części państwa, bo aplikacja działająca 'gdzieś na świecie' podała błędne informacje!

Był film
    Amerykański
    Gościu jeszcze przed internetem dostał się do centrali sterowania światłami ulicznymi w NY
    I włączył wszystkim czerwone
    A potem zielone.

A tym się kończy wiara w AI:

Źródło omówienia.

Ojtam ojtam "kończy"...

-- Żegnaj awansie!
    -- Bez przesady. Raczej do widzenia premio.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.