Skip to content

Jaki jest sens reklamowania oferty bozonarodzeniowej przez Czubaszek i Nergala?

loslos
edytowano March 2015 w Forum ogólne
Pomijajac to, czy Czubaszek nadaje sie do reklamowania czegokolwiek, cwarz ma wyjatkowo paskudna, Nergalem pewnie mozna by sie w jakis reklamach posluzyc.
Ale przeciez to jest jak reklamowanie stekow przez zaprzysieglego wegetarianina lub wodki przez abstynenta.
Na miejscu prezesow Empiku dzial marketingu bym wywali na bruk.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
«1

Komentarz

• A tu nie chodzi raczej o pokazanie cwelom, gdzie ich miejsce?
  • Może i chodzi. Ale tą razą to "cwele" pokazały marketingowcom empiku, gdzie ich miejsce...
  • Szturmowiec.Rzplitej
    A tu nie chodzi raczej o pokazanie cwelom, gdzie ich miejsce?
    No fajnie, pokazujemy cwelom, gdzie ich miejsce, w wyniku czego sprzedaz Empiku spada o iles procent. Inwestorom cos takiego zwykle sie nie podoba. A marketingowcom Empiku moze i pokazano, gdzie ich miejsce (smietnik) ale jeszcze tam sie nie znalezli. Pewnie warto rzecz dokonczyc.
    Pani rzeczniczka Empiku nazywa sie Monika Marianowicz.
    The author has edited this post (w 11.12.2014)

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • los
    Szturmowiec.Rzplitej
    :
    A tu nie chodzi raczej o pokazanie cwelom, gdzie ich miejsce?
    No fajnie, pokazujemy cwelom, gdzie ich miejsce, w wyniku czego sprzedaz Empiku spada o iles procent. Inwestorom cos takiego zwykle sie nie podoba. A marketingowcom Empiku moze i pokazano, gdzie ich miejsce (smietnik) ale jeszcze tam sie nie znalezli. Pewnie warto rzecz dokonczyc.
    Pani rzeczniczka Empiku nazywa sie Monika Marianowicz.
    Tu nie chodzi o sprzedaż, ale o przeoranie mózgów. Losie, jeśli będziesz wszystko oceniał w kategorii zysków lub strat, to dojdziesz do mySlenia XiX wiecznego. A mamy wiek XXI. Litera I zmieniła miejsce w szeregu.

W jedności siła!

"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
  • starybelf
    Tu nie chodzi o sprzedaż, ale o przeoranie mózgów.
    Dokładnie. Ta "kampania reklamowa" świetnie wpisuje się w ateizowanie świąt Bożego Narodzenia. Czy to jest koordynowane? Nie sądzę. Moim zdaniem po prostu różne "creative managery" po prostu nie mogą zdzierżyć tgo że Boże Narodzenie ma charakter religijny. Dlatego chętnie przykłądają się do jego rozmycia. Inna sprawa, że wygląda na to, że reklama straciła swoją rolę. Bo pisząc o negatynych skutkach bojkotu wspomina się, że obroty Empiku nie zmniejszyły się istotnie. Może to i prawda, ale jako prosty wsiór myślałem, że kampania reklamowa jest po to żeby sprzedaż zwiększać...
  • pawel.adamski
    Bo pisząc o negatynych skutkach bojkotu wspomina się, że obroty Empiku nie zmniejszyły się istotnie. Może to i prawda, ale jako prosty wsiór myślałem, że kampania reklamowa jest po to żeby sprzedaż zwiększać...
    Myślę że w ogóle jeszcze za wcześnie mówić o zwiększeniu czy zmniejszeniu. Można będzie dopiero porównać sprzedaż przedświąteczną tegoroczną z ubiegłoroczną.
  • Brzost
    Myślę że w ogóle jeszcze za wcześnie mówić o zwiększeniu czy zmniejszeniu. Można będzie dopiero porównać sprzedaż przedświąteczną tegoroczną z ubiegłoroczną.
    Tyż prowda.
    Zwłaszcza, że różnego rodzaju towarzyskie układy między marketingowcami a dziennikarzami (czy raczej "media workerami") mogą być przyczyną powstawania tekstów o nieskuteczności bojkotu. Choćby po to by do niego zniechęcać - bo po co bojkowować jak bojkot nieskuteczny....
  • pawel.adamski
    po co bojkowować jak bojkot nieskuteczny?
    Z obrzydzenia. I jest jeszcze jeden element - ja znam nazwisko i nawet ćwarz pani Marianowicz. Ona mojego nie zna.

