Skip to content

Goryl o nazwie SAFE - wątek spekulacyjny

123457»

Komentarz

• Widać że nie tylko w Polsce ludzie uważają, że to są jakieś "środki unijne" które "Polska dostanie".

• @ms.wygnaniec powiedział(a):
    Proponuję
    @ms.wygnaniec powiedział(a):
    Coraz bardziej przypomina to scenariusz na 'Grecję'.
    Mamy słabującą gospodarkę Niemiec, mamy specjalny instrument finansowy powiązany z możliwością generacji pętli zadłużenia.
    Polecam książkę pana Janisa Warufakisa Porozmawiajmy jak dorośli, bo nawet na Wiki nie ma jej w jego biogramie.

Analogie może jakieś są, ale kryzys grecki wynikał z zadłużenia prywatnego, a nie państwowego. Dług państwowy był tylko batem wykorzystanym przez UE

• @celnik.mateusz powiedział(a):

Proponuję
    Coraz bardziej przypomina to scenariusz na 'Grecję'.
    Mamy słabującą gospodarkę Niemiec, mamy specjalny instrument finansowy powiązany z możliwością generacji pętli zadłużenia.
    Polecam książkę pana Janisa Warufakisa Porozmawiajmy jak dorośli, bo nawet na Wiki nie ma jej w jego biogramie.

Analogie może jakieś są, ale kryzys grecki wynikał z zadłużenia prywatnego, a nie państwowego. Dług państwowy był tylko batem wykorzystanym przez UE

Polecam zapoznanie się jakim to cudem Grecja przyjęła wspólną walutę EURO. Dopiero szfindel o nazwie ETS to przebił.

• Liczyłem na większy jazgot. Wyją ale żałosnie.

• edytowano 10:39

@posix powiedział(a):
    Liczyłem na większy jazgot. Wyją ale żałosnie.

U Budynia na kanale były podawane sondaże Polaków względem SAFE to tam co najmniej ponad 40% wychodziło zdecydowanych przeciwnych SAFE.

To też dobrze wygląda.

Obstawiam, że w tle leży likwidacja 800+, bo Nawrocki zawetował SAFE i trzeba wzmacniać armię z budżetu, likwidacja modernizacji armii bo Nawrocki zawetował SAFE, zapaść w finansach dla Policji i Straży Granicznej, oraz do kompletu zapaść w Służbie Zdrowia, a to wszystko bo Nawrocki zawetował SAFE.
    Moje założenie jest takie, że Tusk nie wykonał zadania, więc będzie się mścił na Tymkraju.

A czy przez przypadeczek taka np. likwidacja 800+ nie wymagałaby nowej ustawy? A 5% na armię takoż? Itp.
    😉

• @Maria powiedział(a):

Obstawiam, że w tle leży likwidacja 800+, bo Nawrocki zawetował SAFE i trzeba wzmacniać armię z budżetu, likwidacja modernizacji armii bo Nawrocki zawetował SAFE, zapaść w finansach dla Policji i Straży Granicznej, oraz do kompletu zapaść w Służbie Zdrowia, a to wszystko bo Nawrocki zawetował SAFE.
    Moje założenie jest takie, że Tusk nie wykonał zadania, więc będzie się mścił na Tymkraju.

A czy przez przypadeczek taka np. likwidacja 800+ nie wymagałaby nowej ustawy? A 5% na armię takoż? Itp.
    😉

Założenie jest takie, by przestało istnieć państwo, które kiedyś mogloby zacząć ścigać tych ludzi.

• @posix powiedział(a):

Radsik oczywiście nie omieszkał zahaczyć o "Antek świrze ", Smoleńsk, Caracale, Becka, spitfayery....
    A Gawkowski chyba zechciał zapunktować u #silnychrazem bo szczekał jak opętany z trybuny
    Kosiniak z Kamyszem jak zwykle płacząco - żenujący

• edytowano 11:42

@Szturmowiec.Rzplitej powiedział(a):
    Prawdę mówiący za przekonujący uznałem argument, że z powodu weta Pana Prezydenta krowy przestały się cielić. Spływają już pierwsze informacje od weteryniarzy.

a jak z pogłowiem trzody chlewnej, ha? Czy ex-minister i wicepremier Janusz Piechociński także już zabrał głos w sprawie? 🤔

• Aha, no i Frysztak (jakiś nołnejm dla mnie) też wyzywał PKN od zdrajców, a Różański ponoć wzywał do zamachu stanu.....

• @Maria powiedział(a):

😉

Nie wiem jak jest z 800+, czy go jakoś pozaprawnie nie da się zawiesić, natomiast 5% na armię chyba jest bezsankcyjna. Poza tym pałą i uchwałą!

