Skip to content

Orszak Trzech Króli - 6 stycznia 2025

Stosownego wątku nie znalazłem więc założyłem nowy (jeśli jednak jest proszę o scalenie).
U mnie po raz trzeci organizowany, z racji obowiązków zawodowych udało mi się być po raz pierwszy. Z rodzinną tzn z małżonką i maluchami bo starsi uznali że to opciach (jak pisałem już gdzieś czeszę się choć że starsi - Syn Pierwotny i Syn2 - byli do spowiedzi i na Pasterce, a w okresie świąt wielkanocnych takoż gdyż wiek cielęcy predysponuje ich do gupoty - wyznają zasadę "2 razy do roku spowiadać się w czasie wielkanocnym komunię świętą przyjmować").
Przemarsz ulicami osiedla do kościoła parafialnego, w sumie było nas uczestników z 600 osób (to ocena liczebności uczestników księdza proboszcza), mnie się wydawało mniej.
Elegancko to wyszło wg mnie. Początek przy PM, SP i LO z udziałem Dyrekcji szkół, była orkiestra górnicza, rozdano śpiewniki i kartonowe korony wszystkim uczestnikom. Sporo osób przebrało się za aniołki (głównie dzieci ale widziałem i anielice w sile wieku), było kilka pastuszków. Na trasie mieliśmy przystanek u króla Heroda który chciał odwieść nas, uczestników od dojścia do Betlejem i zapraszał na swoje salony. Przed samym kościołem był i diabeł we własnej osobie który również chciał żebyśmy zboczyli na manowce z obranej drogi (co ciekawe jako pomocnice księcia piekieł były same niewiasty przebrany za diablice, ksiądz który odgrywał diabła moiwlyze żaden chłopak za diabełka robić nie chciał a dziewczyny i owszem....)

Komentarz

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.