Skip to content

Biskup Mering poparł nasz protest

edytowano March 2015 w Forum ogólne
http://wobroniewiaryitradycji.wordpress.com/2014/06/16/bp-mering-protestuje-przeciwko-wystawieniu-golgoty-picnic-i-zacheca-innych-do-wysylania-protestow/
"[...] Wraz z setkami tysięcy wiernych Diecezji Włocławskiej, Diecezji macierzystej Sługi Bożego Księdza Kardynała Wyszyńskiego, Świętej Siostry Faustyny, Świętego Ojca Maksymiliana – wyrażam swój zdecydowany protest i sprzeciw wobec jawnego bluźnierstwa. A jednocześnie dziękuję, zwłaszcza świeckim katolikom, którzy organizują masowe akcje protestacyjne przeciw poniżaniu Chrystusa i chrześcijaństwa w naszej Ojczyźnie!
Milczeć nie wolno, bo to słusznie może być odbierane jako przyzwolenie i obojętność na zło! Apeluję o mądre decyzje do wszystkich, którym droga jest nasza, polska kultura, a którzy decydują o środkach finansowych umożliwiających wystawienie „Golgota Picnic”!
Dziękuję prasie katolickiej zaangażowanej w troskę o tę sprawę!
Diecezjan Włocławskich proszę o masowe wspieranie protestów i podpisywanie się na
www.protestuj.pl
+ Wiesław Mering
Biskup Włocławski
Przewodniczący Rady KEP
Ds. Kultury i Ochrony
Dziedzictwa Kulturowego
"
«1

Komentarz

• Aczy Jego Świętobliwość Biskup pojawi się na czele demostracji? Bo jeśli nie to ja Biskupa takowoż z całym szcunkiem POpieram z mojego wygodnego fotela.
    I tyle w tomacie. Ze pasterze zapomnieli jak iść na czele swego stada.

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • A ktoś z Kuleżeństwa się wybiera?
  • Widzimy się we wtorek 17. czerwca na Krakowskim Przedmieściu 15 – pod budynkiem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego! Punktualnie o godzinie 15.30!
    http://www.pch24.pl/warszawska-manifestacja-przeciw-bluznierstwom--zapraszamy-,23540,i.html#.U5notWDrcOg.facebook#ixzz34pOgj7gM
    Jeszcze nie wiem, czy będę.
  • 15.30 - Trochę za wcześnie dla mnie... Może dotrę pod koniec?
    Mówiąc o proteście miałem na myśli wyjazd do Poznania 27-28 czerwca.
  • Dlatego wkleiłam info z jutrzejszą demonstracją warszawską. Do Poznania na pewno nie pojadę.
  • Brzost
    A ktoś z Kuleżeństwa się wybiera?
    tak, będę w Poznaniu
  • fatuswombatus
    Aczy Jego Świętobliwość Biskup pojawi się na czele demostracji? Bo jeśli nie to ja Biskupa takowoż z całym szcunkiem POpieram z mojego wygodnego fotela.
    rozumiem, że podpis już złożony na
    www.protestuj.pl
  • kania.zu.kurz
    fatuswombatus
    :
    Aczy Jego Świętobliwość Biskup pojawi się na czele demostracji? Bo jeśli nie to ja Biskupa takowoż z całym szcunkiem POpieram z mojego wygodnego fotela.
    rozumiem, że podpis już złożony na
    www.protestuj.pl
    ed.
    1. wg mnie biskup zrobił dokładnie to, co do niego należało - wskazał kierunek natarcia i pobłogosławił do bitwy, reszta należy do szeregowców
    2. z racji takiej a nie innej funkcji biskupa w KEP jego wytyczna jest zarazem komunikatem całego dowództwa
    3. na marginesie: o biskupie mówi się 'Jego Eminencja', Jego Świątobliwość to papież
  • Jutro też będzie demonstracja narodowców.
  • Kaniu
    Ależ oczywiście że złożony. Napinać się internetowo to ja potrafię!
    Także i mnie moje funkcje tez na wydanie krótkich komunikatów jedynie POzwalają a Krzyż mam schowany zdala od miejsc publicznych.
    A to już mój błąd. Dziękuję i POstaram sobie zapamiętac właściwe nazywnictwo.
    Jeśli nie pójdą na czele dmostracji kardynałowie i biskupi to mozna sobie pomarzyć o zmianach. I dziwić się że zwykli ludzie także wolą kult św. Spokoja. Czemu nie?
    The author has edited this post (w 17.06.2014)

