Skip to content

Umarł Bartoszewski

W radiu publicznym przerwali normalny program. Należy się spodziewać, że przez parę dni nie będzie się dało normalnie mediów włączyć, jak po śmierci Geremka...
«13

Komentarz

• Chciałem krzyknąć: YES, YES, YES.....
    Ale. Gdy przyjął ostatne namaszczenie i umarł bez grzechu ciężkiego na sumieniu to jedynie
    +++
    Podwójne
    +++

W jedności siła!

"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
  • Aż tak źle z sondażami?

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • 7my
    chciał mieć pewność że bronek go pochowa.
    :)
    ))))))))))

"Nie myslcie, ze przynioslem na ziemie pokoj. Nie, ale miecz."
    Pan Jezus
  • Losie, dlaczego zamkles watek o Braunie?:(

Pan Jezus
  • wsieci jak zwykle zablokowali komentarze pod ta wiadomoscia...

Pan Jezus
  • Moje myśli, w tej samej kolejności wyrazili t-my, los i Brzost.
    A teraz po 10 minutach nie jestem już w stanie oglądać kanałów żałobnych w TV. Przesyciłem się lukrem
  • davenia
    Losie, dlaczego zamkles watek o Braunie?:(
    Przeniesiony na
    życznie uczestników i aktywny.
    Edit. Wątek a nie drogi zmarły.
    The author has edited this post (w 24.04.2015)

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Był to śmieć.
  • Pora na kamingaut: nie płakałem po maturzyście Bartoszewskim.
    Niemniej jednak R.I.P.  Niech dobry Pan Bóg okaże mu swoje miłosierdzie.

"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
  • Najgorsze, że przez kolejne dni będą nam bębnić o jego wielkości, mądrości i patriotyźmie.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Jaka wielkość, taka mądrość i patriotyzm.

• Mania
    Najgorsze, że przez kolejne dni będą nam bębnić o jego wielkości, mądrości i patriotyźmie.
    Gdzie?

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • los
    davenia
    :
    Losie, dlaczego zamkles watek o Braunie?:(
    Przeniesiony na
    życznie uczestników i aktywny.
    Edit. Wątek a nie drogi zmarły.
    :==)))))

Pan Jezus
  • Mania
    Najgorsze, że przez kolejne dni będą nam bębnić o jego wielkości, mądrości i patriotyźmie.
    a moze ksiezna Kate powije?

Pan Jezus
  • ella
    Mania
    :
    Gdzie?
    Już się zaczęło.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • davenia
    Mania
    :
    a moze ksiezna Kate powije?
    albo wilki wtargną do Polski?

• Wilki w obliczu żałoby narodowej zamienią się w potulne szczenięta.

• Najkrótszy koment nieznanej mi użyszkodniczki z pejsbuka: "Zdążył dziad..."
    MSPANC

• Nad ranem (do 6.) i teraz (6:40) słucham Trójki.
    Z tej "okazji" zmienili muzykę "w tle" - z czego się cieszę, bo najfajniej jest w święta
    :)
    Ale od słuchaczy  - zapowiedzieli - przyjmują telefony o zmarłym...
  • Poczekajmy do pogrzebu.
    Niech mu ziemia lekką będzie +
  • Władysław "profesor" B...szewski puka do św. Piotra.
    Św. Piotr otwiera - a obok niego stoi Profesor Lech Kaczyński, Prezydent nie tylko Warszawy (kto pamięta kwiecień 2010, ten wie, do czego pite), w otoczeniu Małżonki, 94 Pasażerów, Michniewicza, Zielonki, Musia, Petelickiego, Wróbla... i całej zgrai dumnego Pisowskiego Bydła. Tuż obok Zofia Kossak-Szczucka, rotmistrz Pilecki i wielu innych Polaków przez duże P.
    Wszyscy wyciągają rękę, gotowi powitać uroczyście i przebaczyć.
    I tu film mi się urywa.
    To jedna z tych postaci, za które obawiam się modlić.
    Św. Faustyno, lepiej pomódl się Ty.
  • "I odpuść nam nasze winy, jako i my odpuszczamy naszym winowajcom"
    W pierwszym odruchu - trudno było. Ale jutro Komunia Święta, trzeba odpuścić. On już w rękach Sędziego Sprawiedliwego.
    RiP +++

• teraz kolej na beztlenowca
  • tom.vinci
    teraz kolej na beztlenowca
    Nie pytaj nigdy komu bije dzwon.
  • Kto to beztlenowiec?
  • Ja bym był ostrożny z ocenianiem Bartoszewskiego tylko przez pryzmat ostatnich circa 15 lat życia.
    Po pierwsze dlatego, że zwycięsko wyszedł z niektórych życiowych prób. Takich, których większość z nas - choćby z racji wieku - nie miała wątpliwej przyjemności doświadczyć. Co do ostatnich lat, to niestety trzeba brać pod uwagę destrukcyjny wpływ wieku.
    Wiem z pierwszych rąk,  że w ostatnich latach "prof. Bartoszewski" był dla dziennikarzy jednocześnie utrapieniem ale i wygodą. Utrapieniem bo spytany o cokolwiek zwykł wygłaszać kilkudziesięciominutową tyradę w rodzaju "strumień świadomości", a wygodą dlatego, że z takich wypowiedzi bez problemu dało się wykroić zdanie lub dwa pasujące do dowolnej tezy...
    Dlatego bez zgrzytów pomodlę się o spokój jego duszy.
    Swoja drogą to jednak smutne, że wątek o śmierci błazna, jawnego bluźniercy i apostaty był na tym forum zatytułowany "Robert Leszczyński - RIP" zaś obecny po prostu "Umarł Bartoszewski"....
  • pawel.adamski
    Swoja drogą to jednak smutne, że wątek o śmierci błazna, jawnego bluźniercy i apostaty był na tym forum zatytułowany "Robert Leszczyński - RIP" zaś obecny po prostu "Umarł Bartoszewski"....
    Bo przez rzeczone 15 ostatnich lat bluźniercę było jednak stać na pewną klasę. A tego drugiego ekhem ekhem...

• pawel.adamski
    .
    Co jest smutnego w mojej modlitwie za błazna, którego Bóg Ojciec zabrał stąd w dzień żartów, czyli potraktował jak niesfornego dzieciaka?
    Wpływ Roberta L. - którego nikt nie kreował na autorytet - na Polaków był 10000 razy mniejszy niż W.B. W konkursie na poniżanie Polaków i Polski lokalny wesołek nie miał z "profesorem" żadnych szans; nie ten zasięg, nie ten kaliber.  Poza tym, komu więcej dano, od tego więcej wymagamy, a W.B podobno dostal łaskę wiary...

• los
    pawel.adamski
    :
    Bo przez rzeczone 15 ostatnich lat bluźniercę było jednak stać na pewną klasę. A tego drugiego ekhem ekhem...
    Powiem szczerze u nieboszczyka Leszczyńskiego nigdy klasy nie udało mi się zauważyć.
    No i kwestia wieku. Demencja starcza jest dość powszechnym zjawiskiem, i wiele wskazuje na to, że Bartoszewski na nią cierpiał. Co w jeszcze gorszym świetle stawia osoby, które go wykorzystywały....
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.