Skip to content

Ruch Narodowy - jeszcze jedna szansa?

24

Komentarz

• być może wszyscy macie rację..
    takie mowy że tamci są od napierdalania a my tu som, wicie od planowania - są jednak nieco naiwne. przeciwstawcie jakieś konkrety przeciwko konkretom a nie tylko wrażenia i doznania estetyczne. W kwestii Baumana nie widziałem żadnej młodzieżówki np. z pis. Zrobili wielki marsz 11.11 , zaczynają od zera - bez żadnych dotacji, chcą rozwalić okrągły stół.
    "planistom" jakoś nie poszło - a ja teraz chcę dać szansę innym. zobaczymy jak im pójdzie - niewiele mamy zdaje się do stracenia
    ps
    Dutkiewicz właśnie przeznaczył milion złotych na walkę z neofaszystami...
    The author has edited this post (w 06.08.2013)
  • Pereira i Mucha z GPC robili z nimi kilka debat. Można łatwo znaleźć na YouTube. Wystarczy posłuchać i się wie co za jedni.
    ---
    Akcję z Baumanem to chyba bardziej kibice Śląska Wrocław zorganizowali.
  • ja znam ludzi z lubelskiego onr - super goście.
    Bosak - pierwsza klasa. Im wierzę.
  • dedon
    Bosak - pierwsza klasa. Im wierzę.
    To musi byc inny Bosak, bo ja tez jednego znam, takiego tancerza z TVN, Krzysztof mu na chrzcie dali. I uzywanej hulajnogi bym od niego nie kupil.
    A chce jeszcze koledze powiedziec, ze co do ludzi to myle sie tylko w jedna strone - zawsze mysle o nich lepiej niz zasluguja.

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • no to po prostu mamy dwa różne zdania - i tyla w temacie.
    los
    A chce jeszcze koledze powiedziec, ze co do ludzi to myle sie tylko w jedna strone - zawsze mysle o nich lepiej niz zasluguja.
    oh,.. nie śmiałbym wątpić w szlachetnośc kolegi
  • Nicked - ci kibice to właśnie narodowcy
    Dedon - ja ich po prostu traktuję jako inną domenę. Ruch narodowy wg mnie nigdy nie zdobędzie władzy politycznej w Polsce. Nie są w stanie stworzyć sensownych struktur, partii itd. Cieszę się, że mamy takich kiboli i wspieram ich sercem, bo wiem, że gdyby była wojna, to pójdą walczyć za mnie, tylko dlatego że jestem Polką.
  • No i jeszcze taka refleksja - lubię narodowców, kiedy zajmują się tym czym potrafią. Kiedy zaczynają formować swoje neoendecje, stają się równie obrzydliwi co Giertych.
  • dedon
    "planistom" jakoś nie poszło - a ja teraz chcę dać szansę innym. zobaczymy jak im pójdzie - niewiele mamy zdaje się do stracenia
    Mamy wszystko do stracenia. I nie my mamy dawać narodowcom szansę, to oni sami sobie muszą dać szansę poprzez stworzenie liczącej się partii z poważnymi liderami. Narazie są chłopcami w krótkich spodenkach, którzy napie.r..ją po równo w okrągły stół i w opozycję. Gra jest zbyt poważna by "dawać szansę" ludziom osłabiającym opozycję, w sytuacji gdy szala zwycięstwa przechyla się na jej stronę. Zdaje się, że Marek Jurek to zrozumiał.
    Jedyną ich szansą jest przyłączenie się do JK. Innego tej miary "wodza" po polskiej, czyli jasnej stronie mocy, nie ma i długo nie będzie. Jesli tego nie uczynią, staną się straconym pokoleniem.

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Kolejny raz przypominam kluczowe pytanie:
    - Jak brzmiało nazwisko skarbnika Ligi Polskich Rodzin?
    - Jak brzmi nazwisko skarbnika Ruchu Narodowego?
    PS. Bosak Krzysztof władował WIplera do Lisiej jamy z parówkami, taki to super gość
    :(
  • ms.wygnaniec
    Kolejny raz przypominam kluczowe pytanie:
    - Jak brzmiało nazwisko skarbnika Ligi Polskich Rodzin?
    - Jak brzmi nazwisko skarbnika Ruchu Narodowego?
    PS. Bosak Krzysztof władował WIplera do Lisiej jamy z parówkami, taki to super gość
    ani nie znam  nazwiska skarbnika ani nie wiem o co chodzi z tą Lisią jamą z parówkami...
    proszę jaśnij bo jest upał
    Mania
    Mania
    Mamy wszystko do stracenia. I nie my mamy dawać narodowcom szansę, to oni sami sobie muszą dać szansę poprzez stworzenie liczącej się partii z poważnymi liderami. Narazie są chłopcami w krótkich spodenkach, którzy napie.r..ją po równo w okrągły stół i w opozycję. Gra jest zbyt poważna by "dawać szansę" ludziom osłabiającym opozycję, w sytuacji gdy szala zwycięstwa przechyla się na jej stronę. Zdaje się, że Marek Jurek to zrozumiał.
    Jedyną ich szansą jest przyłączenie się do JK. Innego tej miary "wodza" po polskiej, czyli jasnej stronie mocy, nie ma i długo nie będzie. Jesli tego nie uczynią, staną się straconym pokoleniem.
    co mamy do stracenia?!? oni próbują jak mogą bez przysłowiowego , skjuzmajfręcz, grosza przy dupie.
    Okrągły stół jest poważnym problemem (to taki mini Sobór hihihi) więc należy weń nawalać - może się zrobi ludzki prostokątny
    Maniu, co to jest opozycja - kiedy mówimy o RN , że ją osłabia??
    A może to JK powinien posypać głowę popiołem i udać się na zasłużoną emeryturę?
  • dedon
    A może to JK powinien posypać głowę popiołem i udać się na zasłużoną emeryturę?
    Naprawdę tego byś chciał?