• fatuswombatus
    Kaniu
    Ależ oczywiście że złożony. Napinać się internetowo to ja potrafię!
    Także i mnie moje funkcje tez na wydanie krótkich komunikatów jedynie POzwalają a Krzyż mam schowany zdala od miejsc publicznych.
    A to już mój błąd. Dziękuję i POstaram sobie zapamiętac właściwe nazywnictwo.
    Jeśli nie pójdą na czele dmostracji kardynałowie i biskupi to mozna sobie pomarzyć o zmianach. I dziwić się że zwykli ludzie także wolą kult św. Spokoja. Czemu nie?
    Ośmieliłam się poprawiać używane formy - a sama też popełniłam błąd. Eminencja = kardynał, ekscelencja = biskup. Przepraszam. I dziękuję za podpisanie prostestu.
    Co do pochodów, zadym i demonstracji, i prowadzenia ich przez kardynałów i biskupów - nadal uważam, że to nie jest ich rola. Natomiast gdyby miała się odbyć uroczysta procesja - o, to już zupełnie coś innego.
    Jakoś nie wyobrażam sobie św. Piotra na czele demonstracji. Z godnością biskupa jest związana pewna powaga władzy, która jest na tyle cenna, że nie warto jej tracić. A więc biskupi w tej sytuacji zareagowali prawidłowo - oficjalny komunikat skierowany do wiernych jest ok. Prymas Wyszyński nie zrobiłby inaczej.
  • No cóż Kaniu, mamy zupełnie inne wyobrażenia na temat roli i roli przywódcy biskupa. Być może dlatego jest jak jest.
    Dlaczego Kaniu zrównujesz pochód z zadymą i demonstracją? Jeśli już tak to czy wybierasz się w czwartek na demostrację wiary ulicami swego miasta. Będzie się przeciez dymić. Ba nawet będzie szła rzucająca grupa szturmowa. Czy nie uważasz że sama osobista obecność pasterza nie doda powagi zgromadzeniu i nie uchroni go od przeistoczeniu się w napierdalankę z POlycją?
    Nieładnie tak żonglować słowami wedle uznania.

• kania.zu.kurz
    Co do pochodów, zadym i demonstracji, i prowadzenia ich przez kardynałów i biskupów - nadal uważam, że to nie jest ich rola. Natomiast gdyby miała się odbyć uroczysta procesja - o, to już zupełnie coś innego.
    W Paryżu protestom przewodniczył kard. Vingt-Trois. Ale może one miały charakter procesji? Nie wiem.
    Naiwasem mówiąc, z tego co wyczytałem, w Poznaniu ma być wcześniej Msza św. celebrowana przez abp Gądeckiego i nabożeństwo przebłagalne.
  • Po czymś takim winny być po naszej stronie setki zatrzymań (bez posiłków spoza plugawionego-danego miasta) za zakłócanie porządku publicznego, nielegalne zgromadzenie czy naruszenie nietykalności osobistej, co tam kto woli, raz w życiu można, każdy nast. prezydent miasta miałby podkładkę na ograniczenie wolności ekspresji art. w przyszłości - a obecny winień mieć transparentowy protest przed magistratem tydz. przed i tydz. po - i wnioski o odwołanie.
    Oczywiście wnioski do prokuratury - o zniewagę uczuć religijnych - BO TYM RAZEM NIE BĘDZIE TO IMPREZA ZAMKNIĘTA - no ale przede wszystkim należy to powstrzymać -  i jeśli tam nie pójdą w ruch farby, jaja, spreje, serpentyny, konfeti, pomidory, bębny, trąbki, prawdziwa kanonada muzyczno-artystyczna, w której WEŹMIE UDZIAŁ Z 5-10 PASTERZY (W SUTANNACH) - choćby jedynie mieli tam klęczeć i odmawiać Różaniec i dać się wlec po ulicy służbom porządkowym - co winny pokazać wszystkie media, to znaczy, że mogą wszystko.
    Na ost. oczywiście liczyć nie można, bo tacy fajterzy jak lemański i boniecki - to się tylko lewicy przedarzają, słowo klucz: aktywizm, aktywność.

