Skip to content

Bajka na dobranoc

ostatnio zamiast przed snem coś przeczytać czy obejrzeć jakiś film sonduję sobie nieznane mi części historii przy pomocy sztucznej. Takie tam zaspokajanie ciekawości.
Dzisiaj poprosiłam o krótki syntetyczny wykład o państwie Wizygotów w Hiszpanii i dostałam ładnie napisaną notatkę:

_"Państwo Wizygotów na Półwyspie Iberyjskim było jednym z tych krótkich, eleganckich epizodów historii, które zostawiają długi cień.

🜂 Lakoniczny, ładny opis
Wizygoci, przybyli z północy jako wędrowne plemię, osiedlili się w V wieku w Hiszpanii i stworzyli tam stabilne, dobrze zorganizowane królestwo ze stolicą w Toledo. Z barbarzyńskich wojowników szybko przeobrazili się w strażników rzymskiego dziedzictwa: utrzymali administrację, prawo i łacińską kulturę, a ich Kodeks Alaryka i późniejsza Lex Visigothorum stały się fundamentem iberyjskiej tradycji prawnej.

Przez trzy stulecia byli najważniejszą siłą polityczną Zachodu, łącząc germańską energię z rzymską formą. Ich państwo upadło gwałtownie w 711 roku, gdy wojska arabskie przekroczyły Gibraltar — lecz pamięć o nim przetrwała w idei rekonkwisty i w strukturach, na których później wyrosła średniowieczna Hiszpania."
_

Coś tam mi się kiedyś obiło o uszy o okolicznościach upadku państwa Wizygotów i udziale w tym upadku mieszkańców tego państwa narodowości żydowskiej. Również o to zapytałam. Odpowiedź była, że to plotki i pomówienia, zupełna nieprawda wykluczona przez nowoczesnych badaczy (z przytoczonymi cytatami, o które poprosiłam). Tutaj zacytuję tylko resume:

__4. Co faktycznie wiemy o Żydach w państwie Wizygotów?
Wizygoci prowadzili ostre prześladowania: przymusowe chrztu, konfiskaty majątków, zakazy praktyk religijnych.

Po podboju muzułmanie często powierzali Żydom administrację miast, bo byli wykształceni i lojalni wobec nowych władz.

To jednak nie oznacza udziału w podboju — tylko skorzystanie z upadku prześladowców._

🜂 Podsumowanie
Nie istnieje żadne współczesne źródło, które potwierdza:

otwieranie bram przez Żydów,

udział Żydów w armii Tariqa,

jakąkolwiek konspirację z 711 r.

To późniejszy mit, powielany przez średniowieczne kroniki i XIX‑wiecznych historyków, a współczesna nauka (Roth, Collins, Menocal, Lewis) uznaje go za legendę bez podstaw źródłowych._

zarzut braku podstaw źródłowych wytoczony wobec średniowiecznych kronik był taki lekko śmieszny. A pozostałe kawałki wywołały tyle nieśmiesznych skojarzeń (np z walecznymi przemytnikami tzw uchodźców), że pomyślałam, iż warto się podzielić tę krótką pouczającą historyjką. Bo skutki upadku tego państwa odwojowywano do 1492 roku - do 2 stycznia 1492, gdy zakończyła się rekonkwista. Ale rekonkwista miała skąd wyjść.

Komentarz

• edytowano 20:31

Wizygoci nie wspierali Żydów. Arabowie wspierali Żydow. Żydzi nie wspierali Wizygotów.
    Co świadczy slabo o inteligencji Żydów.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.