Moim zdaniem takie interpretacje Biblii to zabawa - zwykle nieszkodliwa, czasem pozyteczna a czasem bardzo szkodliwa. Biblia to dzielo niejednolite, w wiekszosc to kronika, troche traktatow teologicznych, sporo publicystyki z dawnych lat a erotyke tez sie znajdzie. Ksiega Samuela to pol na pol kroniki z teologia. Kroniki nalezy interpretowac, nawet amatorsko, nawet wariacko, natomiast z teologia trzeba byc ostroznym, bo heterodoksja za progiem. Coz zlego w dociekaniu jakim kamieniem zaliczyl w czolo Goliat? Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Coz zlego w dociekaniu jakim kamieniem zaliczyl w czolo Goliat? [/quote] W samym dociekaniu nic, chociaż mnie ten problem specjalnie nie interesuje. Gorzej jesli to prowadzi do spekulacji o jakichś manipulacjach, grze nie fair itp i to w dodatku z bezpośrednim zaangażowaniem Pana Boga. Stąd już tylko kroczek do stwierdzenia że to Wielki Manipulator, któren się nami nieczysto zabawia.
Gry nie fair? A to Dawid i Goliat startowali w turnieju szachowym? Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
los Gry nie fair? A to Dawid i Goliat startowali w turnieju szachowym?
Nie, ale wątkotwórca, jak zrozumiałem, postawił taki zarzut. Jego należałoby zapytać o intencję. Dla mnie to drugorzędne, bo Bóg ani nie gra ani tym bardziej nie robi niczego nie fair. Tak już ma. Skoro tak i skoro był osobiscie zaangazowany w tę walkę to takie spekulacje są nieuprawnione.
Ignac chiba napisal, ze pojedynek harcownikow odbyl sie zgodnie z regulami walki - Zydzi nie byli idiotami i nie wystawili cherlaka przeciw atlecie liczac, ze Bog za nich zalatwi sprawe, tylko nurmalnie: procarza przeciw ciezkozbrojnemu. Jagby tym kamieniem nie trafil, to zle by wygladal. BTW - uswiadomilem sobie, ze walki gladiatorow byly ciekawsze od obecnych wlasnie przez asymetrie. Jednakowo wyposazeni i na podobnym poziomie zawodnicy walcza podobnie przez co walka traci na widowiskowosci. A jak sie tlukl Retiarus z Secutorem, to kazdy korzystal z tego co ma i byl to naprawd spektakl. Jak Dawid z Goliatem. The author has edited this post (w 07.05.2014) Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
los Ignac chiba napisal, ze pojedynek harcownikow odbyl sie zgodnie z regulami walki - Zydzi nie byli idiotami i nie wystawili cherlaka przeciw atlecie liczac, ze Bog za nich zalatwi sprawe, tylko nurmalnie: procarza przeciw ciezkozbrojnemu. Jagby tym kamieniem nie trafil, to zle by wygladal. BTW - uswiadomilem sobie, ze walki gladiatorow byly ciekawsze od obecnych wlasnie przez asymetrie. Jednakowo wyposazeni i na podobnym poziomie zawodnicy walcza podobnie przez co walka traci na widowiskowosci. A jak sie tlukl Retiarus z Secutorem, to kazdy korzystal z tego co ma i byl to naprawd spektakl. Jak Dawid z Goliatem.
Tak sobie myślę że: pierwsze primo sprawa klimatu nie została poruszoną. A klimat tam raczej sprzyja skąpo odzianemu Dawidowi (do tego jeszcze małolat) a Goliat będąc odziany w ciążką zbroję jak by się nie ruszył to i tak ma pod górkę. Więc, mamy zagrywkę taktyczną. Dawid powiedzmy rzuca i pudłuje. CO wtedy robi dzielny Dawid który nie dość że ma serce lwa to i nie jest w ciemię bity? Daje dyla i robi rundę mało honorową wzdłuż doliny. Lecz Goliat wsciekły że mu małolat robi chlew na polu walki rusza za nim. Myślę że po jakieś pi razy oko 1500metrów Goliat i tak by odwalił kitę na zawał. Bieganie w zbroi w pełnym słońcu to masakra i samobOOjstwo. Więc taktyka obięta przez selekcjonera narodu wybranego w meczu z reprezentantem Filistynów jak najbardziej OK. Tyle że wtedy nie mamy doczynienia z artylerią bowiem takowa raczej stacjonarnie wali w przeciwnika. Tu raczej mamy spieszonego agenta do zadań specjalnych v zgrupowanie pancerne. The author has edited this post (w 07.05.2014) “It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
Szturmowiec.Rzplitej To co zrobił King David po prostu nikomu się w pale nie mieściło.