"Pisior? Na mój nos on nie będzie długo dyrektorem" -- Donald Tusk
  • fatuswombatus
    Dlaczego Kaniu zrównujesz pochód z zadymą i demonstracją? Jeśli już tak to czy wybierasz się w czwartek na demostrację wiary ulicami swego miasta. Będzie się przeciez dymić. Ba nawet będzie szła rzucająca grupa szturmowa. Czy nie uważasz że sama osobista obecność pasterza nie doda powagi zgromadzeniu i nie uchroni go od przeistoczeniu się w napierdalankę z POlycją?
    Nieładnie tak żonglować słowami wedle uznania.
    Dlatego
    Czcigodni Rodacy, uczestnicy Krucjaty Różańcowej za Ojczyznę!
    Zechciejmy wielkodusznie rozsyłać do znajomych tę wiadomość, podjąć modlitwę różańcową i post a w odpowiednim czasie przybyć na miejsce!
    Od pewnego czasu przygotowując się do tego bez rozgłosu a ostatnio już oficjalnie uczestnicy Krucjaty Różańcowej za Ojczyznę wezwali do zablokowania w Poznaniu bluźnierstwa, jakie zaplanowane zostało przez bezbożne siły ciemności na
    27 czerwca a więc na dzień podwójnego święta – Święta Najświętszego Serca Jezusowego i Matki Boskiej Nieustającej Pomocy oraz na dzień 28 czerwca, czyli w Święto Niepokalanego Serca Najświętszej Maryi Panny…
    Czyż w dniach tak wielkich świąt możemy przegrać – rycerstwo polskie dawnych wieków, marzyłoby o podjęcie walki w tak uświęconych dniach i w tak świętej sprawie!
    Bądźmy na miejscu o 19.00!
    Ponieważ w tym samym terminie jest comiesięczne Czuwanie Krucjaty Różańcowej za Ojczyznę na Jasnej Górze, prosimy by niewiasty udały się na Jasną Górę a z mężczyzn, kto w Boga wierzy, niech przybywa do Poznania!
  • I teraz juz mi się zaczyna podobać Twój tryb rozumowania Kaniu.
    A czy biskup(i) poprowadzą swe owieczki przykładem, na czele stadka, czy tez wydadzą stosowne oświadczenie z pozycji wygodnego fotela? Mnie się jakoś nie chce być baranem gdy powinienem być owieczką.

