Czas Apokalipsy
Byłem dziś na mszy na g. 10.30 w Bazylice na Lateranie. Koncelebra chyba z 10 księży. Średnia wieku dostojnych prezbiterów i jednego biskupa na wózku inwalidzkim tak na oko koło 70tki. To była chyba najsmutniejsza msza w moim życiu. Laterana, Matka kościołów...
Jeśli łona matek pozostają puste, a młodzi mężczyźni nie słyszą głosu Pana, to więcej Znaków nie potrzeba.
Otagowano:
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Rok temu byłem w zwykłej parafii w Rzymie, jakieś kilkaset metrów od murów Watykanu. Sporo ludzi, w większości młodych. Odprawiał jakiś Murzyn, słabo mówił po włosku, Ewangelię ledwo wydukał, kazanie wygłosił już Włoch.
Na Lateranie oczywiście więcej zwiedzających, niż wiernych.
ostatnio zdałam sobie sprawę z oczywistości - jedyne dziecko w rodzinie, często jedyne dziecko jedynych dzieci, nawet gdy usłyszy głos Pana, raczej nie odpowie pozytywnie, bo wraz z przyjęciem powołania zamknie historię jednego czy dwóch rodów.
Populacja, która w normalnych warunkach (brak wojen, epidemii itp.) nie zapewnia przynajmniej zastępowalności pokoleń jest populacją patologiczną.
Jakby nie kombinować tak to wychodzi.
Tem niemniej, w tym roku, w Polsce, zanotowano wzrost powołań kapłańskich.
Jeżeli apokalipsa oznaczać będzie paruzję, to tylko się cieszyć.
Liczba powołań z pewnością nie maleje. Maleje czasem liczba pozytywnych odpowiedzi Panu Bogu na powołanie.
*
"Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia
O tym właśnie napisałem...
Czas Apokalipsy Final Cut różni się dłuższym polowaniem na złodziei deski serfingowej i dluzsza sekwencją w domu Francuzów. Tak przynajmniej mówili. Więcej będzie można usłyszeć 13 grudnia w podcascie Spoilermastera, do którego autorowi znalazłem stosowny cytat ze Spasowskiego i jego czasu pracy w Wietnamie.
Czasem mam wrażenie, że my katolicy przypominamy tych Francuzów...