Poddam w watpliwosc. Po prostu - wystawili procarza przeciw ciezkozbrojnemu, jak to bylo w owym czasie w zwyczaju. Letkozbrojny by nie mial szans, zostawal lucznik albo procarz. Opancerzony byl Goliat jak T-34, wiec szczala jego pancerza by nie przebila, takoz trudno by bylo znalezc szpare w zbroi, procarz wydal sie lepszym pomyslem. Wiadomo jagby walczyli - Goliat by sie zaslanial tarcza przed kamieniami a Dawid probowal trafic go kamieniem we wrazliwe miejsce, obalic na ziemie, dobiec zanim wstanie (ciezka zbroja to utrudnia) i dorznac. Rydzykowna taktyka - po utracie kamieni bylby bezbronny, a bylo ich tylko piec. Jak wiemy, udalo mu sie lepiej niz zakladal. A ze Filistyni nie wiedzieli, ze maja do czynienia z procarzem, to wlozmy miedzy bajki. Pewnie byli na to przygotowani, skoro Goliat "na głowie miał hełm z brązu, ubrany zaś był w łuskowy pancerz z brązu o wadze pięciu tysięcy syklów. Miał również na nogach nagolenice z brązu oraz brązowy, zakrzywiony nóż w ręku. Drzewce włóczni jego było jak wał tkacki, a jej grot ważył sześćset syklów żelaza. Poprzedzał go też [giermek] niosący tarczę." Przeciw czemu sie tak opancerzac, jak nie przeciw kamieniom? The author has edited this post (w 07.05.2014) Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
los Wiadomo jagby walczyli - Goliat by sie zaslanial tarcza przed kamieniami a Dawid probowal trafic go kamieniem we wrazliwe miejsce, obalic na ziemie, dobiec zanim wstanie (ciezka zbroja to utrudnia) i dorznac. Rydzykowna taktyka - po utracie kamieni bylby bezbronny, a bylo ich tylko piec. Jak wiemy, udalo mu sie lepiej niz zakladal. m?
Czyli wykonał to czego od niego oczekiwano. Opowieści o maluchu który powalił olbrzyma to już późniejsze opowieści dla "pokrzepienia serc" i podniesienia ducha w narodzie. Bardzo słusznie - trza z Boskim planem współpracować.
Szturmowiec.Rzplitej : To co zrobił King David po prostu nikomu się w pale nie mieściło.
Poddam w watpliwosc. Po prostu - wystawili procarza przeciw ciezkozbrojnemu, jak to bylo w owym czasie w zwyczaju. Letkozbrojny by nie mial szans, zostawal lucznik albo procarz. Opancerzony byl Goliat jak T-34, wiec szczala jego pancerza by nie przebila, takoz trudno by bylo znalezc szpare w zbroi, procarz wydal sie lepszym pomyslem.
W takim razie czemu Saul zaproponował Dawidkowi miecz i zbroję? Bo zakładał, że będzie barował się jak ciężkozbrojny z ciężkozbrojnym. Zaproponuj alternatywne wyjaśnienie, które się kupy będzie trzymało.
los : Gry nie fair? A to Dawid i Goliat startowali w turnieju szachowym?
Nie, ale wątkotwórca, jak zrozumiałem, postawił taki zarzut. Jego należałoby zapytać o intencję. Dla mnie to drugorzędne, bo Bóg ani nie gra ani tym bardziej nie robi niczego nie fair. Tak już ma. Skoro tak i skoro był osobiscie zaangazowany w tę walkę to takie spekulacje są nieuprawnione.
