Skip to content

Prośba o modlitwę za Panią Misiową

2»

Komentarz

• Dzięki wam nie jesteśmy sami. To jak nocny lot Puchaczy nad okupowaną  Europą; dobrze wiedzieć, że lecimy w eskadrze.
  • +++

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • +++

"Nic nie jest tak silne, jak łagodność, ani nic nie jest tak łagodne, jak prawdziwa siła." R.W.Sockman
    ,,Bajki nie uczą dzieci, że smoki istnieja. Dzieci juz to wiedzą. Bajki uczą dzieci, że smoka można zabić''. G.K. Chesterton
  • +++

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."
    Księga Psalmów 89:15 / Biblia Tysiąclecia

*
    "Podstawą tronu Bożego są sprawiedliwość i prawo; przed Nim kroczą łaska i wierność."

• Jak to napisać, aby nie popadać w banał?
    Pomódlcie się za panią Misiową, aby szybko doszła do zdrowia.
  • +++

"Nic nie jest tak silne, jak łagodność, ani nic nie jest tak łagodne, jak prawdziwa siła." R.W.Sockman
    ,,Bajki nie uczą dzieci, że smoki istnieja. Dzieci juz to wiedzą. Bajki uczą dzieci, że smoka można zabić''. G.K. Chesterton
  • +++

Ci Polacy, co po raz kolejny uwierzyli don Aldowi, maja pamięć złotych rybek i nie potrzebują własnego państwa. Trzy dni po tym, jak je stracą, zapomną, że je kiedyś mieli.
  • +++

Żaden człowiek rozumujący tylko według logiki ludzkiej nie czynił cudów. Lecz na sposób Boski działa ten, kto zawierza Bogu.
  • Za Misiową
    i za wszystkie mamy i żony.
    +++
    The author has edited this post (w 08.11.2013)

“It is not necessary to understand things in order to argue about them.”

“I quickly laugh at everything for fear of having to cry.”
  • +++

"A za to, co tu piszemy, odpowiemy przed Bogiem" (Gromit)
  • +++

*

*

• +++

• +++

*

*

• Misiek napisał:
    "Najgorszą rzeczą jest bezsilność.I niewiedza."
    Nie, to jest najlepsze co mamy. To jest miejsce dla Boga.
    To jest miejsce na zaufanie i powierzenie.
    Tylko nie mylić bezsilności z bezradnością. Robic co do mnie nalezy, a efekty pozostawic Najwyższemu.
    za Miśków:
    +++

Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
  • Niewiedza... tak. Tu jest przestrzeń i dla naszej wiay i dla Boga, który to czego nie wiemy mozę zmienić na inną niewiadomą. Co do bezsilności, bezradności - co innego jest bezradność wobec rzeczywistości na któą nie możeszmieć wpływu; co innego brak śroków które dla innych są dostępne a Tobie - mimo starań - nie są dane. Odpowiesz mi że to pewnie wola Boga. Czy to oznacza, że mam się położyć i nie zarabiać na życie, bo skoro mnie Bóg obdarzył rodziną, to niech ja wykarmi? Upasza się o nie cytowanie listu św. Pawła.
    Zresztą nasza sytuacja... się wyjaśniła. Obszar niewiedzy został pomniejszony. W zamian za to - poszerzone inne obrzary.
  • +++

*

*

• rozróżniam besilność od bezradności, tak jak piszesz bezsilnośc to brak wpływu na drugiego człowieka, na los, na cokolwiek
    bezradność to poddanie sie i uznanie że skoro Bóg mnie stworzył takim jakim jestem to takiego mnie ma
    nie wolno sie podac, zwatpić - nalezy "Robic co do mnie nalezy, a efekty pozostawic Najwyższemu."
    czyli jeśli na pewnym etapie życia dzieje sie coś niezgodnego z moja wizją tego zycia to widocznie na ta chwile jest to dla mnie najlepsze

Boże, użycz mi pogody ducha abym godził się z tym czego nie mogę zmienić, odwagi abym zmieniał to co mogę zmienić i mądrości aby odróżniał jedno od drugiego.
  • Bóg mnie stworzył. Jestem jego dziełem. Mało tego - jestem jago dzieckiem. Wyrodnym, złym, krnąbrnym, taplającym się w grzechu, brudnym, umorusanym już po odejściu od konfesjonału - ale dzieckiem Stworzył mnie na swój obraz i podobieństwo. Gdyby chciał niewolnika stworzyłby niewolnika. Niewolnik byłby wierny i posłuszeni przyjmował ciosy z rąk pana wierząc, nie wiedząc że to co go spotyka to jestsłuszna gdyż jego pan karząc go za nieisniejące winy słusznie czyni, Mógłby mnie takim stworzyć i kochłąbym go jak pies. Ale On nie potrzebował psa.
    Stworzył mnie wolnym, z wolną wolą, dał mi pełnię władzy, abym wybierał mądrze. Wybierał jego miłość. Wybrał - jako wolna istota - jego.
    Ja kiedy płaczę to płaczę, kiedy cierpię to cierpię. Jeżełi pokuta ma mnie nie boleć to cóż mi ona? Co mi da ból nie przeżyty? Cóż wyrzeźbi na mojej duszy? Poczucie pychy, że oto przyjąłem cios od Boga i nie odczułem niczego?
    Wolę cierpieć i płakać. Wolę pozostać sobą ustawicznie walcząć ze sobą, ustawicznie się zmagając. Padając po tysiąckroć, odczuwać wstyd, strach i zażenowanie przy spowiedzi. Znacznie gorzej będzei, gdy tego nie będę odczuwał.
    Robię co do mnie należy - reszta w ręku Boga.
    Matka Dyrektorka się pewnie załamie, (a może i nie) kiedy wyznam, że przynajmniej raz w miesiącu mam ochotę skoczyć z tą zelatorką, z Różąńcem. Ale to różaniec utrzymuje mnie w porządku - mnie kiedy wychodzi ze mnie inteligentna małpa i zaczynam się rzucać na smyczy i próbuję ja przegryźć. Jest liną asekuracyjną na wypadek odpadnięcia ze ściany. Dzięki niemu się trzymam.
    Jedno zaobserwowałem. Wizualizacja tajemnic tuż po spowiedzi jest łatwa potem oraz trudniejsza mimo stanu łaski uświęcającej, ale pospolite grzechy obciążają. Po utracie łaski uświęcającej - z wyobrażeniem sobie Tajemnicy i utrzymaniem przez 10 zdrowasiek są już ogromne problemy.
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.