@rozum.von.keikobad powiedział(a):
Najprościej jak się da, należy spytać, czemu nie chodzą na msze "trydenckie" w łączności z Rzymem? Bo daleko? U mnie w małej diecezji, 5 miejsc z legalną mszą trydencką, jedna kaplica lefebrystów na totalnym zadupiu.
Odpowiedz jest chyba oczywista - nie chodzi o mszę, ale totalną niezgodę na współczesny Kościół. A skoro oni się nie zgadzają na kościół, to czemu kościół ma się zgadzać na nich?
M.in. fragment:
„Rozumie się samo przez się, że gdyby [papież] – co jest kwestią hipotezy – polecił nam coś wewnętrznie złego, nie zaistniałby ani prawdziwy rozkaz, ani zatem materia posłuszeństwa. Jednak może on nakazać nam rezygnację z jakiegoś dobrego dzieła, do którego wykonania nie jesteśmy zobowiązania z prawa Bożego, jak utworzenie lub potrzymanie jakiegoś seminarium, którego istnienie zależy oczywiście od Papieża. W taki sposób św. Ignacy był gotów przyjąć od Papieża rozwiązanie Towarzystwa Jezusowego.
....kolejna, po Ariuszu kol. Inżyniera, chybiona analogia
Kolega nie wyjaśnił, dlaczego moja analogia jest chybiona - poza przypowieścią o desce.
...przypowieścią tą wyraziłem szczere przekonanie, że Kolega nie potrzebuje wyjaśnień tego rodzaju, bowiem doskonale wie, dlaczego ta analogia jest chybiona, ale postanowił mnie nią zdzielić w łeb jako deską
M.in. fragment:
„Rozumie się samo przez się, że gdyby [papież] – co jest kwestią hipotezy – polecił nam coś wewnętrznie złego, nie zaistniałby ani prawdziwy rozkaz, ani zatem materia posłuszeństwa. Jednak może on nakazać nam rezygnację z jakiegoś dobrego dzieła, do którego wykonania nie jesteśmy zobowiązania z prawa Bożego, jak utworzenie lub potrzymanie jakiegoś seminarium, którego istnienie zależy oczywiście od Papieża. W taki sposób św. Ignacy był gotów przyjąć od Papieża rozwiązanie Towarzystwa Jezusowego.
....kolejna, po Ariuszu kol. Inżyniera, chybiona analogia
Kolega nie wyjaśnił, dlaczego moja analogia jest chybiona - poza przypowieścią o desce.
...przypowieścią tą wyraziłem szczere przekonanie, że Kolega nie potrzebuje wyjaśnień tego rodzaju, bowiem doskonale wie, dlaczego ta analogia jest chybiona, ale postanowił mnie nią zdzielić w łeb jako deską
Jednak nie wiem. Na serio. Proszę o wyjaśnienie.
...przed Ariuszem była nieograniczona swoboda wyznawania prawdziwej wiary, Sobór nie dekretował żadnej nowinki a stwierdzał to, w co Kościół zawsze wierzył i właśnie dlatego stwierdzał
Przed listem Quattuor abhinc annos możliwości sprawiania Mszy wg starego rytu były natomiast bardzo ograniczone, a możliwości formacji pojawiły się dopiero po motu proprio Ecclesia Dei.
Cztery lata temu (Quattuor abhinc annos) z polecenia Papieża Jana Pawła II wezwano biskupów całego Kościoła, aby zdali sprawę:
ze sposobu, w jaki kapłani i wierni ich diecezji, posłuszni postanowieniom II Soboru Watykańskiego, przyjęli Mszał promulgowany przez Papieża Pawła VI;
z trudności powstałych w trakcie wdrażania odnowy liturgicznej;
ze sprzeciwów, które dałoby się przezwyciężyć
Wynik tej konsultacji przesłano wszystkim biskupom (por. Notitiae, n. 185, grudzień 1981). Po rozważeniu ich odpowiedzi okazało się, że problem kapłanów i wiernych przywiązanych do tzw. „rytu trydenckiego” został niemal w całości rozwiązany.