Ja to raczej widzę tak, że wchodzi Dawid do Saula i mówi: "Panie królu, no co się tu dzieje, ja słyszę że ktoś obraża honor armii izraelskiej i jeszcze żyje??? Noż zabiję jak psa!!!" Dawid nigdzie nie wspomina o tym, że zamierza z nim toczyć jakieś pojedynki. Zwłaszcza na jakichś tam zasadach. To Goliat proponuje zasady (Kto zwycięży, ten bierze niewolników i na odwrót). Żydzi gdy zwyciężyli żadnych niewolników nie wzięli.
Szturmowiec.Rzplitej : To co zrobił King David po prostu nikomu się w pale nie mieściło.
Poddam w watpliwosc. Po prostu - wystawili procarza przeciw ciezkozbrojnemu, jak to bylo w owym czasie w zwyczaju. Letkozbrojny by nie mial szans, zostawal lucznik albo procarz. Opancerzony byl Goliat jak T-34, wiec szczala jego pancerza by nie przebila, takoz trudno by bylo znalezc szpare w zbroi, procarz wydal sie lepszym pomyslem.
W takim razie czemu Saul zaproponował Dawidkowi miecz i zbroję? Bo zakładał, że będzie barował się jak ciężkozbrojny z ciężkozbrojnym. Zaproponuj alternatywne wyjaśnienie, które się kupy będzie trzymało.
Takowy mial pomysl - bo na ciezkozbrojnego drugi ciezkozbrojny tez sie nada. Ale kiedy sie Dawid zaplatal we wlasne nagolennice i wylozyl jak dlugi wygniatajac a moze i lamiac (braz jest kruchy) cenne fragmenty pancerza, zmienili zdanie co do taktyki. Mie rzecz z punktu widzenia teorii gier zainteresowala. Bo tak - opcja jest konno lub pieszo i tyle, reszta uzbrojenia wedle gustu. Chiba nawet pomocnika mozna miec, bo Edward Gierek Goliatowi towarzyszyl. Wyzywajacy jest na przegrywajacej pozycji - wystawisz letkozbrojnego, to na ciebie wysla lucznika lub ciezkozbrojnego, wystawisz procarza, to cie zalatwia lucznikiem etc. Wyzywajacy musi byc uniwersalny i taka opcje przyjeli Filistyni - wielki i silny a opancerzony jak tank, pieszo takiemu nikt nie poradzi z wyjatkiem wyjatku wyjatkowo dobrego procarza. I tak sie stalo. Ignac, w Europie zbroja pelna to dopiero XV wiek, wtedy jak ktory mial metalowy helm, to sie pewnie musial czuc jakims cyborgiem i cudem technologii. Pancerz Goliata wazyl pięc tysięcy sykli nie liczac helmu i nagolennic czyli 57 kg, tarcza byla tak ciezka, ze mimo krzepy nie byl w stanie sam jej uniesc i potrzebowal Edwarda Gierka do pomocy. Toz to czolg! Z cala pewnoscia nie jest to pancerz do walki, w ktorej trzeba sie ruszac. Przeciw czemu byl Goliat tak opancerzony? Przeciw kamieniom z procy. Masz inny pomysl? The author has edited this post (w 07.05.2014) Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
I jeszcze jeden tekst Dawidka, kóry umkł twej uwadze: "Kiedy sługa twój pasał owce u swojego ojca, a przyszedł lew lub niedźwiedź i porwał owcę ze stada, wtedy biegłem za nim, uderzałem na niego i wyrywałem mu ją z paszczęki, a kiedy on na mnie napadał, chwytałem go za szczękę, biłem i uśmiercałem. Sługa twój kładł trupem lwy i niedźwiedzie, nieobrzezany Filistyn będzie jak jeden z nich, gdyż urągał wojskom Boga żywego." Spróbuj Ignacu złapać lwa lub niedźwiedzia za szczękę, pobić i uśmiercić, gwarantuję, że to lew (lub niedźwiedź - bo nie obaj, ten pierwszy niewiele zostawi dla nastepnych) będzie górą. Dawid może nieco niższy od Goliata był ale nie był z niego ułomek. Tekst "sługa twój kładł trupem lwy i niedźwiedzie" znaczy po prostu "nie bój jeża panie król, mam wprawę i poradzę sobie." Mówił to pewnie pokazując procę jako narzędzie znakomite do uśmiercania bestii. A że kronikarz o geście nie wspomniał? W kronikach też się buduje napięcie, efekt miał się pojawić dopiero na końcu. Są ludzie bardzo silni i sprawni nie wyróżniający się specjalnie budową. Najsilniejszy człowiek swoich czasów George Hackenschmidt mial 175 cm wzrostu i jego waga nigdy nie przekroczyła 100 kilogramów. The author has edited this post (w 08.05.2014) Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
A czy mnie się nie mydli, że Soul patrzył na Dawida złym okiem? Może dlatego go chciał zapuszkowac i wysłać jako konserwem dla Filistyńczyków? “It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
fatuswombatus A czy mnie się nie mydli, że Soul patrzył na Dawida złym okiem? Może dlatego go chciał zapuszkowac i wysłać jako konserwem dla Filistyńczyków?
