Skip to content

Dewolucja

2»

Komentarz

• Tak na marginesie języków, czy wiecie, że litewski jest najbardziej archaicznym ze wszystkich języków indoeuropejskich ? Chodzi o sporą grupę słów (np. vyras, saule, menuo, ugnis, kalba itd.), ale i posiada liczbę podwójną, długie samogłoski nosowe, deklinajcę złożoną z 7 przypadków i odmianę czasówników, której czasy, koniugacje i tryby przypminają łacinę. Dla mnie to zaskoczenie, po pierwsze bo myślałem że to jest język prawie sztuczny, a po drugie, przecież  przez całe wieki to był dialekt chłopski, aż w końcu mówiło nim kilkadziesiąt sioł. I przetrwał. Języki to jednak zagadka ...
    JORGE>
  • No nie wiem... u nas też jest siedem przypadków, liczba podwójna słabo, ale niektórzy używają, podobnie jak plusquamperfectum.  Samogłoski nosowe też są.  Nie przesadzajmy.
    A i kilkadziesiąt sioł to niezły potencjał na zachowanie języka.  Gorzej, jak to są dwie babcie w jednym przysiółku.

"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
  • Plusquamperfektum to jest doskonały środek przeciw insektom, po użyciu którego wszelaki owad należy do zamierzchłej przeszłości.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Tzn. przeciw owadom biegającym.
    Owady latające mogą sobie spokojnie latać dalej.

"Cari amici soldati, i tempi della pace sono passati."
  • FFspeach  pokazuje, kto miesza. Lud sobie spokojnie upraszcza, ale przychodzą inteligenci i  im ciągle za mało wyrazów na oddanie głębi swej.
  • kazio
    ... Lud sobie spokojnie upraszcza, ale przychodzą inteligenci i  im ciągle za mało wyrazów na oddanie głębi swej.
    :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.