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • co ja tam mogę chcieć...
    ale gdyby mnie zapytał o zdanie to bym mu doradził wycofanie się na tylne siedzenie i doradztwo
  • Do tych pozytywów, o których piszecie nie muszą, a wręcz nie powinni, rządzić. Dlatego - na dżeffko. Oczywiście delegalizować bym ich nie chciał, bo po co?
    Akcję we Wrocławiu komentowałem już na verekundzi, zdania nie zmieniłem. Prawdziwym skandalem był Bauman, cel większość tych chłopaków może i miała słuszny, ale wątpię czy coś sensownego osiągnęli.
  • rozum.von.keikobad
    Oczywiście delegalizować bym ich nie chciał, bo po co?
    :D
    no proszę jaki dobry pan..
  • dedon
    co ja tam mogę chcieć...
    ale gdyby mnie zapytał o zdanie to bym mu doradził wycofanie się na tylne siedzenie i doradztwo
    no proszę, jaki hojny pan...

• Generalnie są rzeczy, które z narodowcami mnie łączą, i są rzeczy, które dzielą i to tak radykalnie, że nie ma szansy na koalicję. Narodowcy ok jako armia, to wszystko.
    Za to endecję całą to zaorać i wapnem posypać. Ani to armia, ani polityka, szkodnicy i wredota. Nie daj Boże dopuścić ich do polityki.
  • Mania
    jak tam zaraz hojny - jakby ktoś zapytał to bym doradził. Gdzie tu hojność?
    szmulka
    Generalnie są rzeczy, które z narodowcami mnie łączą, i są rzeczy, które dzielą i to tak radykalnie, że nie ma szansy na koalicję. Narodowcy ok jako armia, to wszystko.
    Za to endecję całą to zaorać i wapnem posypać. Ani to armia, ani polityka, szkodnicy i wredota. Nie daj Boże dopuścić ich do polityki.
    za co endecję zaorać?
    :)
    ps
    dobrze , że jest pluralizm i każdy może sobie wybrać to co mu pasuje. Nikt nikogo nie zmusza do zasilania szeregów RN - natomiast ustawianie się z pozycji emocjonalno-estetycznej w polityce troszku pachnie salonem...
  • Współcześnie - za Giertycha i wszystko czego dokonał, ale też i za to jaką gębę endecy przyprawiają innym narodowcom.
  • dla mnie Giertych nie jest żadnym narodowcem. co było a nie jest nie pisze się w rejestr. a o endekach chyba muszę poczytać bo nic nie wiem z rzeczy o których piszesz. endecy kojarzą mi sięz Dmowskim - a Dmowskiego bardzo lubię. (to w uproszczonej wersji)
  • No jest endekiem, endecy uchodzą za narodowców. Ja ich już widziałam w polityce, Giertychów, Jurków itd. I już ich nie chcę więcej widzieć w tej roli.
    A kiboli wspieram
    :)
  • Szmulko, ale może ustalmy, co rozumiesz przez endecję, dziś? To był pewien nurt w polityce I poł. XX wieku, mówienie dziś w ten sposób to historyczny anachronizm, podobnie jak mówienie o piłsudczykach, stańczykach czy wreszcie sarmatach.
    I czym się różnią od narodowców w ogóle?
  • Nie lubię endecji - ani tej dawniejszej, ani tej dzisiejszej, można to nazwać neoendekami czy jak kto tam chce. Nie lubię narodowców w polityce. Lubię ich w "armii". I paru takich "żołnierzy-narodowców" poznałam, i chylę czoła do ziemi, przed nimi i przed tym co robią.
    Oczywiście, możesz mówic że to anachronizm, ale jeśli jakieś środowisko wzoruje się i wręcz imituje politykę swoich poprzedników, to dla mnie jest to ciągłość. Tak samo u Stańczyków, tak samo u piłsudczyków, choć akurat tradycje piłsudczykowakie są starsze niż sam Piłsudski - Piłsudski wszedł w nurt ruchów narodowowyzwoleńczych, dlatego wolę nazywać ich "niepodległościowcami" a nie piłsudczykami.
    U narodowców kiboli fajne jest to, że ich podstawową polityką jest lać wroga, bronić swojego. Bez specjalnych niuansów. W dzisiejszych czasach, czasach zdrady i zaprzaństwa, czasach niuansowania wszystkiego, to bardzo dużo.
  • dedon
    Mania
    :
    jak tam zaraz hojny - jakby ktoś zapytał to bym doradził. Gdzie tu hojność?
    Bo "tylne siedzenie", to jednak łaskawość, w porównaniu np. z  dorżnięciem, które postulował RadSik.