...gdyby nie kardynał Lasander ks. Malesa byłby klasyfikowany przez Kurię Rzymską jako problem, o ile w ogóle by miał szansę zaistnieć, dlatego zasadne jest pytanie, czy podziękował ks. Bańce
@Filioquist powiedział(a):
...gdyby nie kardynał Lasander ks. Malesa byłby klasyfikowany przez Kurię Rzymską jako problem, o ile w ogóle by miał szansę zaistnieć, dlatego zasadne jest pytanie, czy podziękował ks. Bańce
Po "rozwiązaniu problemu" FSSPX nadejdzie pora na "przyjrzenie się z troską" rozmaitym środowiskom indultowymi, których głównym zadaniem było przecież zapobieganie uczęszczaniu wiernych do kaplic bractwa.
Ciekawe, ile z nich przetrwa ów pasterski miłosny uścisk hierarchii?
@Filioquist powiedział(a):
Wynik tej konsultacji przesłano wszystkim biskupom (por. Notitiae, n. 185, grudzień 1981). Po rozważeniu ich odpowiedzi okazało się, że problem kapłanów i wiernych przywiązanych do tzw. „rytu trydenckiego” został niemal w całości rozwiązany.
Zabrakło passusu, że ów problem został ostatecznie rozwiązany.
Zapomniałem o tym gniocie.
W Gościu Niedzielnym pojawiły się dzisiaj jeszcze 2 komentarze poświęcone omawianej przez nas tematyce. Wszystkie są bez paywalla, co rozumiem jako uznanie ich przez naczelnego jako ważne.
Polecam przeczytanie, bo prezentują różne punkty widzenia, ale bardzo wyważone i bez zacietrzewienia.
Komentarz
....jezuici, tak
...kroi się proces, to się wszystko wyjaśni
Z miłości. Ale czasem rózeczka najlepiej wyrazi miłość.
...kto obstawia, że Fernadez odrzuci wniosek bractwa a kto, że przemilczy?
Jednak nie wiem. Na serio. Proszę o wyjaśnienie.
ano
Bracia, wracajcie!
...przed Ariuszem była nieograniczona swoboda wyznawania prawdziwej wiary, Sobór nie dekretował żadnej nowinki a stwierdzał to, w co Kościół zawsze wierzył i właśnie dlatego stwierdzał
Przed listem Quattuor abhinc annos możliwości sprawiania Mszy wg starego rytu były natomiast bardzo ograniczone, a możliwości formacji pojawiły się dopiero po motu proprio Ecclesia Dei.
Stosunek Kurii Rzymskiej do tej kwestii bardzo jednoznacznie wyraża ów list z 1984, który można przeczytać np. tutaj:
https://vademecumliturgiczne.pl/2018/01/11/indult-kongregacji-ds-kultu-bozego-i-dyscypliny-sakramentow-quattuor-abhinc-annos/
Cytuję:
Po "rozwiązaniu problemu" FSSPX nadejdzie pora na "przyjrzenie się z troską" rozmaitym środowiskom indultowymi, których głównym zadaniem było przecież zapobieganie uczęszczaniu wiernych do kaplic bractwa.
Ciekawe, ile z nich przetrwa ów pasterski miłosny uścisk hierarchii?
Zabrakło passusu, że ów problem został ostatecznie rozwiązany.
Zapomniałem o tym gniocie.
Bardzo ciekawy komentarz odnośnie odwołania się Bractwa i kwestii posłuszeństwa.
https://www.gosc.pl/doc/9811454.Rekurs-lefebrystow-Rzym-ma-racje-gdy-zgadza-sie-z-Bractwem
Do podwątku związanego z Arianami odniosę się później.
W Gościu Niedzielnym pojawiły się dzisiaj jeszcze 2 komentarze poświęcone omawianej przez nas tematyce. Wszystkie są bez paywalla, co rozumiem jako uznanie ich przez naczelnego jako ważne.
Polecam przeczytanie, bo prezentują różne punkty widzenia, ale bardzo wyważone i bez zacietrzewienia.
https://www.gosc.pl/doc/9812106.Czas-na-rewizje-Traditionis-Custodes
https://www.gosc.pl/doc/9810686.Prorocze-Traditionis-Custodes