• mmaria
    Jeszcze nie wiem, czy będę.
    Ja też nie wiedziałem, ale załapałem się na samą końcówkę w tym błogosławieństwo ks. Małkowskiego.
    I spotkałem naszego wspólnego znajomego
    :)
  • Brzost - to miło. A ja niestety, znowu nawaliłam
    :(
  • Szczęść Boże
    Prosimy o zgłaszanie się wolontariuszy do prac związanych z przygotowaniem akcji
    oraz służbą porządkową na czas zgłoszonego już legalnie zgromadzenia
    publicznego. Potrzebna jest wieloraka pomoc.
    W Poznaniu od środy 18.06 są już materiały (ulotki i plakaty), z którymi możemy
    dotrzeć do naszych Rodaków, by ich zaprosić do wzięcia udziału 27.06.14 we Mszy
    Świętej odprawianej o g. 18.00 przez Jego Ekscelencję Ks Abpa Stanisława
    Gądeckiego, w Procesji Eucharystycznej ulicami Poznania oraz w organizowanej
    przez uczestników Krucjaty Różańcowej za Ojczyznę modlitwie różańcowej (27 i
    28.06.2014) przed Centrum Kultury Zamek, w którym za nasze pieniądze
    nieprzyjaciele Zbawiciela, Jego Najświętszej Matki, Kościoła Świętego i Ojczyzny
    naszej chcą wystawić swój bluźnierczy spektakl.
    Plakaty i ulotki najlepiej byłoby rozprowadzić właśnie teraz gdy będą dni
    świąteczne Boże Ciało i najbliższa Niedziela. Plakaty powinny już rano w
    czwartek wisieć w okolicach naszych kościołów parafialnych tak by Rodacy
    zmierzający na Msze Święte mogli zapoznać się z zaproszeniem do różańcowej
    modlitwy wynagradzającej i dania świadectwa. Decyzje powinni podjąć nie w
    ostatniej chwili - trzeba abyśmy traktowali poważnie modlitwę i czyn.
    Swoją chęć pomocy prosimy kierować pod numer tel. 501232187, materiały można
    odbierać osobiście w Księgarni Sursum Corda, Rynek Łazarski 1.
    Chętnie odkupimy bilety na spektakl od osób, które zechcą nam je sprzedać
    (daliśmy też ogłoszenie do prasy) - bo choć i tak mamy już zdecydowanie
    wystarczającą ilość biletów na oba terminy, to jednak byłoby najlepiej gdyby
    pseudosztuka i pseudoaktorzy zobaczyli przed sobą pustą salę!
    Podajemy osobom z daleka od Poznania linki do plakatów, jakie można pobrać z
    wirtualnego dysku, wersja większa dla drukarń i dla czasopism oraz wersja
    mniejsza n.p. do rozsyłania droga mailowa:
    https://drive.google.com/file/d/0B7i15HJp0hgRdnZlaUxaRm55cW8/edit
    https://drive.google.com/file/d/0B7i15HJp0hgRdWluQ3A2RGhsM28/edit
    Te plakaty i ulotki informujące, które są już w Poznaniu do odbioru będą
    rozprowadzane wśród mieszkańców stolicy tej pierwszej - po Chrzcie Świętym
    Ojczyzny naszej - polskiej diecezji.
    Nie pozwolimy jej zhańbić!
    Bardzo prosimy o opublikowanie w dużym rozmiarze tego plakatu w czasopismach.
    Innych adresatów z całej Polski, jeśli ktoś może, prosimy o wydrukowanie plakatu
    i wywieszenie w miejscu pracy, także może być on przecież wywieszony gdzieś w
    jakimś innym publicznym miejscu (n.p. na uczelni, na przystanku) Bardzo prosimy
    o umieszczenie grafiki na stronach
    www i
    rozsyłanie mniejszego rozmiaru plakatu
    znajomym, z którymi przy okazji warto omówić się na wycieczkę-rycerski harc do
    Poznania.
    Prosimy o wywieszenie plakatu w pobliżu kościoła parafialnego i zachęcanie
    bliźnich do modlitwy i czyny, do przybycia do Poznania (szczególnie mężczyzn).
    Ojcowie rodzin, mężczyźni, POLACY - przestańcie się bać bo to wstyd przed
    naszymi dzielnymi przodkami i przed młodym pokoleniem!
    Toć w obronie tych właśnie najświętszych wartości, odważniej zachowywały się już
    nawet polskie dzieci, czy to we Wrześni ćwiczone batogiem, czy jak we Lwowie
    stając do walki na śmierć i życie.
    My zaś wezwani jesteśmy DZIŚ tylko na tych parę godzin, by w bezpiecznym miejscu
    z Różańcem Świętym w ręku i gorącym naszym sercem modlić się i dać świadectwo!
    Drugiej takiej mobilizacji już nie będzie! Oto TERAZ mamy możliwość PUBLICZNEGO
    przyznania się do naszego Zbawiciela i Jego Matki, Królowej Polski i albo
    wygramy, postawimy tamę złu, albo śmiertelni wrogowie nas i naszych rodzin
    przejadą się po nas by dopuszczać się jeszcze gorszych rzeczy na naszych
    dzieciach i wnukach teraz i w przyszłości!
    Może kiedyś odczujemy zmęczenie, ale jeszcze nie teraz! Niedoczekanie!
    W dniach tych wielkich świąt
    27. czerwca - podwójnego święta - i Serca Jezusowego i Matki Boskiej
    Nieustającej Pomocy
    i
    28. czerwca - Niepokalanego Serca Najświętszej Maryi Panny
    POŁOŻYMY KRES bezbożnictwu i panoszącemu się w Polsce bandytyzmowi
    lumpenproletariatu, który dorwał się do władzy wtedy gdyśmy naiwnie i leniwie
    spali na warcie, zamiast od początku bronić Ojczyzny!!!
    Teraz te nasze przewinienia możemy naprawić. Teraz, jako marnotrawni synowie,
    marnotrawne Dzieci Boże możemy się nawrócić!
    Dzielnie i z honorem możemy odnowić przyjaźń z Bogiem Ojców naszych i Maryją,
    Jego Matką a naszą Królową!
    Sekretariat Krucjaty Różańcowej
  • Czy uzgodniono wspólne stanowisko z arc. Gądeckim?

