Skip to content

Jego Świątobliwość Ojciec Święty Leon XIV

1789101113»

Komentarz

• edytowano 11 October

...dla jasności - z mojej strony uwaga:

*oczywiście pod warunkiem niemieszania religii i polityki, do czego wzywa nas Papa Leon"

była sarkastyczna

W obecnym czasie pod szyldem "niemieszania religii i polityki" promuje się w Kościele "mieszanie polityki i religii", tj. wprowadzanie do nauczania Kościoła modnych trendów świeckiej polityki typu "DEI", multi-kulti, klimatyzm itp. i ubieranie tego g*wna w szaty "tradycji"

• ...może chodzi o granty, w końcu jak napisano w pkt 103 adhortacji:

Każda odnowa kościelna zawsze bowiem miała wśród swoich priorytetów tę preferencyjną uwagę skierowaną wobec ubogich, która różni się zarówno motywacją, jak i stylem od działalności jakiejkolwiek innej organizacji humanitarnej.

• European institutions need people who know how to live a healthy secularism, that is, a style of thinking and acting that affirms the value of religion while preserving the distinction — not separation or confusion — from the political sphere.

Nie wiem z jakim chochołem walczycie, ale w tym fragmencie papież Leon wzywa polityków, żeby nie mieszali się do religii i szanowali jej wartość polityczną.

Co w tym kontrowersyjnego?

• edytowano 11 October

@Inż powiedział(a):

European institutions need people who know how to live a healthy secularism, that is, a style of thinking and acting that affirms the value of religion while preserving the distinction — not separation or confusion — from the political sphere.

Nie wiem z jakim chochołem walczycie, ale w tym fragmencie papież Leon wzywa polityków, żeby nie mieszali się do religii i szanowali jej wartość polityczną.

...nie no nic, nawet komuniści nie mieszali się do religii i doceniali jej wartość polityczną dbając o odpowiednią obsadę episkopatu

W przypadku Kościoła Katolickiego ostatnim chyba przypadkiem mieszania się do religii ze strony polityka było "uroczyste odśpiewanie Credo z dodanym Filioque z okazji koronacji w Rzymie w 1014 r. cesarza Henryka II Świętego. Henryk specjalnie o to poprosił papieża Benedykta VIII, a ten przychylił się do prośby nowego cesarza" (za wikipedią).

Co innego teraz. Teraz to duchowieństwo zachłystuje się świecką ideologią, wciąga w obie dziurki jak kokainista, "DEI", migrantyzm, klimatyzm, socjalizm jak leci, mało brakuje do LGBTyzmu.

Innymi słowy i krótko - teraz to duchowni mieszają politykę do religii, nie politycy.

• @Filioquist powiedział(a):

@Inż powiedział(a):

European institutions need people who know how to live a healthy secularism, that is, a style of thinking and acting that affirms the value of religion while preserving the distinction — not separation or confusion — from the political sphere.

...nie no nic, nawet komuniści nie mieszali się do religii i doceniali jej wartość polityczną dbając o odpowiednią obsadę episkopatu

Tak się nie mieszali, że w każdym komunistycznym państwie służby miały osobny wydział w celu mieszania się do religii. W Sowjetach najpierw zlikwidowano Kościół prawosławny, a potem stworzono go od nowa, żeby było do czego się mieszać.

Z zasady nie komentuję tekstów przed ich przeczytaniem. Żeby opisać resztę adhortacji, a nie tylko jej fragment, potrzebuję trochę czasu. Potem możemy rozmawiać o tekście, a nie o Kolegi wyobrażeniach.

• @Inż powiedział(a):

@Filioquist powiedział(a):

@Inż powiedział(a):

Tak się nie mieszali, że w każdym komunistycznym państwie służby miały osobny wydział w celu mieszania się do religii. W Sowjetach najpierw zlikwidowano Kościół prawosławny, a potem stworzono go od nowa, żeby było do czego się mieszać.

...do nauki wiary i dyscypliny sakramentów, czyli do religii w sensie ścisłym w przypadku Kościoła, się nie mieszali

A teraz się mieszają.

• @Inż powiedział(a):

@Filioquist powiedział(a):

@Inż powiedział(a):

Z zasady nie komentuję tekstów przed ich przeczytaniem. Żeby opisać resztę adhortacji, a nie tylko jej fragment, potrzebuję trochę czasu. Potem możemy rozmawiać o tekście, a nie o Kolegi wyobrażeniach.

...tylko polecam wersję ENG (naiwnie zakładając, że chociaż PT Autor ją czytał), w bo w wersji PL to przypominam: "ubodzy są podmiotami o specyficznej inteligencji" itp., chyba tłumaczenie maszynowe

• Leon XIV zdecydował o otwarciu w Bibliotece Watykańskiej miejsca modlitwy dla "uczonych muzułmańskich"

https://thecatholicherald.com/article/vatican-library-grants-muslim-scholars-a-prayer-room

• W dodatku przyjął Araba.

• @trep powiedział(a):
    W dodatku przyjął Araba.

...w dodatku pseudo-"króla" pastucha z postkolonialnej łaski

• WUT?

• "The horse is the white of the eye, and dark within"

• @trep powiedział(a):
    WUT?

...Warsaw University of Technology?

• "Wolno mielą młyny Boże. Jedyne kilkaset lat zajęło Watykanowi zorientowanie się że Polacy to dominująca siła katolicka w słowiańskiej części Europy."

• ???

Moim zdaniem, Polacy to dominująca siła katolicka w całej Europie.

• @los powiedział(a):
    ???

Moim zdaniem, Polacy to dominująca siła katolicka w całej Europie.

^this

• Rok 2010 i po 15 latach to wygląda gorzej u nas, ale na Zachodzie proporcjonalnie jeszcze gorzej

• Pytanie jest jeszcze jacy "katolicy" są obecnie bardziej pożądani przez Watykan.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.