Skip to content

Biskup Mering poparł nasz protest

2»

Komentarz

• Ktoś rozumie o co chodzi? Właśnie dostałem maila od Krucjaty Różańcowej, że "
    pojawiają się już w mediach informacje o rzekomym odwołaniuprzedstawienia „Golgota Picnic”, z których wynika jednoznacznie, że  jest to zabieg taktyczny obliczony między innymi na kolejne wyłudzenie naszych pieniędzy na tę satanistyczną  inscenizację."
    Z tego co wiem, Siły Mordoru się burzą i zapowiadają walkę ale póki co, poszła wiadomość o odwołaniu spektaklu.
  • Odparto szatana w Poznaniu, to uderzył gdzie indziej.
    Doszło do włamania w kościele pw. Chrystusa Nauczyciela w Radomiu. Złodzieje skradli z kościoła kielichy, puszki na komunikanty i naczynia liturgiczne. Włamali się w tym celu do tabernakulum i rozsypali hostie.
    Boli mnie to tym bardziej, że to parafia mojej Mamy i dawniej moja. Proszę o modlitwę wynagradzającą.
  • krzychol66
    Odparto szatana w Poznaniu, to uderzył gdzie indziej.
    Doszło do włamania w kościele pw. Chrystusa Nauczyciela w Radomiu. Złodzieje skradli z kościoła kielichy, puszki na komunikanty i naczynia liturgiczne. Włamali się w tym celu do tabernakulum i rozsypali hostie.
    Boli mnie to tym bardziej, że to parafia mojej Mamy i dawniej moja. Proszę o modlitwę wynagradzającą.
    +++
  • Na R piszą, że to nie koniec. Nie będzie w Poznaniu, ale ma być w Bydgoszczy.
    http://www.teatrpolski.pl/
  • Cyrylica
    Na R piszą, że to nie koniec. Nie będzie w Poznaniu, ale ma być w Bydgoszczy.
    http://www.teatrpolski.pl/
    walka trwa
  • Będzie także w Warszawie. A już się koleżeństwo cieszyło i z gąską witało....
    Nie ma wyjścia. Jak się z kolan nie wstanie to się pozostanie niewolnikiem.

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • fatuswombatus
    Będzie także w Warszawie.
    Kiedy?
  • fatuswombatus
    Będzie także w Warszawie. A już się koleżeństwo cieszyło i z gąską witało....
    POwoli. Walka trwa. Przeciwnik musiał ustąpić w jednym miejscu, więc szuka kolejnych punktów ataku, co było do przewidzenia. Bronimy się dalej.
    Na kolanach. Natomiast ważne, przed kim się klęczy.
    I proszę mi nie wymyślać od niewolników.
  • kania.zu.kurz
    fatuswombatus
    :
    Będzie także w Warszawie. A już się koleżeństwo cieszyło i z gąską witało....
    POwoli. Walka trwa. Przeciwnik musiał ustąpić w jednym miejscu, więc szuka kolejnych punktów ataku, co było do przewidzenia. Bronimy się dalej.
    Na kolanach. Natomiast ważne, przed kim się klęczy.
    I proszę mi nie wymyślać od niewolników.
    Nikt koleżance nie wymysla. Na pewno nie ja. Ale chciałbym aby ten bojowy nastrój był także na placu Defilad gdy na prawdę zaczną koleżance wymyślać. I to nie od niewolników.
    ORA ET LABORA. Czyż nie? A niektórym wydaje się że jedynie ORA wszystko załatwi......

