Skip to content

Oj oj chlip chlip buuu

2»

Komentarz

• Wiara w tekst pisany jest bardzo niebezpieczna.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • Zaraz mnie tutaj zabijecie ale poczytalem sobie fragmenty w necie i ksiazka pani ulan Bator jest duzo lepiej napisana niz dzielo slaskiego pisarza. Jest ona w jakis sposob szczera, pani ulan Bator przedstawia siebie jaka jest takze w tym, co nam sie moze nie podobac, a slaski pisarz mizdrzy sie do wyrzygania. Jesli uznamy, ze Najki ogranicza sie tylko do pewnego kregu autorow i pogladow, to Michnik podjal dobra decyzje.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • los
    Zaraz mnie tutaj zabijecie ale poczytalem sobie fragmenty w necie i ksiazka pani ulan Bator jest duzo lepiej napisana niz dzielo slaskiego pisarza. Jest ona w jakis sposob szczera, pani ulan Bator przedstawia siebie jaka jest takze w tym, co nam sie moze nie podobac, a slaski pisarz mizdrzy sie do wyrzygania. Jesli uznamy, ze Najki ogranicza sie tylko do pewnego kregu autorow i pogladow, to Michnik podjal dobra decyzje.
    Dla mnie oba dzieła są absolutnie niestrawne. Przy czym, niestety, nie potrafię oddzielić formy i warsztatu od treści, więc całkiem możliwe, że kolega ma rację. Bo to, że maniera pani [czerwonej] Bohaterki być może jest autentyczna, a śląskiego pisarza wyrachowana nie zmienia tego, że oba przypadki są cieżkie do wytrzymania...
    EDIT
    Jeżeli jakiś gówniaz nasypie soli do cukierniczki, to niezależnie od tego, czy sam wpadł na ten genialny dowcip, czy też podpuścili go kumple, którym chciał zaimponować jak "posłodzę" tym kawę to puszczę identycznego pawia.....
    The author has edited this post (w 08.10.2013)
  • Tych fragmentow w sieci jest calkiem sporo, wiec mozna juz cos powiedziec. Dzielo pani ulan Bator to pelna autentycznej autoanalizy, szczera i niezle napisana spowiedz gazownika - jego historia, system wartosci, obsesje, obserwacje, wyobrazenie swiata. Nawet sceny kanibalizmu nie szokuja, bo tak gazownik widzi nas. Horubala w Dorzeczu mial podobne obserwacje. Oczywiscie - nazywanie "Ciemno..." horrorem czy kryminalem jest naduzyciem. Czym w zamysle miala byc Morfina - nie wiem, wiem tylko, ze jako literatura wpada do przegrodki z nalepka "grafomania."
    The author has edited this post (w 08.10.2013)

• Noji proszę - miałam rację. Bez straty minuty na czytanie jednej linijki tego arcydzieła
    :D

• *
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

• los
    Wiara w tekst pisany jest bardzo niebezpieczna.
    To wiem. Wiem też, że miesza się nieprawdę z prawdą, żeby uprawdopodobnić kłamstwo, ale wiem też, że nie ma przypadków. Jeśli mieszkańcy małego miasteczka mówią o kimś, między sobą, per ubek, to jakiś powód takiego gadania musi istnieć.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Tylko ty nie sluchalas tych mieszkancow, ty czytas tylko o tym. A wiara w tekst pisany jest bardzo niebezpieczna.

• Znałam kogoś, kto po wojnie wylądował na tamtych terenach i pracował jako lekarz.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Ale w ogóle z tym że Kwaśniewski to Stolzman to fakt, czy urban legend?
  • Ja bym obstawil, ze urban legend. Ale od kiedy sie dowiedzialem, ze Rostowski to naprawde Rothfeld, jestem ostrozniejszy z opiniami.

• Jak mówi Płużański - metryk nikt nie widział, trudno cokolwiek udowodnić.

• Nie mogłam się zdecydować, czy dać tu, czy do "Humoru":
    http://www.pudelek.pl/artykul/59731/szczepan_twardoch_na_pudelku_nie_wyladuje/

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.