Skip to content

Nycz się nie stało a co się stało to i tak

2»

Komentarz

• Chodzi o to, żeby nie wymieniać konkretnie tych "wielu przejawów dawnej postaci Kościoła", dzięki czemu każdy będzie mógł sobie podstawić to, czego nie lubi i być zadowolonym.

• @Inż powiedział(a):
    Chodzi pewnie o tych letnich, dla których chodzenie do kościoła było tylko przyzwyczajeniem. Po prostu była okazja, żeby zmienić przyzwyczajenia.

To się chyba nazywało donatyzm - herezja uznająca za chrześcijan tylko tych, którzy byli gotowi umrzeć za wiarę.

• Miejsce w Kościele jest zarówno dla herosów i komandosów Chrystusa jak i dla knotków tlących się i trzcin nadłamanych. Ale przy tym pamiętać należy że miejsce odpowiednie, bo jak się zamienią miejscami to i Kościół będzie stał na głowie

• @los powiedział(a):

@Inż powiedział(a):
    Chodzi pewnie o tych letnich, dla których chodzenie do kościoła było tylko przyzwyczajeniem. Po prostu była okazja, żeby zmienić przyzwyczajenia.

To się chyba nazywało donatyzm - herezja uznająca za chrześcijan tylko tych, którzy byli gotowi umrzeć za wiarę.

Ależ ja nie uprawiam donatyzmu. Nie mi oceniać, kto jest w Kościele a kto poza nim.

Po prostu, na ataki Złego bardziej narażeni są ci, którzy są w Kościele płytko. Tych, który mocniej trzymają się Krzyża Chrystusowego, trudniej od Niego oderwać.

• @Inż powiedział(a):

Po prostu, na ataki Złego bardziej narażeni są ci, którzy są w Kościele płytko.

O.Pio, pronoszcz z Ars, O.Dolindo i wielu świętych odpierali ataki Złego przez całe życie.

Tych, który mocniej trzymają się Krzyża Chrystusowego, trudniej od Niego oderwać.

Oczywista oczywistość.

• Następca kard. Nycza
    podoba mi się z oblicza.

• @Mania powiedział(a):

@Inż powiedział(a):

Po prostu, na ataki Złego bardziej narażeni są ci, którzy są w Kościele płytko.

O.Pio, pronoszcz z Ars, O.Dolindo i wielu świętych odpierali ataki Złego przez całe życie.

Tych, który mocniej trzymają się Krzyża Chrystusowego, trudniej od Niego oderwać.

Racja. Nieprecyzyjnie się wyraziłem.

• Ktoś mi polecił tekst z pejsa niejakiego Głowackiego o abp. Galbasie. Niestety nie wiem, jakiego Głowackiego poza tym, że łódzkiego Głowackiego. Nie mam pejsa. Czy ktoś mógłby wkleić?

• "Teraz jest łatwo być uprzejmym, dobroczynnym, pokornym, dopóki panuje pokój i jest dostatek."

O to to!

👣

🐾
    🐾

• Kol Ignatz
    Zainspirował mnie

Największa trwoga mego życia dopadła mnie w covidzie

Wielka Noc, ranna Msza św
    Ksiądz w drzwiach zakrystii
    „Nie wyjdę do ołtarza dopóki nie wyjdziecie z kościoła”
    Było nas 7.

Jego kolega kilka dni wcześniej w wielki Piontek zapłacił chyba 6 ooo grzywny za ludzi na cmentarzu .

Kupiłem mu nawet Szczypczyki kosmetyczne pozłacane do podawania Komunii św jak kiedyś w czasach zarazy

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.