Nowe seriale angielskie
Koleźeństwo oglądają? Black Mirror, Utopia? Cźy lźejsźe np. Worricker Trilogy, nie wspominając o slawetnym Sherlocku...
Mnie źaskakuje poźiom tych produkcji, a moźe odwrotnie nędźa polskiej tv na tle podobnych dokonań. No i skąd w angolach taka nieposkromiona inwencja?
Mnie źaskakuje poźiom tych produkcji, a moźe odwrotnie nędźa polskiej tv na tle podobnych dokonań. No i skąd w angolach taka nieposkromiona inwencja?
0
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.
Komentarz
Nad podobnymi zagadnieniami pracowałem w Polsce, Niemczech i w Anglii.
Polska wiadomo - pogarda doskonała do wszelkiej wiedzy i tworczości, zawierzenie jedynie w osobiste relacje i skurwysyństwo. Polski szef nie wierzy w możliwość stworzenia czegokolwiek, żyje jedynie z eksploatacji podwładnych.
Ciekawe1 są Niemcy - na początku jest hasło "nie będzie Anglik/Amerykanin pluł nam w twarz i dzieci nam globalizował" ale potem się to rozmywa w procedurach i działaniach pozornych i na końcu już nikt nie dba o rzeczywistą realizację projektu, ważne są tylko parafki na harmonogramie.
W Anglii miałem wrażenie, że nie nadązam z kreatywnością za potrzebami grupy. Angole wycisną cię jak cytrynę i wyrzucą albo awansują w zalezności od tego, co uznają za bardziej przydatne. Nie przypadkiem oni podbili świat.
The author has edited this post (w 23.12.2014)
Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
Nie jestem pewien kogo ale jestem pewien że obrażacie porównując Klan do w/w seriali. To zupełnie inne systemy. Inni odbiorcy. Jak juz Klan to proszę z jakąś denną telenowelą o pasterzach surykatek z Lesotho. A może lepiej nie.....
Zupełnie inne cele. Klan itp produkty telewizjopodobne maja za zadanie promować najnowsze osiągnięcia partii miłości, nowy badziew na pólkach i POlitykę ciepłej wody w kranie. A przy okazji dać rzyć pełniącym wierną służbę miernotom, przez pomyłkę zwanymi przez łałtorytety z plotkarskich portali jako aktorzy.
W bugoodrzu są dwa wyjścia. Satelita i emigracja w eterze albo pozbycie się telewizora.
The author has edited this post (w 24.12.2014)
“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”
“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
W Polsce tv nie da się oglądać, to fakt. Ja się przerzuciłem na youtube i inne tego typu portale.
W jedności siła!
"by logika i trzeźwość sądu nie stawała się pożywką dla rozpaczy udającej realizm" - Wróg Ludu
Aha, dziś trafilam na zapowiedź, że wyemitują Alternatywy 4 w wersji - po raz pierwszy- nieocenzurowanej. Tylko umkło mi kiedy i na jakim kanale...
Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
Wiem, to bajka dla doroslych ale jednak dobrze sie ja oglada.
moze inne panie sie dolacza?
no dla mnie kazda Propaganda to bajka wlasnie.
rzeczywiscie, jak ich nie kochac, dlla kazdego cos dobrego:
- Angole - wrazliwe pany
- ich kobiety - piekne jak jutrzenka
- ich sluzba - lepsza niz wojsko
- Cudzoziemcy: potrafimy przekonac sie do Irlandii, pada slowo Polska, nie pada slowo Niemcy (tylko na poczatku wojny, zeby widz wiedzial jednak z kim ta wojna)
- Homosie- ludzie jak inni (zwlaszcza w Anglii)
ech... dobrze, ze Kino nie oddaje smakow bo jeszcze uwerzylibysmy, ze nie ma to jak angielska kuchnia.
no ale kurde! oglada sie super!
Ojcowie i Matki nie umywaja sie, prawdaz...
Serial jest zrobiony z wielką pieczołowitością, widziałem kilka making of - tam na planie cały czas był obecny konsultant historyczny który cały czas poprawiał aktorów przy dublach. W warstwie treści to na pewno są tam współczesności dodane ale w warstwie formy - dbałość o wszystko, od sposobu zawiązania sznurówek po sposób uczesania, układania rąk w czasie rozmowy, podnoszenia lub nie wzroku, absolutnie wszystko. No to jest biznes po prostu, Bentley wśród seriali, widziałaś że wydali książkę kucharską z przepisami z filmu?
Analogia między DA a Ojcami jest mniej więcej taka jak między angielskimi obozami koncentracyjnymi a niemieckimi. Wręcz niesmacznie jest mówić, że poza Niemcami ktoś jakieś obozy... Niemieckie były najstraszniejsze, koniec i kropka, nie ma dyskusji. Niemcy to tacy nuworysze wśród imperiów (czy też wannabe imperiów), a Anglicy to co innego, wieki doświadczenia. Do Anglików pasuje ten dowcip o dyplomacji, że dyplomata to ktoś z umiejętnością takiego powiedzenia spieprzaj że czujesz dreszcz podniecenia przed czekającą cię podróżą. Cieszę sie, że właśnie ich wziął Dmowski za wzór dla nowoczesnego Polaka.
Z tymi bojowkarzami, no to ja wlasnie o tym: o Niemcach mniej niz Zero bo to przeca nie narod zly tylko bojowkarz i "Pan Hitler".
nie widzialam zadnego making of, ale owszem zwrocily moja uwage nie tyle rece przy rozmowie ile rece wzdluz ciala pan arystokratek: zaiste panska postawa.
no i zwracaja uwage chlopi angielscy, nieskazitelnie czysci oraz ich pienkna porcelana.
masz racje z tym "spieprzajacym dreszczykiem": propaganda wali po galach a juz sie ciesze na szosty sezon;)
Tylko proszę nie mylić obozów koncentracyjnych z obozami zagłady. Jednak inna kategoria.
ja, kiedy patrze na te angielskie wnetrza, mam tylko jedna mysl w glowie: matko! jak oni to ogrzewali!?
hiszpanskiej filmoteki w ogole nie znam.
pierwsze primo klimat był ow wiele łagodniejszy
drugie primo dżewno dżewniane było jeszcze w dużych ilościach tamże (dlatego teraz m.in. nie jest bo wycieli)
tercjo primo ludzie się ubierali nieco bardziej odpowiednio do chłodu i wcale nie szfendali sie po wielkich salach w krOOtkich gaciach i podkoszulkach bez rękawów)