• Niech koleżeństwo pamięta że na froncie walki ideowej nie ma zbyt wielkiej ofiary. SzczegOOlnie gdy takową można wpOOścić w koszta i odpisać od dochodu

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • los
    pawel.adamski
    :
    Z obrzydzenia. I jest jeszcze jeden element - ja znam nazwisko i nawet ćwarz pani Marianowicz. Ona mojego nie zna.
    Tyle, że sporo osób się nie brzydzi. Sam wielokrotnie słyszałem argumentację, że owszem kamania obrzydliwa, a empik to wogóle ma sporo za uszami, ale jest taki wygodny... Argumentu, że skoro bojkot jest nieskuteczny to nie ma sensu się do niego przyłączać lub kontynuować też nie wymyśliłem....
  • fatuswombatus
    Niech koleżeństwo pamięta że na froncie walki ideowej nie ma zbyt wielkiej ofiary. SzczegOOlnie gdy takową można wpOOścić w koszta i odpisać od dochodu
    No ale nie mogą przecież bez końca dokładać do interesu. Kolega zdaje się sądzić według siebie i myśli że tam są ideowcy gotowi na wielkie ofiary. A w większości ich ideą jest kasa.
  • fatuswombatus
    Niech koleżeństwo pamięta że na froncie walki ideowej nie ma zbyt wielkiej ofiary. SzczegOOlnie gdy takową można wpOOścić w koszta i odpisać od dochodu
    Czasem nie można. Nie jest dobrze wyskoczyć przed szereg na wielkiej wojnie. Po tej wojnie złote ma się medale ale można nie mieć czego innego.

• Kolegom takie tłumaczonko nie pasi? No problemas! mam inne także dobre.
    Otóż marketingowcy empikOO cierpią na syndrom ministry muchy. Tyż nie mają zielonego pojęcia co się w bugoodrzu na prawde dzieje. No bo skont? Z GW TVN i TVN24? No se prosze nabiału nie robić
    :)

• Syndrom ministry Muchy u marketingowca? To jak lęk wysokości u pilota.

• Pojadę inną klasykom sparafrazowanom: sorry taki mamy byznes, takie mamy marketyngowce Losie.
    W okukule to wychodzi na to że ministry bugoodrzańskiego nierzontu to istne clairvoyantki.

• Zależy mi na tym, żebyście mnie wyśmiali, bo wszędzie zaczynam widzieć pewne prawidłowości.
    Jaki sens ma zrobienie plastikowego satanisty postacią Bożego Narodzenia w sklepiku z książkami? Żaden, z której strony nie spojrzysz.
    Dlaczego pojawiają się przecieki z kompromitujących rozmów sędziego, bardzo ważnej i jednak cały czas obdarzanej zaufaniem instytucji ?
    Dlaczego na rympał są fałszowane wybory, idiotycznie, może i skutecznie, ale w sposób tak debilny, że aż się nie chce wierzyć, że nie dało się inaczej ?
    Dlaczego ni w pięc ni w dziesięć ktoś przekazuje nagrania totalnie kompromitujące polityków rządzącej partii, która ponoć ma monopol na wszystko w Polsce ?
    Bo celem nadrzędnym jest wsadzenie kija w szprychy, totalne zantagonizowanie wszystkich ze wszystkimi, plunięcie w twarz Katolom Nergalem, podważenie wiarygodności ostatniej instytucji, która stoi na straży prawa w Polsce (już pomińmy czy tak jest, chodzi co ludzie myślą). Itd., itp. Mam wkleić znowu zasady pewnego Chińczyka ?
    Mamy wojnę, ona już była dawno, ale teraz się nasila.
    Takiej jasności umysłu jak po pierwszej turze wyborów nie miałem dawno. Trwało to parę godzin, później zaczeły mnie nachodzić wątpliwości, czy nie odlaciałem. Ale to wraca ...
    JORGE>
  • pawel.adamski
    los
    :
    pawel.adamski
    :
    Tyle, że sporo osób się nie brzydzi. Sam wielokrotnie słyszałem argumentację, że owszem kamania obrzydliwa, a empik to wogóle ma sporo za uszami, ale jest taki wygodny... Argumentu, że skoro bojkot jest nieskuteczny to nie ma sensu się do niego przyłączać lub kontynuować też nie wymyśliłem....
    Ano właśnie. Bo trza ustalić dla jakiego targetu swoją reklamę kieruje empik. Czy kieruje on swoją reklamę do statecznych ojców rodzin, tudzież troskliwych matek. Nie. On kieruje akcję rekalmową do tzw. mwzwm - singles. A ci jak wiadomo to chętnie korzystają z usług big dwarfa i choinkowych prezentów, jednoczesnie brzydząc się barszczem z uszkami, kapustą z grzybami i uciekających przed pasterką.

