Bajka na dobranoc
ostatnio zamiast przed snem coś przeczytać czy obejrzeć jakiś film sonduję sobie nieznane mi części historii przy pomocy sztucznej. Takie tam zaspokajanie ciekawości.
Dzisiaj poprosiłam o krótki syntetyczny wykład o państwie Wizygotów w Hiszpanii i dostałam ładnie napisaną notatkę:
_"Państwo Wizygotów na Półwyspie Iberyjskim było jednym z tych krótkich, eleganckich epizodów historii, które zostawiają długi cień.
🜂 Lakoniczny, ładny opis
Wizygoci, przybyli z północy jako wędrowne plemię, osiedlili się w V wieku w Hiszpanii i stworzyli tam stabilne, dobrze zorganizowane królestwo ze stolicą w Toledo. Z barbarzyńskich wojowników szybko przeobrazili się w strażników rzymskiego dziedzictwa: utrzymali administrację, prawo i łacińską kulturę, a ich Kodeks Alaryka i późniejsza Lex Visigothorum stały się fundamentem iberyjskiej tradycji prawnej.
Przez trzy stulecia byli najważniejszą siłą polityczną Zachodu, łącząc germańską energię z rzymską formą. Ich państwo upadło gwałtownie w 711 roku, gdy wojska arabskie przekroczyły Gibraltar — lecz pamięć o nim przetrwała w idei rekonkwisty i w strukturach, na których później wyrosła średniowieczna Hiszpania."
_
Coś tam mi się kiedyś obiło o uszy o okolicznościach upadku państwa Wizygotów i udziale w tym upadku mieszkańców tego państwa narodowości żydowskiej. Również o to zapytałam. Odpowiedź była, że to plotki i pomówienia, zupełna nieprawda wykluczona przez nowoczesnych badaczy (z przytoczonymi cytatami, o które poprosiłam). Tutaj zacytuję tylko resume:
__4. Co faktycznie wiemy o Żydach w państwie Wizygotów?
Wizygoci prowadzili ostre prześladowania: przymusowe chrztu, konfiskaty majątków, zakazy praktyk religijnych.
Po podboju muzułmanie często powierzali Żydom administrację miast, bo byli wykształceni i lojalni wobec nowych władz.
To jednak nie oznacza udziału w podboju — tylko skorzystanie z upadku prześladowców._
🜂 Podsumowanie
Nie istnieje żadne współczesne źródło, które potwierdza:
otwieranie bram przez Żydów,
udział Żydów w armii Tariqa,
jakąkolwiek konspirację z 711 r.
To późniejszy mit, powielany przez średniowieczne kroniki i XIX‑wiecznych historyków, a współczesna nauka (Roth, Collins, Menocal, Lewis) uznaje go za legendę bez podstaw źródłowych._
zarzut braku podstaw źródłowych wytoczony wobec średniowiecznych kronik był taki lekko śmieszny. A pozostałe kawałki wywołały tyle nieśmiesznych skojarzeń (np z walecznymi przemytnikami tzw uchodźców), że pomyślałam, iż warto się podzielić tę krótką pouczającą historyjką. Bo skutki upadku tego państwa odwojowywano do 1492 roku - do 2 stycznia 1492, gdy zakończyła się rekonkwista. Ale rekonkwista miała skąd wyjść.
Komentarz
Wizygoci nie wspierali Żydów. Arabowie wspierali Żydow. Żydzi nie wspierali Wizygotów.
Co świadczy slabo o inteligencji Żydów.