• Warszawa:
    Protest przeciwko promowaniu bluźnierczej pseudosztuki „Golgota Picnic” hiszpańskiego skandalisty Rodriga Garcíi odbędzie się dzisiaj w godz. 17.00-18.00 p
    rzed budynkiem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w Warszawie.
    Parlamentarny Zespół ds. Przeciwdziałania Ateizacji Polski, Krucjata Różańcowa za Ojczyznę oraz inne organizacje zaangażowane w obronę Polski przed bluźnierstwem będą protestować przeciwko znieważaniu Zbawiciela i Jego Najświętszej Matki, przeciwko bluźnierstwom, szarganiu katolickich wartości, łamaniu prawa i Konstytucji.
    – Niestety prawdopodobnie dojdzie do popełnienia przestępstwa w postaci wystawienia „Golgota Picnic”, która znieważa wartości chrześcijańskie. Będzie to poniekąd wyjątkowe przestępstwo, ponieważ jego koszty zostaną pokryte z zasobów budżetu państwa. Sponsorem wystawiania tej pseudosztuki jest między innymi Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, dlatego właśnie tam będziemy manifestować. Chcemy nagłośnić tę kuriozalną sytuację – powiedział w rozmowie z NaszymDziennikiem.pl Andrzej Jaworski, przewodniczący Parlamentarnego Zespołu ds. Przeciwdziałania Ateizacji Polski.
    http://www.naszdziennik.pl/polska-kraj/83141,w-obronie-wartosci.html
    The author has edited this post (w 25.06.2014)
  • Bydgoszcz:
    Darmowa projekcja ma zostać zaprezentowana w bydgoskim Teatrze Polskim w piątek wieczorem, w uroczystość Najświętszego Serca Pana Jezusa. Organizatorzy zapowiadają, że projekcje, pokazy i czytania „Golgoty Picnic” hiszpańskiego skandalisty Rodriga Garcíi będą emitowane w co najmniej 30 miastach Polski. Chociaż bezpłatne bilety w Bydgoszczy rozchodzą się podobno szybko, to jednak nie wiadomo, czy rzeczywiście odbierają je zainteresowani obejrzeniem tego bluźnierczego spektaklu, czy raczej ci, którym zależy, by w chwili emisji sala była pusta. [...]
    Jak podkreśla w rozmowie z „Naszym Dziennikiem” ks. abp Wacław Depo, metropolita częstochowski, przewodniczący Rady KEP ds. Środków Społecznego Przekazu, zaangażowanie katolików nie może ograniczać się do zmiany systemów czy struktur.
    – Nasze życie opieramy na Dekalogu i Ewangelii. Dlatego nie chcemy, aby nasza obecność w społeczeństwie była jakąkolwiek kolejną obietnicą bez pokrycia – mówi ks. abp Depo. Jak podkreśla, projekcja obrazoburczego „Golgota Picnic” w uroczystość Najświętszego Serca Pana Jezusa, podobnie jak zorganizowanie koncertu amerykańskiej skandalistki o pseudonimie „Madonna” 15 sierpnia 2012 roku, w święto Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny, to nie są przypadki.
    – To celowe granie na uczuciach. Antyreligijne i obrazoburcze przedstawienia, promowanie antychrześcijańskich artystów to sprawdzenie, na ile mogą sobie pozwolić – zaznacza metropolita częstochowski. Dlatego tym działaniom musimy się publicznie przeciwstawić. Musi popłynąć wyraźny, silny głos sprzeciwu, a zarazem obrony tego, co dla nas najważniejsze. Naszą siłą jest modlitwa. Dlatego w tej sytuacji, jak zwraca uwagę ks. abp Wacław Depo, gdy mamy do czynienia ze zorganizowanym liberalnym nurtem światowym, który wykłada środki finansowe, by zniszczyć religię chrześcijańską i naszą wiarę, nie możemy zapomnieć o niezawodnej broni, jaką jest Różaniec.
    http://www.naszdziennik.pl/wiara-kosciol-w-polsce/83088,powstrzymac-deprawacje.html
  • Cała Polska:
    Jak poinformował Mikołaj Bylka, rzecznik prasowy Malta Festiwal, w czwartek i piątek w co najmniej 30 miejscach w Polsce odbędą się pokazy i czytania „Golgoty Picnic” hiszpańskiego skandalisty Rodriga Garcíi. Na razie nie zostały ujawnione dokładne miejsca i godziny prezentacji tej pseudosztuki.
    – Nie znamy jeszcze miejsc, w których mają odbyć się zapowiadane pokazy i czytania „Golgoty Picnic”. Na pewno będziemy protestować przeciwko wystawieniu tej „sztuki” w Bydgoszczy, nasze działania będą podobne do tych, jakie prowadziliśmy w Poznaniu. Zamierzamy złożyć wniosek o zapobieżenie przestępstwa w komisariacie policji, któremu podlega bydgoski Teatr Polski. Będziemy się także modlić o niedopuszczenie do znieważenia wartości chrześcijańskich. Jeśli mimo wszystko dojdzie do wystawienia „Golgoty Picnic”, przyjdziemy na miejsce i będziemy protestować przeciwko obrażaniu naszej wiary, naszej wartości i nas jako chrześcijan – powiedział w rozmowie z NaszymDziennikiem.pl Andrzej Kołakowski, uczestnik Krucjaty Różańcowej za Ojczyznę.
    Również ks. prałat Roman Adam Kneblewski, probosz parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa w Bydgoszczy, poinformował nas, że wierni organizują się i będą protestować m.in. poprzez odbieranie darmowych wejściówek na pseudosztukę.
    http://www.naszdziennik.pl/polska-kraj/83048,bedziemy-protestowac.html
  • Poznań:
    W Uroczystość Najświętszego Serca Pana Jezusa, jak co roku, odbędzie się w Poznaniu Procesja Eucharystyczna wynagradzająca za grzechy przeciwko Bogu i Kościołowi. Tradycyjnie wyruszy ona po mszy św. celebrowanej w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa i św. Floriana na Jeżycach o godz. 18.00, a zakończy się przy krzyżach Poznańskiego Czerwca na Placu Adama Mickiewicza, gdzie w 1997 roku modlił się święty Jan Paweł II.
    http://trzyhostie.pl/ogloszenia-duszpasterskie/
  • Przechodziłem wczoraj obok teatru Rozmaitości na ul. Marszałkowskiej w Warszawaie.
    Obwieszczenie na drzwiach:
    Wszystkie wejściówki na pokaz golgota picnick już rozdane. Przepraszamy za ich brak
    http://trwarszawa.pl/#!/repertuar/
    Tencza na pl. Zbawiciela niedaleko...że tak powiem dosłownie rzut kamienien lub koktajlem.