W jedności siła!

"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
  • starybelf
    Ano właśnie. Bo trza ustalić dla jakiego targetu swoją reklamę kieruje empik. Czy kieruje on swoją reklamę do statecznych ojców rodzin, tudzież troskliwych matek. Nie.
    Ale ci stateczni też dotąd kupowali, tak z rozpędu, bo po drodze. Ja tak robiłem. A teraz na analogiczne zakupy prezentowe poszedłem również po drodze do księgarni na Grójeckiej i okazało się że Ępik nie jest mi w ogóle do życia niezbędny.
  • http://pulsinwestora.pb.pl/3835567,80051,empik-pomnozyl-straty

Empik Media & Fashion (EMF) odnotował 41,48 mln zł skonsolidowanej straty netto z działalności kontynuowanej przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w I poł. 2014 r. wobec 10,02 mln zł straty rok wcześniej, podała spółka w raporcie.

Empik pomnożył straty

Tagi

Wyniki spółek

Notowania

NFIEMF
    Strata
    operacyjna
    wyniosła 5,37 mln zł wobec 66 tys. zł zysku rok wcześniej.
    Skonsolidowane
    przychody
    ze sprzedaży sięgnęły 1269,99 mln zł w I poł. 2014 r. wobec 1330,35 mln zł rok wcześniej.
  • Dziwne byłoby, jakby miała zyski firma zatrudniająca Monikę Marianowicz.

