Skip to content

Szybkie czytanie

2»

Komentarz

• balwan.ze.zbrucza
    BTW Schifffahrt pisze się przez 3 f, nie?
    No pewnie. A jak inaczej pifac?

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • qiz
    Hieroju, co gieroj ma w avatarze?  Hapelana Bierkutu?
    Też klecha, ale z innego szynela.
    http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Tomáš_Hal%C3%ADk
  • A to jeszcze nieboszczyk Franciszek Bibersztajn Starowieysky zwykł mawiać, że najgorszy sort człowieka to czytacze, i że on nie czytał nic w ogóle. Ofkors nie przeszkodziło mu to wcześniej odebrać gruntownego wykształcenia. Ja na ten tomiast one wykształcenie muszę przez własne lenistwo nadrabiać w wieku dojrzałym, więc dobrze byłoby ten proces usprawnić.
  • Sprawdźcie to - szybkie czytanie wspomagane oprogramowaniem. Niedługo w waszych smart-telefonach.
    http://elitedaily.com/news/technology/this-insane-new-app-will-allow-you-to-read-novels-in-under-90-minutes/
  • Bez sensu. Nie da sie szybko czytac slowo po slowie.
    Ja nauczylem sie szybko czytac, bo nie lubilem odkladac ksiazek w polowie, jak zaczalem, to musialem doczytac do konca. Dlatego strasznie zloscily mnie cegly po kilka tysiecy stron bo tego w zaden sposob nie da sie przeczytac w jeden wieczor.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • 296/min, 60% zapamiętania.
    Publicystykę, czy wypełniacze czasu chętnie bym przyspieszył, ale literaturą na poziomie wolę sie "delektować" (choć może to tylko takie moje tłumaczenie;-)
  • Normalnie czytam wyobrażając sobie to, co czytam. Tekst z testu tego nie ułatwia. Przeczytałam szybko i dużo, ale co z tego? Tylko 30% i 50% odpowiedzi poprawnych. Na dodatek nie jestem pewna czy mój mózg nie odnalazł ich w zakamarkach pamięci. Chyba mi nie zależy na takim czytaniu. Nie chcę zaliczać książek. Chcę ćwiczyć wyobraźnię.W księgowości, w której każde słowo jest istotne, też takie czytanie jest bezużyteczne.
    Twój czas czytania tekstu (w sekundach):
    • 69
    Twoje tempo czytania:
    • 952 słów na minutę
    Poprawne odpowiedzi w teście:
    • 30%
    Drugi nieco lepiej. Bez sensu.
    Twój czas czytania tekstu (w sekundach):
    • 58
    Twoje tempo czytania:
    • 1307 słów na minutę
    Poprawne odpowiedzi w teście:
    • 50%
    The author has edited this post (w 07.03.2014)

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Losie, Uhaerze:
    Czy możecie zerknąć na tę stronkę. Zastanawiam się nad wyborem kursu. Jestem zielony w temacie, potrzebuję jakichś rekomendacji:
    http://kursszybkiegoczytania.waw.pl/
    Jakoś mnie zaciekawił człowiek.
    Bo to poniżej to już cytat z innego miejsca. Niezłe sajensfikszyn jak dla mnie:
    http://www.projektsukces.pl/czytanie_fotograficzne.html

Czytanie fotograficzne można podzielić na 6 etapów:

1. Przygotowanie
      . W etapie tym oglądasz książkę i ustalasz cel jej przeczytania. Następnie przygotowujesz swój organizm i umysł do procesu czytania.
    2. Przegląd
      . Etap ten polega na szybkim przeglądaniu książki, w celu zorientowania się w strukturze tekstu, oceny przydatności w osiągnięciu celu czytania, oraz wyłapaniu kluczowych słów.
    3. Czytanie fotograficzne
      . W tym etapie wprowadzasz się w stan ostrości fotograficznej, przerzucasz kartki z prędkością ok. 1 strony na sekundę i kodujesz informacje do podświadomości.
    4. Inkubacja. Po czytaniu fotograficznym należy zrobić przerwę, podczas której Twój nieświadomy umysł przetwarza materiał.
    5. Aktywacja
      . Etap ten polega na przeniesieniu zapamiętanych informacji z podświadomości do świadomości. Jest kilka metod aktywacji, a najważniejsze z nich to: Mapy Myśli, sondowanie umysłu, dyskusje i czytanie błyskawiczne.
    Jeśli oceniasz, że wiesz już wystarczająco dużo – na tym etapie kończysz. Jeśli nie, przechodzisz do kolejnego etapu.
    Czytanie błyskawiczne. Wykorzystujesz tu przeszukiwanie i przemykanie po tekście.
  • Trochę mi to ezoterycznie wygląda.

• los
    Trochę mi to ezoterycznie wygląda.
    Ten pierwszy link też?
  • Nie brzmi mi to przekonywująco. Ale może tylko próbują podkręcić reklamę.

• i tu jest problem bo gdzie nie wejdę, tam mój nju-ejdżometr omal nie wyskakuje mi z kieszeni. Ja wiem, że professor dawno się szkolił, ale może trener jeszcze żyje?
  • Ja już nawet nie pamiętam jak się nazywa. A nazwiska tresera od pamięci też nie pamiętam
    ;)
    Może oni muszą takiego języka używać. Nauka szybkiego czytania jest całkiem ścisła - mapa strony, punkty kluczowe, połaczenia.
    Próbuj pierwszy z brzegu.
    The author has edited this post (w 17.03.2014)

• okiej. jak się pojawi możliwość i skarbonka się wypełni, pójdę, bo podjarałem się.
  • ja będę w ciągu 2 m-cy u jakiegoś polecanego przez katoli tresera, jak się sprawdzi ot podam dalej
    ;)
  • będziem czekać niecierpliwie
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.