• Zatem przy okazji warszawianie mogą zlikwidować i ten przyczółek wroga - do czego przecież otwarcie zachęcał jeden z biskupów. Mają więc oficjalne poparcie Kościoła.
    Natomiast w Poznaniu w tym samym czasie, w piątek po mszy św. o 18 będzie wielka procesja z biskupami, chorągwiami, tłumami wiernych, biciem dzwonów. Obejmie swym zasięgiem całe centrum miasta. Nie warto więc dać sobie odwrócić uwagę od ważnej sprawy i koncentrować się na jakichś zastępczych pokrzykiwaniach paru opętańców na placu Wolności (Wolności, hehe), nb. ostatnio zamienionym w jakiś wielki śmietnik artystycznawy (żeby nie powiedzieć po prostu po poznańsku - w burdel).
    Cała poznańska wiara idzie na procesję
    :)
    Inna rzecz, że pąstwo władzia się bojo i wszędzie wystawili swe milicyjne bojówki - bo okolice 28 czerwca w Poznaniu to niebezpieczny czas.
    Inna wiadomość krzepiąca - docenili nas katolicy z Francji (Civitas):
    "Je voudrais aussi vous signaler comment nos amis catholiques polonais ont suivi avec succès les méthodes de Civitas et ont obtenu l'annulation des représentations du spectacle blasphématoire « Golgota Picnic » initialement programmé au Festival Malta de Poznan ces 27 et 28 juin".
    http://www.civitas-institut.com
    The author has edited this post (w 26.06.2014)
  • Kaniu, ...nosz kurza stopa!
    Ja to sobie warszawiana wypraszam!!!!
    Warszawiakiem jestem i tylko warszawiacy zrobią co trzeba.
    Warszawianie to w słoikach prowiant do stolycy w poniedziałek rano wiozą....

• fatuswombatus
    Kaniu, ...nosz kurza stopa!
    Skoro Chopin był "rodem warszawianin"...
  • http://sjp.pl/warszawianin
    No rzesz na jeża golona! WARSZAWIAK wie kto jest on, a kto warszawianinem bywa. Tożsamości nie narzuca się, szanowna Pani, tożsamość sie ma!

• Rodem warszawianin
    ,
    sercem Polak, a talentem świata obywatel
  • Kaniu
    To że jakiś tam palant w ząbek czesany coś wydukał nie oznacza że Warszawiak ma się do tego stosować
    Warszawiakiem sie jest. Warszawianinem sie bywa.

• palant uczesany w ząbek?
    http://www.norwid.poezja.eu/img/norwid.jpg
    ręce opadły
  • Kaniu
    Chodzi o podejsćie z punktu widzenia (rozumienia) warszawiaka (gwara warszawska). Wiencey luzu
    Nie masz cwaniaka nad............... warszawianina ?????????????????
    A co do słów Norwida to pełna zgoda (moim nie przeczą). Chopin zamieszkiwał w Warszawie pewnien czas
    lecz później się przeniósł i został Paryżanem? ninem? minem?

• fatuswombatus
    Spotkałem się z odwrotną opinią. Stefan Kisielewski uważał się za "warszawianina" i nie cierpiał słowa "warszawiak", wylansowanego przez Grzesiuka.
  • A wracając do meritum to jest jakiś zorganizowany protest na jutro w Wawie?
  • Brzost
    fatuswombatus
    :
    Spotkałem się z odwrotną opinią. Stefan Kisielewski uważał się za "warszawianina" i nie cierpiał słowa "warszawiak", wylansowanego przez Grzesiuka.
    http://poradnia.pwn.pl/lista.php
    http://poradnia.pwn.pl/lista.php
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.