Co peerelakowi w duszy gra (nostalgia za enkawudzistą)
Chrabota:
"W przeciwieństwie do tych prawdziwie wielkich nie było w nim ani cienia ducha buntu. Grywał na zamówienie władzy i postaci wyjątkowo ugrzecznione, jak choćby sławny „Pan Samochodzik". Zero kontrowersji.
Nie przyłączył się do bojkotu telewizji i kina po stanie wojennym. Do końca uciekał przed sytuacjami, które domagały się pokazania charakteru. Na żart zdobył się raz, występując u Barei jako wujek Dobra Rada w „Misiu".
A jednak jakoś będzie go brakowało. Nie tylko jako najbardziej znanej twarzy PRL- u
."
Bardzo wymowna ilustracja skurwiałej duszy. Mentalny kacap, burłak w chomącie tęskniący sam nie wie do czego. Im naprawdę w duszy gra (może i nieuświadomiona ale jednak) tęsknota do knuta.
Zegar biologiczny tyka potęgując lęk Michnika
"W przeciwieństwie do tych prawdziwie wielkich nie było w nim ani cienia ducha buntu. Grywał na zamówienie władzy i postaci wyjątkowo ugrzecznione, jak choćby sławny „Pan Samochodzik". Zero kontrowersji.
Nie przyłączył się do bojkotu telewizji i kina po stanie wojennym. Do końca uciekał przed sytuacjami, które domagały się pokazania charakteru. Na żart zdobył się raz, występując u Barei jako wujek Dobra Rada w „Misiu".
A jednak jakoś będzie go brakowało. Nie tylko jako najbardziej znanej twarzy PRL- u
."
Bardzo wymowna ilustracja skurwiałej duszy. Mentalny kacap, burłak w chomącie tęskniący sam nie wie do czego. Im naprawdę w duszy gra (może i nieuświadomiona ale jednak) tęsknota do knuta.
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Ale co innego aktorstwo, a co innego postawa pozaaktorska.
To tak jak z Freddiem Mercurym. Rewelacyjny pieśniarz, ale jako człowiek, ech.....
+++
The author has edited this post (w 27.11.2014)
W jedności siła!
"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Szczególnie lata młodzieńcze?
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Swego czasu wydano u nas "Księgę Parodii", w której w której zebrano parodie znanej literatury zarówno wyższej jak i popularnej. Były tam też parodie scenariuszy filmowych. Jeden, autorstwa Zenona Wiktorczyka nosił tytuł "Kapitan Gloss". Brzmiało to jakoś tak:
Gloss: Staszek? Słuchaj, mam materiały do przekazania. Co mówisz? Czy możemy swobodnie rozmawiać? Tak, wiem, Brunner ma nas na podsłuchu, ale mówimy po polsku, więc nic z tego nie zrozumie. Czekaj, moment... widzę że chyba mnie namierzyli, właśnie pod dom zajechał samochód Gestapo. Na chwilę przerwę, bo muszę odbezpieczyć rewolwer. O, pierwszy gestapowiec już stanął w drzwiach, ale go położyłem na miejscu. Czekam na następnego... Zaraz... muszę przełożyć słuchawkę do prawej ręki, bo z lewej celniej strzelam...
etc. Ja najbardziej lubiłem odcinek z hrabią Wąsowskim
The author has edited this post (w 28.11.2014)
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
W jedności siła!
"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
-Gdybym był niedyskretny Brunner zapytałbym, skąd pana stać na pięciomarkowe cygara
Brunner do Geibla:
-Ba! Gdybym ja był niedyskretny...
Geibel mu przerywa:
- Na szczęście obaj jesteśmy dyskretni...
Ale jeśli chodzi o "luksus", to "Stawkę" przebiło "Życie na gorąco"
W jedności siła!
- A teraz przyprowadźcie Brunnera.
- Co? Chcecie, żebyśmy też wam go wydali - zapytał ameryański generał.
- Nie. Brunner tu przyjdzie pić z nami wódkę. Bo Brunner już nie jest z gestapo. On już jest ze stasi.
W jedności siła!
The author has edited this post (w 28.11.2014)
kot się wabi Freddie...
Ale jako człowiek, ech....
=
W dzieciństwie przeczytałem wszystkie książki o Panu Samochodziku.
I nigdy Mikulski jako Samochodzik mi nie pasował, nieporozumienie.
=
Ale duet Brunner - Kloss to super para jak Kargul - Pawlak. Mimo propagandy (ja w Czterech pancernych) obejrzałem serial parę razy.
W jedności siła!
W jedności siła!