A co do wycia, to mogę powklejać, natomiast bez rewelacji, może poza porównaniem do Cyrankiewicza, który odmówił Planu Marshala, oraz kurestwa w wykonaniu twórcy Solidarycy, bo teraz zrobił analogiczny plakat z napisem SAFE i flagą.

@Maria powiedział(a):

😉

Nie wiem jak jest z 800+, czy go jakoś pozaprawnie nie da się zawiesić, natomiast 5% na armię chyba jest bezsankcyjna. Poza tym pałą i uchwałą!

A co do wycia, to mogę powklejać, natomiast bez rewelacji, może poza porównaniem do Cyrankiewicza, który odmówił Planu Marshala, oraz kurestwa w wykonaniu twórcy Solidarycy, bo teraz zrobił analogiczny plakat z napisem SAFE i flagą.

Można by też powyciągać artykuły z lat minionych, jak to MON nie daje rady wydać kasy którą dostaje z budżetu i ona wraca, no ale to raczej nie w Tuska w Wojsko by uderzało, chociaż jak przypuszczam te pieniądze wracały bo taka była wola Tuska.

• edytowano 13:52

No to rympał się uruchomił:

Rząd przyjął uchwałę w sprawie Programu Polska Zbrojna. "Rada Ministrów upoważniła Ministra Obrony Narodowej oraz Ministra Finansów i Gospodarki do podpisania umowy dotyczącej SAFE" - przekazano w opublikowanym komunikacie.

Tak że tak
    A nawet bardziej:

Jak oświadczył w piątek rzecznik Komisji Europejskiej Thomas Regnier, KE obecnie "finalizuje umowę pożyczkową w ramach SAFE, aby móc podpisać ją z polskimi władzami i wypłacić zaliczkę już w kwietniu".

Źródło
    To już się robi wyjątkowo zabawnie.

• loslos
    edytowano 14:36

Czyli niezabawnie.

• edytowano 15:24

@Przemko powiedział(a):

@posix powiedział(a):

U Budynia na kanale były podawane sondaże Polaków względem SAFE to tam co najmniej ponad 40% wychodziło zdecydowanych przeciwnych SAFE.

To też dobrze wygląda.

"...Na podstawie 192 035 przeanalizowanych komentarzy ok. 16,9% ⚠️ szacunkowe można zidentyfikować jako treści o wysokim prawdopodobieństwie automatyzacji lub skoordynowanej kampanii kopiowania. Rzeczywisty udział treści skoordynowanych może być wyższy część kampanii kopiowania używa lekko zmodyfikowanych wersji tych samych tekstów. Górna wiarygodna granica to ok. 20-25% po uwzględnieniu wariantów i parafraz tych samych szablonów..." dywizje troli

https://x.com/Polityka_wSieci/status/2032383390817665405

• Do bani ta analiza, bo nie pokazuje po czyjej stronie te boty.

• @los powiedział(a):
    Czyli niezabawnie.

Zwłaszcza dla ministrów finansów i obrony.

• Czyli tusk ma czyste ręce.

• @Przemko powiedział(a):

@los powiedział(a):
    Czyli niezabawnie.

Zwłaszcza dla ministrów finansów i obrony.

Akurat dla obywateli... owi ministrowi mają to tam gdzie mają.

• To chyba nie jest zgodne z Konstytucją w/g tego, co mówił PKN.
    Sejm tego nie przegłosował.

• @marniok powiedział(a):
    Czyli tusk ma czyste ręce.

Czyste ma również sumienie, bo nie używane

• @marniok powiedział(a):
    Aha, no i Frysztak (jakiś nołnejm dla mnie) też wyzywał PKN od zdrajców, a Różański ponoć wzywał do zamachu stanu.....

Różański - złoty zasób Jaruzelskiego wzywa. Było go osądzić i zdegradować w czasach, gdy odmówił wykonania rozkazu relokacji.

• Różański zasłynął z tego, że rok przed napaścią Rosji na Ukr. napisał na tweeterze, że ze strony Rosji nic nikomu nie zagraża.

• @Mania powiedział(a):
    Różański zasłynął z tego, że rok przed napaścią Rosji na Ukr. napisał na tweeterze, że ze strony Rosji nic nikomu nie zagraża.

Józef Różański również tak mówił przesłuchiwanym

• @Mania powiedział(a):
    Różański zasłynął z tego, że rok przed napaścią Rosji na Ukr. napisał na tweeterze, że ze strony Rosji nic nikomu nie zagraża.

razem z Koziejem pewnie wykoncypowali - obaj ostatnio aktywni

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.