• dziś otrzymałem imejla ze ępiku z ofertą (jakaś książka)
    Odpisałem, że zapisałem się do bojkotu i nie kupiem.
    (Wiem, że to spam rozsyłany przez firmy marketinku spamowego, ale jak oś tak lepiej się poczułem...)
  • pawel.adamski:
    "Ta "kampania reklamowa" świetnie wpisuje się w ateizowanie świąt Bożego Narodzenia. Czy to jest koordynowane? Nie sądzę."
    Starzy ludzie mówią, że jest taki jeden. Mąci w głowach, na manowce sprowadza, sieje zamęt, kusi... Ale to spiskowa teoria, kto by w to wierzył!
    The author has edited this post (w 12.12.2014)
  • Nie znam się na marketingu, ale wbrew pozorom biznes boi się i unika kontrowersji. Nawet tego typu biznes. Tak naprawdę, ile nietypowych akcji marketingowych przyniosło zamierzane skutki, a ile osiągnęło efekt odwrotny ? Na kontrowersji można ugrać klienta jednorazowego, a przecież najważniejsi są ci stali, regularnie powracający. Dla mnie cały ten cyrk z Nergalem i tym drugim gnomem nie ma żadnego sensu. Ani to spójne, ani wiarygodne, ani specjalnie szokujące, żeby wywołać jakiś jednorazowy skok, albo żeby zadziałał efekt antybojoktujący. Jeżeli tam faktycznie działa jakaś idiotka to powinno jej już zaraz nie być.
    JORGE>
  • romeck
    dziś otrzymałem imejla ze ępiku z ofertą (jakaś książka)
    Odpisałem, że zapisałem się do bojkotu i nie kupiem.
    (Wiem, że to spam rozsyłany przez firmy marketinku spamowego, ale jak oś tak lepiej się poczułem...)
    Tak jak ja kiedyś powiedziałem pani dzwoniącej z Play, że mam w dupie ich firmę bo reklamuje ją Wojewódzki. Nawet maila napisałem.  A pół roku poźniej przeniosłem wszystkie telefony firmowe do Play, bo nasz zaprzyjaźniony pan od komórek zmienił pracę, z Ery stał się handlarzem Play i taką ofertę strzelił, że musiałem to zrobić.
    Gorzej, świadczymy jakieś drobne usługi dla Agory i musze powiedzieć, że współpraca układa się bardzo dobrze, mam o nich dobre zdanie. Tak to jest, albo się chce jakoś w tych realich funkcjonować, albo zachować pełną konsekwencję. I jak teraz brzmią moje słowa o odpowiedzialności zbiorowej wszystkich skurwiałych mediów, z szeregowymi pracownikami włącznie ? To trąci realatywizmem, prawda ? Prawda. Mam nadzieję, że jednak pewnej bariery nie przekroczę. A zdania nie zmienię ...
    JORGE>
  • JORGE
    Zależy mi na tym, żebyście mnie wyśmiali, bo wszędzie zaczynam widzieć pewne prawidłowości.
    Jaki sens ma zrobienie plastikowego satanisty postacią Bożego Narodzenia w sklepiku z książkami? Żaden, z której strony nie spojrzysz.
    Dlaczego pojawiają się przecieki z kompromitujących rozmów sędziego, bardzo ważnej i jednak cały czas obdarzanej zaufaniem instytucji ?
    Dlaczego na rympał są fałszowane wybory, idiotycznie, może i skutecznie, ale w sposób tak debilny, że aż się nie chce wierzyć, że nie dało się inaczej ?
    Dlaczego ni w pięc ni w dziesięć ktoś przekazuje nagrania totalnie kompromitujące polityków rządzącej partii, która ponoć ma monopol na wszystko w Polsce ?
    Bo celem nadrzędnym jest wsadzenie kija w szprychy, totalne zantagonizowanie wszystkich ze wszystkimi, plunięcie w twarz Katolom Nergalem, podważenie wiarygodności ostatniej instytucji, która stoi na straży prawa w Polsce (już pomińmy czy tak jest, chodzi co ludzie myślą). Itd., itp. Mam wkleić znowu zasady pewnego Chińczyka ?
    Mamy wojnę, ona już była dawno, ale teraz się nasila.
    Takiej jasności umysłu jak po pierwszej turze wyborów nie miałem dawno. Trwało to parę godzin, później zaczeły mnie nachodzić wątpliwości, czy nie odlaciałem. Ale to wraca ...
    JORGE>
    Toyah postawił hipotezę że to po prostu objawy działań "systemu" na rzecz zmiany administratorów Tenkraju, którym do głowizny uderzyła sodówka i zaczęli wchodzić w szkodę.
    Nie wiem czy to wersja bardziej czy mniej optymistyczna.
    The author has edited this post (w 12.12.2014)
  • Nie ma systemu. Niestety.

• System to tylko hasełko. Może oznaczać po prostu grupę interesu, która nie jest zainteresowana występami przed kamerą tudzież stanowiskami w polityce.
  • Takowych jest duzo ale to jeszcze nie system.
    "System" musi miec strukture i sterownosc a czegos takiego nie ma. Jeszcze niedawno Tusk kierowal Polska (wbrew tekstowi niektorych, ze jest pacynka), teraz nie ma nikogo takiego. Lodz plynie bez sternika.

• los
    Lodz plynie bez sternika.
    Tylko że
    ktoś
    podejmuje bardzo istotne decyzje o zakupie broni,
    ktoś
    decyduje o azotach,
    ktoś
    za chwilę podejmie decyzję, po której unieruchomoniony zostanie gazoport w Świnoujściu, ...
  • Ta lodz plynie bez sternika, inne lodzie maja jakis kierunek, wiec swoje cele realizuja.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.