• Oświadczenie Mercyzńskiego cytują gazety lokalne (w tym gwno aborcze), więc chociaż na stronie Krucjaty jeszcze nie ma informacji, wiadomość jest pewna.
    Czyli zwyciężyliśmy!
    I pomyśleć, że tylko pomruk niezadowolenia nie tak znowu licznej grupy ludzi wystarczył, żeby ci śmierdzący tchórze ustąpili ze strachem.
    Ktoś wcześniej zadał pytanie o stanowisko ks. abpa Gądeckiego.
    Tu znajdzie odpowiedź:
    "
    Codziennie dociera do nas pokarm, który niesie spustoszenie nie tylko życia doczesnego, ale także życia wiecznego. Przykładem takiego zatrutego pokarmu są proponowane bluźniercze spektakle wyśmiewające w sposób ordynarny naszego Zbawiciela, drwiące z krzyża, który jest symbolem ludzkiego cierpienia. Wystarczy wspomnieć Golgotę Wschodu, Pawiak i Fort VII. Być może jest to część budowania własnego wizerunku na skandalu, będącego czasem zwyczajnym sposobem funkcjonowania branży rozrywkowej, aspirującej do miana artystycznej, sposobem przyciągnięcia uwagi przez atakowanie uczuć religijnych".
    Cytat z lokalnego szamba, czyli gwna, dlatego linku nie podam.
  • Aż niewiarygodne, bo jeszcze wczoraj się zarzekali, że nie będzie odwołany. Oburzony Wajda mówił, że nie wyobraża sobie aż takiej cenzury czy coś w tym rodzaju. Nie ukrywam, że się cieszę, bo już dosyć plucia na nas.
  • Cyrylica
    Aż niewiarygodne, bo jeszcze wczoraj się zarzekali, że nie będzie odwołany. Oburzony Wajda mówił, że nie wyobraża sobie aż takiej cenzury czy coś w tym rodzaju. Nie ukrywam, że się cieszę, bo już dosyć plucia na nas.
    To by znaczyło, że im głośniej wrzeszczą, tym czują się słabsi.
  • Cyrylica
    już dosyć plucia na nas.
    --- koleżanka raczy żartować, i na kolejną napaść zacząć się szykować
    - Jak pisałem: po apelacjach do rozsądku, sprzeciwie ustnym, pisemnym - zostaje tylko DYM (hałas, jazgot, balony, farba, jaja, pomidory, przykuwanie się i blokowanie własnym ciałem - wszystko, co zakłóca) słowem: tylko ICH metody - mogą ich powstrzymać (na etapie czasem zapowiedzi, jak widać) .....jeśli to nie jest tak w ogóle podpucha, która ma nas tylko uspokoić i w domach zatrzymać)

"Pisior? Na mój nos on nie będzie długo dyrektorem" -- Donald Tusk
  • Przecież wiem, że to nie koniec, nie jestem naiwna. Mimo to się cieszę.
  • To jest wielkie zwycięstwo
    – mówi poseł Andrzej Jaworski, przewodniczący Parlamentarnego Zespołu ds. Przeciwdziałania Ateizacji Polski.
    To jest dla nas wielkie święto. To pokazuje nam, że w momencie kiedy katolicy mówią jednym głosem, dochodzi do sytuacji, której nie spodziewaliśmy się a o którą bardzo mocno modliliśmy się, zabiegaliśmy, że ten pseudospektakl, bluźnierczy pseudospektakl „Golgota Picnic” został odwołany. (…)  Te dziesiątki tysięcy osób, które przyłączyły się do protestu i zapowiedziały na stronie internetowej, na facebooku, że wezmą udział w proteście, w zablokowaniu tego bluźnierstwa mogą dziś być szczęśliwe – ponieważ do tego bluźnierstwa nie dojdzie
    – komentuje sytuację poseł Andrzej Jaworski.
    Źródło:
    http://www.radiomaryja.pl/informacje/bluznierczy-spektakl-golgota-picnic-odwolany/
  • Planck
    --- koleżanka raczy żartować, i na kolejną napaść zacząć się szykować
    No przecież jasne, że wrócą z większymi posiłkami, ale wygraną bitwą (edit - raczej ucieczką wroga od samego bicia bębnów) trudno się nie cieszyć, bo podnosi morale.
    The author has edited this post (w 21.06.2014)
  • kania.zu.kurz
    ....
    To pokazuje nam, że w momencie kiedy katolicy mówią jednym głosem, dochodzi do sytuacji, której nie spodziewaliśmy się a o którą bardzo mocno modliliśmy się, zabiegaliśmy, .......
    Źródło:
    http://www.radiomaryja.pl/informacje/bluznierczy-spektakl-golgota-picnic-odwolany/
    I to powinno być przy pomocy porządnego pasa codziennie rano wklepywane poprzez tyłki wszystkim popieraczom Lemańskich itp "oświeconych" ksiencuf.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.