Skip to content

Dla kogo chcesz tej Polski, Ignac?

2»

Komentarz

• Ze wzgledu na klimat czy ze wzgledu na wieksza wzajemna zyczliwosc?

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Ze względu na doplaty bezpośrednie
    :)

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• Jako protestnat pozwolę sobie przypomnieć tekst z Nowego Testanemtu, w którym Jezus mówi: "Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak
    tylko przeze Mnie.
    " Jn 14:6
    Według dużej części protestantów, ten wers stoi w opozycji do kultu maryjnego (powód wytłuszczony). Ich polska odmiana uważa również, że  problemy Najjaśniejszej zaczęły się właśnie od przyjęcia innego patrona. Sama data też jest ciekawa.
    Osobiście z wielką sympatią patrzę na katolickie inicjatywy uczynienia Jezusa królem tutejszej krainy. Pismo Święte uczy, że pojednanie pojedyńczych ludzików z Bogiem i nowe życie, zaczyna się właśnie od podobnych kroków. Przeniesienie tego na poziom rodziny i państwa, zdaje się być naturalne tudzież logiczne. W sferze mistycznej jest to bardzo ważny gest.
  • A ktoś wyklucza Jezusa przez oddanie czci Maryi? Boże chroń!

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Tak mi przyszło na myśl, że protestanci powinni sobie codziennie wieczorem odczytać fragment PŚ o weselu w Kanie Galilejskiej, w tym zwłaszcza słowa Maryi: "Zróbcie wszystko, cokolwiek wam powie". No i drugi fragment, wypowiedziany przez Pana Jezusa na krzyżu: "Niewiasto, oto syn twój. [...] Oto Matka twoja".
    Wiele tracicie, szkoda.
    My z kolei mamy inne zadanie domowe, polegające na odpowiedzi ma pytanie:
    kiedy codziennie mówię: "przyjdź Królestwo Twoje" oraz "bądź wola Twoja, jako w niebie, tak i na ziemi", to co konkretnie mam na myśli.
  • @randolph
    Niedawno zapytano (próbowano "wrobić"!) śp. matkę księdza Jerzego, już świętego, Popiełuszki,
    czy modli się do syna. Odpowiedź brzmiała - Nie! Modlę się
    do
    Boga
    przez
    wstawiennictwo ks. Jerzego.
    Matka Boża (to starożytny termin!) jest naszą największą i najlepszą wstawienniczką u swego syna!
  • kania.kania
    Tak mi przyszło na myśl, że protestanci powinni sobie codziennie wieczorem odczytać fragment PŚ o weselu w Kanie Galilejskiej, w tym zwłaszcza słowa Maryi: "Zróbcie wszystko, cokolwiek wam powie". No i drugi fragment, wypowiedziany przez Pana Jezusa na krzyżu: "Niewiasto, oto syn twój. [...] Oto Matka twoja".
    Wiele tracicie, szkoda.
    My z kolei mamy inne zadanie domowe, polegające na odpowiedzi ma pytanie:
    kiedy codziennie mówię: "przyjdź Królestwo Twoje" oraz "bądź wola Twoja, jako w niebie, tak i na ziemi", to co konkretnie mam na myśli.
    Maryja jako matka uczestniczyła w najważniejszych wydarzeniach dziejów zbawienia: w misterium wcielenia i misterium paschalnym.
    Wcielenie Chrystusa jest kontynuowane w Kościele za sprawą sakramentów. Podobnie misterium paschalne odbywa się w historii doczesnej.
    Ludzkość dopełnia udręk Chrystusa.
    Także macierzyństwo Maryji trwa w dziejach. Maryja jako matka Kościoła w sensie misteryjnym wprowadza ludzkość, każdego człowieka, narody,  naród polski, w misterium paschalne, wychowuje ku communio z Chrystusem.
    Nasi wieszczowie głosząc ideę "Polski - Chrystusa narodów" (chodziło o mistyczną więź z Chrystusem narodu polskiego) podkreślali rolę Maryi - matki i królowej Polski (por. np Przedświt Krasińskiego) ...
    @Randolph
    Jan Paweł II głosił rzecz odmienną - , że Maryja jest kluczem do przemiany wątków pasyjnych na rezurekcyjne w dziejach naszego narodu  (także tych politycznych)
    "W naszych dziejach doznawaliśmy wielokrotnie szczególnej macierzyńskiej opieki Matki Chrystusa. Kazimierz Odnowiciel wzywa Bogarodzicę i odzyskuje utracone dziedzictwo. Łokietek w Wiślicy słyszy słowa: “wstań, ufaj, zwyciężysz” - tymi słowy Matka Boża umacnia króla, który wyprowadził kraj z dzielnicowego rozbicia. Przełomowe w dziejach zwycięstwa, od Legnicy po Chocim i Wiedeń - a w naszym stuleciu r. 1920 - wszystkie wiązaliśmy ze wstawiennictwem Bogarodzicy. A w szczególności to zdumiewające zwycięstwo jasnogórskiego klasztoru-warowni w1655 r.  (Lubaczów 3.06.1991),
    i to:
    "Można na różne sposoby pisać dzieje Polski, zwłaszcza ostatnich stuleci, można je interpretować wedle wielorakiego klucza. Jeśli jednakże chcemy dowiedzieć się, jak płyną te dzieje w sercach Polaków, trzeba przyjść tutaj (na Jasną Górę – dopow. . Trzeba przyłożyć ucho do tego miejsca. Trzeba usłyszeć echo życia całego narodu w Sercu jego Matki i Królowej! A jeśli bije ono tonem niepokoju, jeśli odzywa się w nim troska i wołanie o nawrócenie, o umocnienie sumień, o uporządkowanie życia rodzin, jednostek, środowisk, trzeba przyjąć to wołanie. R
    odzi się ono z miłości matczynej, która po swojemu kształtuje dziejowe procesy na polskiej ziemi
    ". (Częstochowa 4.04.1979),
    The author has edited this post (w 28.11.2013)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.