To, o ile pamietam, było później. Dawid zdobył ogromną popularność w narodzie co drażniło ambicję Saula i poczuł się zagrozony. Wtedy postanowił go wykończyć, a przynajmniej zneutralizować.
los Pancerz Goliata wazyl pięc tysięcy sykli nie liczac helmu i nagolennic czyli 57 kg, tarcza byla tak ciezka, ze mimo krzepy nie byl w stanie sam jej uniesc i potrzebowal Edwarda Gierka do pomocy.
Raczej nie o to chodzi, w jednej łapie włócznia, w drugiej nóż, po rzuceniu włócznią bierze tarczę.
Komentarz
Ksiega Samuela to pol na pol kroniki z teologia. Kroniki nalezy interpretowac, nawet amatorsko, nawet wariacko, natomiast z teologia trzeba byc ostroznym, bo heterodoksja za progiem.
Coz zlego w dociekaniu jakim kamieniem zaliczyl w czolo Goliat?
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
[/quote]
W samym dociekaniu nic, chociaż mnie ten problem specjalnie nie interesuje. Gorzej jesli to prowadzi do spekulacji o jakichś manipulacjach, grze nie fair itp i to w dodatku z bezpośrednim zaangażowaniem Pana Boga. Stąd już tylko kroczek do stwierdzenia że to Wielki Manipulator, któren się nami nieczysto zabawia.
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
BTW - uswiadomilem sobie, ze walki gladiatorow byly ciekawsze od obecnych wlasnie przez asymetrie. Jednakowo wyposazeni i na podobnym poziomie zawodnicy walcza podobnie przez co walka traci na widowiskowosci. A jak sie tlukl Retiarus z Secutorem, to kazdy korzystal z tego co ma i byl to naprawd spektakl. Jak Dawid z Goliatem.
The author has edited this post (w 07.05.2014)
pierwsze primo sprawa klimatu nie została poruszoną. A klimat tam raczej sprzyja skąpo odzianemu Dawidowi (do tego jeszcze małolat) a Goliat będąc odziany w ciążką zbroję jak by się nie ruszył to i tak ma pod górkę. Więc, mamy zagrywkę taktyczną. Dawid powiedzmy rzuca i pudłuje. CO wtedy robi dzielny Dawid który nie dość że ma serce lwa to i nie jest w ciemię bity? Daje dyla i robi rundę mało honorową wzdłuż doliny. Lecz Goliat wsciekły że mu małolat robi chlew na polu walki rusza za nim. Myślę że po jakieś pi razy oko 1500metrów Goliat i tak by odwalił kitę na zawał. Bieganie w zbroi w pełnym słońcu to masakra i samobOOjstwo. Więc taktyka obięta przez selekcjonera narodu wybranego w meczu z reprezentantem Filistynów jak najbardziej OK.
Tyle że wtedy nie mamy doczynienia z artylerią bowiem takowa raczej stacjonarnie wali w przeciwnika. Tu raczej mamy spieszonego agenta do zadań specjalnych v zgrupowanie pancerne.