• szmulka
    Tak samo u Stańczyków, tak samo u piłsudczyków, choć akurat tradycje piłsudczykowakie są starsze niż sam Piłsudski - Piłsudski wszedł w nurt ruchów narodowowyzwoleńczych, dlatego wolę nazywać ich "niepodległościowcami" a nie piłsudczykami.
    No właśnie, czyli wpasowujesz to w pewien nurt ciągłości, a nie coś przemijalnego, czym był wczesny PPS-Frakcja Rewolucyjna, a potem sanacja.  Bez sensu jest mówienie o piłsudczykach, a ma sens mówienie o tradycji niepodległościowej, która sięga co najmniej Baru, jeśli nie wcześniej.
    Endencja natomiast była czymś konkretnym w swojej historii i łączyła co najmniej trzy nurty można tak powiedzieć "ponadczasowe":
    1. rasizm, co najmniej kulturowy
    2. tradycję polityki ugodowej
    3. mieszczański liberalizm - żeby było śmieszniej później w II RP podmieniony na konserwatyzm
    Kto miałby być endekiem dzisiaj? No to tak, rasizmu po Hitlerze w takiej czy innej wersji w szerokiej polityce nikt nie będzie promował, ani ZChN, ani LPR tego nie robiły.
    Polityka ugodowa? No niespecjalnie, bo akurat te środowiska "neoendeckie" bardzo często przyjmowały konfrontacyjną politykę na zewnątrz, zwłaszcza wobec UE, ale nie tylko.
    Liberalizm - no raczej nie. Konserwatyzm - owszem, ale co to ma być za wyróżnik, skoro robi to cała centroprawica i to obecnie dużo wyraźniej niż przed wojną, kiedy nie było tak istotnych tematów "obyczajowych" w polityce.
    Memches twierdził, że bardziej pasuje PO - no i poza rasizmem, który jest passe - dwa kolejne pasują idealnie, ugodowa polityka i liberalizm/konserwatyzm w zależności od społecznego zapotrzebowania.
    Itd.
    Dalej nie wiem, kto jest dla Ciebie endekiem, a kto narodowcem.
    Jak rozumiem rozróżniasz narodowców - polityków, których nie lubisz i narodowców - kiboli, którzy wierzysz, że Cię obronią. Rozumiem.
    Choć mnie się wydaje, że tak jak narodowcy - politycy odwołują się do endecji jako do pewnego hasła, tak narodowcy - kibole równie mocni są w gębie.
  • Mania
    Bo "tylne siedzenie", to jednak łaskawość, w porównaniu np. z  dorżnięciem, które postulował RadSik.
    :D
    ło matko!
    Jeżeli dla Prezesa tylne siedzenie to prawie poderżnięcie gardła - to uchowaj Boże! na pierwsze, na pierwsze! albo i przed wóz!
    szmulka
    W dzisiejszych czasach, czasach zdrady i zaprzaństwa, czasach niuansowania wszystkiego, to bardzo dużo.
    wiesz, Szmulko, czasy zdrady i zaprzaństwa były zawsze... żeby nie niuansować w nieskończoność najlepiej wyjaśniać jak najprościej. bez poezji.
    z czym Ci się kojarzy dzisiejsza endecja, czego w niej nie lubisz? i kto jest dzisiaj endekiem?
    rasizm, co najmniej kulturowy
    "
    rasizm, co najmniej kulturowy" - oj, przydałby się.
  • Są jakieś inne rasy w Polsce?
    Wiecie, czemu endecja się skończyła? Bo się można powiedzieć "spełniła". Powstało narodowe państwo w granicach piastowskich. Teraz jest pytanie, co chcemy w tym państwie. Na to już endecy udzielali odpowiedzi bardzo różnej.
  • rozum.von.keikobad
    Są jakieś inne rasy w Polsce?
    żydowska..?
  • I ilu ich jest?
  • rozum.von.keikobad
    I ilu ich jest?
    a to jest bardzo dobre pytanie!
    ja nie wiem ilu ich jest. Np.: jeszcze 13 lat temu we Wrocławiu była ich garstka - ale na tyle mocna że dostała kilka budynków od miasta
    The author has edited this post (w 07.08.2013)
  • Nasi niewinni czarodzieje z Ruchu Narodowego
    tak dla przypomnienia dokonań Bosaka i Chruszcza
    ;)
    a lisia jama z parówkami to pewien portal prowadzony przez redaktora o chytrym nazwisku i jego kumpla.
    Bosak Krzysztof miał spory udział w udziale posła Wiplera w tym przedsięwzięciu i jeszcze tego bronił (za co go od zdrajców wyzwałem w twarz i publicznie choć nieoficjalnie).
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.