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
Wiadomo jagby walczyli - Goliat by sie zaslanial tarcza przed kamieniami a Dawid probowal trafic go kamieniem we wrazliwe miejsce, obalic na ziemie, dobiec zanim wstanie (ciezka zbroja to utrudnia) i dorznac. Rydzykowna taktyka - po utracie kamieni bylby bezbronny, a bylo ich tylko piec. Jak wiemy, udalo mu sie lepiej niz zakladal.
A ze Filistyni nie wiedzieli, ze maja do czynienia z procarzem, to wlozmy miedzy bajki. Pewnie byli na to przygotowani, skoro Goliat "na głowie miał hełm z brązu, ubrany zaś był w łuskowy pancerz z brązu o wadze pięciu tysięcy syklów.
Miał również na nogach nagolenice z brązu oraz brązowy, zakrzywiony nóż w ręku.
Drzewce włóczni jego było jak wał tkacki, a jej grot ważył sześćset syklów żelaza. Poprzedzał go też [giermek] niosący tarczę." Przeciw czemu sie tak opancerzac, jak nie przeciw kamieniom?
Zaproponuj alternatywne wyjaśnienie, które się kupy będzie trzymało.
To Goliat proponuje zasady (Kto zwycięży, ten bierze niewolników i na odwrót). Żydzi gdy zwyciężyli żadnych niewolników nie wzięli.
Mie rzecz z punktu widzenia teorii gier zainteresowala. Bo tak - opcja jest konno lub pieszo i tyle, reszta uzbrojenia wedle gustu. Chiba nawet pomocnika mozna miec, bo Edward Gierek Goliatowi towarzyszyl.
Wyzywajacy jest na przegrywajacej pozycji - wystawisz letkozbrojnego, to na ciebie wysla lucznika lub ciezkozbrojnego, wystawisz procarza, to cie zalatwia lucznikiem etc. Wyzywajacy musi byc uniwersalny i taka opcje przyjeli Filistyni - wielki i silny a opancerzony jak tank, pieszo takiemu nikt nie poradzi z wyjatkiem wyjatku wyjatkowo dobrego procarza. I tak sie stalo.
Ignac, w Europie zbroja pelna to dopiero XV wiek, wtedy jak ktory mial metalowy helm, to sie pewnie musial czuc jakims cyborgiem i cudem technologii. Pancerz Goliata wazyl pięc tysięcy sykli nie liczac helmu i nagolennic czyli 57 kg, tarcza byla tak ciezka, ze mimo krzepy nie byl w stanie sam jej uniesc i potrzebowal Edwarda Gierka do pomocy. Toz to czolg! Z cala pewnoscia nie jest to pancerz do walki, w ktorej trzeba sie ruszac.
Przeciw czemu byl Goliat tak opancerzony? Przeciw kamieniom z procy. Masz inny pomysl?
"Kiedy sługa twój pasał owce u swojego ojca, a przyszedł lew lub niedźwiedź i porwał owcę ze stada,
wtedy biegłem za nim, uderzałem na niego i wyrywałem mu ją z paszczęki, a kiedy on na mnie napadał, chwytałem go za szczękę, biłem i uśmiercałem.
Sługa twój kładł trupem lwy i niedźwiedzie, nieobrzezany Filistyn będzie jak jeden z nich, gdyż urągał wojskom Boga żywego."
Spróbuj Ignacu złapać lwa lub niedźwiedzia za szczękę, pobić i uśmiercić, gwarantuję, że to lew (lub niedźwiedź - bo nie obaj, ten pierwszy niewiele zostawi dla nastepnych) będzie górą. Dawid może nieco niższy od Goliata był ale nie był z niego ułomek. Tekst "sługa twój kładł trupem lwy i niedźwiedzie" znaczy po prostu "nie bój jeża panie król, mam wprawę i poradzę sobie." Mówił to pewnie pokazując procę jako narzędzie znakomite do uśmiercania bestii. A że kronikarz o geście nie wspomniał? W kronikach też się buduje napięcie, efekt miał się pojawić dopiero na końcu.
Są ludzie bardzo silni i sprawni nie wyróżniający się specjalnie budową. Najsilniejszy człowiek swoich czasów
George Hackenschmidt mial 175 cm wzrostu i jego waga nigdy nie przekroczyła 100 kilogramów.
The author has edited this post (w 08.05.2014)
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”